Menu

Nem pusztába kiáltott szó

2019.10.01.

A Szobabérlők házának lakóival találkozott Németh Angéla, és panaszaikat meghallgatva egyeztetést kezd a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal, valamint az üzemeltető BMSZKI-val az emberhez méltó életkörülményekért.

A XV. kerületi Szobabérlők házának (Kőrakás park 1-8.) udvarán tartott lakossági fórumot hétfő délután Németh Angéla polgármester és Hajdu László, a térség országgyűlési képviselője. Bár a nyolc tömbből álló, korábban munkásszállóként működő komplexum a főváros tulajdona, üzemeltetője pedig 2010 óta a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), Németh Angéla a hozzá érkező bejelentések miatt fontosnak tartotta meghallgatni a lakók panaszait, hogy azokat összegyűjtve kezdhessen határozott egyeztetéseket a fenntartóval, illetve az üzemeltetővel az ott élők jobb életkörülményeiért.

Hogy lesz miről tárgyalni, az biztos, mert a lakossági fórumon záporoztak a panaszok. A hozzászólók leginkább azt kifogásolták, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat és az üzemeltető BMSZKI az ígéretek ellenére nem fordít elég figyelmet sem az ingatlanra, sem ott lakókra, így életkörülményeik egy rosszabbá válnak. A nagy múltú háztömb lassan lakhatatlanná válik, a lépcsőházakat, a közösen használt helyiségeket (WC, zuhanyzó, konyha) ellepték a poloskák, a csótányok, a vizesblokkok állapota leromlott, a vakolat hullik, a falak penészesek, piszkosak, gombásak, és egyre romlik a közrend is, a lakók így már nem érzik biztonságban magukat.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) 2010-ben vette át a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képező Kőrakás park 1-8. szám alatti több mint 500 férőhelyes ingatlan üzemeltetését. Az épületben pályázat útján lehet szobához jutni. Feltétel, hogy a leendő bérlőnek legyen rendszeres jövedelme, így az albérlet lehetőséget teremthet a hajléktalan létből való kiemelkedésre. (A bekerülés, illetve az ott lakás feltételeiről ITT tudhat meg többet.) 2010-ben a BMSZKI a 4. és 5. lépcsőházakban átmeneti szállást alakított ki a hajléktalanoknak közel 150 férőhellyel. Az ide beköltözők másfél évig tartózkodhatnak itt, mert az utánuk járó állami normatíva ezután megszűnik, egy részük pedig átkerül a másik hat lépcsőház valamelyikébe, a „szobabérlők” közé.

Fotó: XV Média, Vargosz