Menu

IPAR-JOG-VÉDELEM

2005.09.01.

Közel egy éve működik a Magyar Szabadalmi Hivatal égisze alatt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és területi kamarái közreműködésével szervezett Iparjogvédelmi Információs Hálózat, vagy röviden: Infopont hálózat. Az egész országra kiterjedő Infopont hálózat létrehívásának oka abban állt, hogy az iparjogvédelem – mint jogterület – ismerete és jogintézményeinek gyakorlati alkalmazása nagy mértékben elősegítheti a piaci szereplők versenyképességének növelését, illetve költséghatékony távlati fejlesztési stratégia kialakítását, ennek ellenére e jogterület ismerete a köztudatban csak kevéssé elterjedt. Ennek az ellentmondásnak a felismerésén alapul tehát az Infopont hálózat, mely célul tűzte ki a kis ?és középvállalkozások iparjogvédelmi ismereteinek gyarapítását, és a szakszerű, de közérthető tájékoztatás nyújtását az iparjogvédelem területén kevésbé járatos érdeklődők részére.

Ahhoz, hogy közelebb jussunk e speciális jogterület megismeréséhez, szükséges, hogy mindenek előtt az iparjogvédelem kifejezés értelmével ismerkedjünk meg.

Az iparjogvédelem a szellemi tulajdonjog területén helyezkedik el. A szellemi tulajdonjog lényegét tekintve megegyezik a dolgokra, árukra vonatkozó tulajdonjog tartalmával: hiszen ami felett tulajdonjogot szerzünk, azzal kizárólagosan rendelkezünk, jogosultak vagyunk azt használni, másnak használatba adni, megterhelni vagy elidegeníteni. A szellemi tulajdonjog ugyanakkor attól speciális, hogy a tulajdonjog nem egy konkrét dologhoz (pl. ingatlan, gépjármű) kapcsolódik, hanem egy olyan alkotáshoz, amely gondolati úton jött létre, amely tehát az alkotó, társadalmi fejlődést elősegítő ember szellemi tevékenységének az eredménye. Ebből következően az iparjogvédelem a tudományos-műszaki jellegű alkotásokat (találmányok, műszaki-szerkezeti megoldások), formai kialakításokat (egy termék külső megjelenése) védi, de ide tartozik az áruk és szolgáltatások megkülönböztetésére alkalmas megjelölések (védjegy) oltalma is.

Az iparjogvédelem a következő főbb oltalmi formákat szabályozza: szabadalom, használati minta, védjegy, formatervezési minta. Valamennyi oltalmi forma közös jellemzője, hogy monopolhelyzetet biztosít a jogosult számára. Ez azt jelenti, hogy például a szabadalmas a szabadalmaztatott találmányt (amely lehet egy termék, de akár egy eljárás is) 20 évig kizárólagosan jogosult hasznosítani. A hasznosítás pedig kiterjed az előállításon és a használaton át a forgalomba hozatalon keresztül arra is, hogy másnak a hasznosításra engedélyt adjon (ún. licenciaszerződés). A joggyakorlás kizárólagosságból pedig az következik, hogy a szabadalmas mindenkivel szemben felléphet, aki az ő engedélye nélkül a találmányt hasznosítja, előállítja, stb. Azt a jogellenes magatartást, amikor valaki az iparjogvédelmi oltalom alatt álló találmányt, megjelölést, egyéb alkotást a kizárólagos pozícióban lévő jogosult engedélye nélkül hasznosítja, használja, bitorlásnak (szabadalombitorlás, védjegybitorlás), a bitorlóval szemben indítható peres eljárást pedig bitorlási pernek nevezzük.

Az iparjogvédelmi oltalomi formák által biztosított pozíció kizárólagos jellege, és az ennek megsértéséből eredő jogkövetkezmények súlyosságának felismerése az, ami szükségessé teszi e jogterület megismerését, pontosabban: a saját oltalom megszerzését, és a mások oltalmának megsértésétől való tartózkodást.

Az Infopont hálózat tehát az érdeklődők olyan kérdéseire ad választ, mint:
o Szeretnék levédetni egy nevet (logót), hogy más ne használhassa. Mi a teendőm?
o Melyek azok a feltételek, amelyeknek egy megjelölésnek, vagy egy találmánynak meg kell felelnie?
o Hogyan lehet oltalmat szerezni külföldön és az EU tagországaiban?
o Milyen költségekkel kell számolni, és mennyi időt vesz igénybe az oltalom megszerzése? Milyen kapcsolatban áll egymással a domainnév és a védjegy?
o Hogyan újítható meg a védjegy?

Az iparjogvédelmi szolgáltatás keretében az általános és konkrét kérdések megválaszolásán túl tájékoztató kiadványokkal, bejelentési űrlapokkal állunk az érdeklődők rendelkezésére, és segítséget nyújtunk az iparjogvédelmi adatbázisok kezelésében is. Az Infopont hálózat keretében nyújtott szolgáltatást az érdeklődők térítésmentesen vehetik igénybe.

Amennyiben Ön bővebb ismereteket kíván szerezni ezen a speciális, de a gazdasági életben egyre nagyobb jelentőséggel bíró jogterületen, vagy akár konkrét kérdésére, problémájára szeretne választ kapni, kérjük keresse a Pest megye területén illetékes szolgáltatót az alábbi elérhetőségek valamelyikén: dr. Joósz Viktória (cím: Dr. Sándor Ügyvédi Iroda, 1113 Budapest, Bartók Béla út 60., Tel/Fax: 209-00-63, 209-22-96, e-mail: ) A hét minden munkanapján 9 óra és 15 óra között állunk az érdeklődők rendelkezésére.
Dr. Joósz Viktória
Dr. Sándor Ügyvédi Iroda