Menu

Végre részsikereket aratott a józan ész

2019.09.11.

A keddi testületi ülésen a költségvetést blokkoló, a városrész normális működését eddig gáncsoló képviselők is belátták, hogy nem akadályozhatják a végletekig a XV. kerület életét. Így forráshoz juthatnak végre a helyi sportszervezetek és kiírhatják a civil és egyházi pályázatokat.

A jelenlegi képviselő-testület egyik utolsó ülését tartották meg kedden, és a tanácskozás elején még ünnepiek voltak az elhangzó szavak: állami elismerések kerületi kitüntetettjeit köszöntötték. Így az olimpiai bajnok vízilabdázót, Kenéz Györgyöt, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes művészeti vezetőjét, Marosy Gerdát, valamint a tizenegyedszer is Masters-világbajnok Takács Mária súlyemelőt. Németh Angéla polgármester külön köszöntötte a testület jelenlévő két tagját, Victorné dr. Kovács Juditot és élettársát, Bitvai Nándort, akiknek augusztus végén született meg első gyermekük.

Adok-kapok után érdemi munka

A napirend előtti vitában Király Csaba (RÁTE) jellemezte érzékletesen, hogy szerinte mi történt az elmúlt években a ciklus végén járó képviselő-testületben: azt mondta, mostanra, a kerületi költségvetés fideszes blokkolásával a „józan ész halála” következett be. Azonban biztos benne, hogy október 13. után feléled és visszatér ez a bizonyos józan ész a XV. kerületbe.

Természetesen a tanácskozás elején folyt a kiadós politikai adok-kapok, amelynek annak eldöntése volt a „tétje”, hogy ki miatt nincs költségvetése 2019 őszén sem a kerületnek. A büdzsére nyolcszor nemet mondó, a polgármester munkatársairól alkudozó fideszes és velük szövetkező független képviselők azt kifogásolták, hogy Németh Angéla május óta nem terjesztette be a büdzsét a testületbe. A Németh Angéla polgármester csapatába tartozó képviselők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az általuk „Bosszúkoalíciónak” nevezett fideszes és exfideszes képviselők módosító indítványait az áprilisi szavazás során elfogadták, utóbbiak mégis nemet mondtak a rendelet végső szavazásakor.

Ezt követően a testületi ülésen mégis mutatott már életjeleket a megidézett józan ész: született több olyan döntés, ami a megszokott kerékvágásba tereli vissza az életet. Németh Angéla előterjesztése nyomán megindulhat a Kossuth utcai háziorvosi-rendelő megújítása, megkapják működési támogatásukat a kerületi sport- és közművelődési szervezetek, valamint kiírják a civil szervezetek és egyházak számára a pályázatokat. És megválasztották az Egyesített Bölcsődék új vezetőjét is.

Megoldás kell a Kossuth utcában

A rákospalotai Kossuth utcában már régóta rossz állapotban van a háziorvosi rendelő épülete. Az ellátás folyik, természetesen a szükséges ÁNTSZ-engedélyekkel rendelkezik az intézmény, az egykori lakótelepi felvonulási épület azonban már nem képes a kor színvonalán kiszolgálni a betegeket és az orvosokat. Így Németh Angéla polgármester előterjesztésére elkezdik előkészíteni a rendelő új ingatlanon, a mostanitól 200 méterre, önkormányzati telken történő megújítását. Az ülésen elhangzott, hogy az érintett háziorvosokkal már történt – több körben – egyeztetés és ők is támogatni tudják az elképzelést. Az előkészítés a testület keddi döntése után folytatódhat azzal, hogy az érintett lakossággal is ismertetik az elképzeléseket – a végleges döntés a konkrét beruházásról csak ezután történne meg.

A Fidesz frakcióvezetője, Pintér Gábor úgy vélekedett, hogy a választásokhoz túl közeli időpontban érkezett a javaslat, kampány ízű a felvetés. Bár azt is elmondta, hogy az elképzelés támogatandó, de talán korai. Az előterjesztést előadó Tóth Imre (MSZP) alpolgármester arra hívta fel a fideszes politikus véleményét, hogy a rendelő megújításának ötlete egy a frakciójából érkezett interpelláció után merült fel újra. A Fidesz-frakció a vita után szünetet kért, hogy eldöntse, tudja-e támogatni az előterjesztést, majd tagjai részben igennel szavaztak, nagyrészt tartózkodtak, így meglett a többség.

Kampány vagy merő cinizmus?

Hosszas, személyeskedéstől sem mentes és ismét a költségvetés sorsát kiveséző politikai műsor jellemezte a sport- és közművelődési szervezetek működési támogatásáról szóló előterjesztés vitáját is. Az érvek terén mozogva Németh Angéla, valamint Lamperth Mónika jegyző is elmondta, hogy azért most és nem korábban terjesztették ezt a testület elé, mert valóban van már fedezet ezekre a támogatásokra, de valójában a teljes költségvetés rendszerében lenne ezeknek a kiadásoknak a helyük. Az érintett szervezetek működése, sőt léte került már veszélybe azzal, hogy a fideszes és velük szövetkező független képviselők nyolcszor mondtak nemet a 2019-es büdzsére. Németh Angéla kihangsúlyozta, hogy nem kötelező önkormányzati feladatokról van szó, így az önkormányzati bevételek alakulása fényében lehet csak ilyen kötelezettségeket vállalni.

Pintér Gábor itt is a kampányt emlegette, Matlák Gábor (Liberálisok) azonban azt mondta, merő cinizmus, hogy a fideszesek kifogásolják a szervezetek támogatását: a költségvetésre nemmel szavazó képviselők szerinte előidéztek egy válsághelyzetet, majd születik egy megoldás, és azt reklamálják, miért most született rá a megoldás. A fideszes képviselők végül belátták, hogy nem akadályozhatják a végletekig a helyi sportszervezetek normális működését, valamint ugyanígy belátással voltak a civil szervezetek és az egyházak pályázatáról, illetve a nemzetiségi önkormányzatok támogatásáról szóló szavazások során.

Önmérséklet

A képviselők önmérsékletet tanúsítottak és döntöttek arról, hogy felfüggesztik a képviselői tiszteletdíjakat abban az esetben, ha nincs a kerületnek elfogadott költségvetése. Szilvágyi László (LMP) indítványa már korábban is járt a testület előtt, azonban arra nemet mondtak a fideszes és a velük szövetkező független képviselők (azok a politikusok, akik a költségvetésre is nemet mondtak). Kedden végül 19 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett átment a testületen a javaslat – igaz, a megvonást eddig ellenzők közül többen nem vállaltak nagy kockázatot a megszavazással, mert már biztosan csak egy hónapig lesznek képviselők.

A testület arról is döntött, hogy az Egyesített Bölcsődék igazgatója a következő öt évben Naszekné Ladola Erika lesz – ő a fájdalmasan korán elhunyt Kocsis Lászlóné helyét veszi át az intézmény élén.

A testületi ülésen a következő szervezetek támogatásáról döntöttek:

Sportszervezetek:
Budapesti Legyőzhetetlen Feketék Kosárlabda Klub
Dynamic Karate Sportegyesület
Edőcs István Ökölvívó Egyesület
Észak-Pesti Környezetvédelmi, Kulturális és Szabadidősport Egyesület
Grosics Alapítvány
Kinizsi Technikai és Tömegsportok Köre
Palota Röplabda Sport Club
Palota Volleyball Sport Nonprofit Kft.
Pestújhelyi Sport Club
REAC Sportiskola Sportegyesület
REAC Sport Kft.
Rippel Nonprofit Kft.

Közművelődési szervezetek:
XV. Kerületi Fúvószenekari Egyesület
Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Közhasznú Művészeti Nonprofit Kft.
Palota Tehetségfejlesztő Egyesület
Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület

Továbbá:
Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete XV. kerületi Területi Szervezete

Fotó: Vargosz/XV Média