Menu

Indul az őszi nagytakarítás

2019.09.11.

A RÉPSZOLG minden erejét a közterületekre koncentrálja, de Önökre is szükség van.

A hagyományos őszi Tisztasági hónaphoz csatlakozva a kerület közterületeiért felelős RÉPSZOLG is összehangolt akcióba kezdett, a társaság megújult vezetése új stratégiával vágott neki a tervszerű és ütemezett munkának, hogy a rendelkezésre álló erőket átcsoportosítva növelje a hatékonyságot – jelentette be a Karatna téren tartott sajtótájékoztatón szerdán Tóth Imre alpolgármester. A politikus hangsúlyozta: az időpont megválasztása nem véletlen, hiszen a közterületek terheltsége ilyenkor, szeptemberben a legnagyobb, mert a szabadságolások már véget értek, az iskola elkezdődött, de az idő még jó, zsúfoltak a játszóterek, sok a szabadtéri rendezvény, és ekkortájt okozza a legnagyobb gondot a parlagfű. Tóth Imre emlékeztetett arra is, nemcsak a RÉPSZOLG, de az egész XV. kerület nekilátott az őszi nagytakarításnak: az önkormányzat zöldhulladék-gyűjtő zsákokat oszt szét a lakosságnak a lehullott levelek összegyűjtéséhez, már igényelhetők a hivataltól az ingyenes komposztáló ládák, és a városrészben több helyen tartott és szervez az önkormányzat a helyi közösségekkel összefogva tisztasági napokat.

Célkeresztben a parlagfű

Az akció részleteiről szólva Bokor István, a RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta: a mintegy 1,3 millió négyzetméternyi zöldterületért felelős cégnél a munkát szeptembertől tesztjelleggel egy szakemberekből álló operatív törzs irányítja. A XV. kerületet öt szektorra osztották, és azokat az eddigi egycsatornás vezénylés helyett öt szektorfelelős felügyeli. Ők felelnek a rájuk bízott területekért, amelyeket naponta ellenőriznek, és a problémákról (játszóterek állapota, köztisztaság, stb.) mindennap listát készítenek. A munka nagyságát jelzi, hogy egy-egy ilyen szektorban Budapest belvárosának többszöröse is elfér.  A szeptembernek már így indult neki a cég, amelynek legfontosabb feladata most a parlagfűirtás. A munkát a társaság diplomás kertészei irányítják, a cél pedig, hogy a következő 1-2 hétben, még a magérés előtt a kerület teljes területén lenyírják a parlagfüvet, hogy az ne terjedjen tovább – hangsúlyozta az ügyvezető. Az átmeneti költségvetés időszakában csak irtásról lehet szó, amelynek során korlátozzák a növekedést, a hosszú távú megoldás azonban a parlagfű-mentesítés, amikor a növény gyökerét is elpusztítják, de erre is kidolgozták már a gödöllői egyetem szakembereivel a stratégiát, és ahogy ősszel az elfogadott költségvetés biztosítja a forrást, remélhetőleg egy megújuló gépparkkal láthatnak a munkának – tette hozzá Bokor István.

Ötéves zöldprogram

A költségvetés egy stabil többséggel októberben meglesz, és az önkormányzat nemcsak a parlagfű-mentesítést végzi el, de már ősszel elindítja azt az ötéves programot, amelynek célja, hogy lakókörnyezetünket tisztábbá és élhetőbbé tegye – folytatta már Németh Angéla polgármester. A városrész vezetője az intézkedéssorozat legfontosabb elemei közül kiemelte, hogy a kerületnek ismét lesz főkertésze, aki a zöldterületek megvédéséért és fejlesztéséért felel, és elindul az az átfogó zöldfelületi program is, amelyben a sérült, beteg és balesetveszélyes fák helyére újak kerülnek, az elhanyagolt parkokat madárbarát módon megújítják, és újakat is létesít az önkormányzat. Emlékeztetett arra is, hogy a parkőrszolgálat folyamatos fejlesztése mellett – az illegális szemétlerakás elleni küzdelem részeként – feláll majd a kerületben a „hulladékkommandó”, növelik a térfigyelő-kamerák számát, az önkormányzat újabb ivókutakat és nyilvános mosdókat telepít, a Polgármesteri Hivatal pedig az eddigieknél is határozottabban lép fel a közterületen történő alkoholfogyasztás és a csendháborítás visszaszorítása érdekében. (Németh Angéla polgármester teljes zöldprogramját az atizenotodikert.hu oldalon részletesen is elolvashatják.)

(FOTÓ: XV Média, Vargosz)