Menu

Negyvennyolc év szolgálatban

2005.08.07.

Augusztus elsejével nyugállományba vonult Kádasi István, pápai káplán, a Rákospalota-Kertvárosi Árpád-házi Szent Margit Plébánia plébánosa, aki ünnepi istentisztelet keretében búcsúzott el híveitől.

-Ma hálaadó vasárnapi mise van, s így ilyenkor megállunk, hogy a kapott javakért köszönetet mondjunk-mondta a búcsúzó plébános, aki köszönetet mondott a küzdelmekkel teli 48 évi papi szolgálatért, s egyben a híveket kérte, hogy az új plébánost, Antal plébánost segítsék a beilleszkedésben, s szeressék őt.
-Mit is kell megköszönnöm? Az életet, a segítséget, amit kaptam az elmúlt évtizedekben. A XV. kerület egy kis község, ami a számomra a főváros is, hiszen itt tölthettem 35 évet, melyből az első négy évben a MÁV-telepen szolgáltam. Ezen időszak alatt tanítottam a gyerekeket, a felnőtteket, segítő híveket kaptam és Nemes István atya örökségét. A kis házból egy kis bazilika lett: egy alsó és egy felső bazilika. El se gondoltuk volna. Sőt, még temetőnk is van, hála az összefogásnak. Olyan helyet szerettünk volna, ahol testileg és lelkileg is megpihenhet az ember. A plébános váltás nem könnyű, de forduljatok a továbbiakban is bizalommal hozzám és örüljetek, hogy kaptatok plébánost, hiszen egyre több a feladat, de egyre kevesebb a pásztor.

Kádasi plébános úr szavai után Molnár Béla, a pestújhelyi Keresztelő Szent János plébánia plébánosa köszönte meg az Újpest-Rákospalota Egyházközség nevében a kanonok úr munkáját. Szavaiban külön kiemelte, hogy egy pap életében sokszor érzik a hívek, hogy csodákat művel, ám egy új pap működése kezdetén és utána sem szabad a régi pap vonásait benn keresni.

-Ne a Pista bácsit keressétek benne, hanem szeressétek őt is és azt nézzétek, hogy Jézus igéit hirdesse.

Hajdu László polgármester a XV. kerületi Önkormányzat nevében szólt, s köszöntötte a plébános urat nyugállományba vonulása alkalmából, aki közel négy évtizedet szolgált a kerületben, a Kertvárosban. A polgármester úr ezután felolvasta Kiss Péter, kancelláriaminiszter köszönő levelét illetve a képviselő-testület nevében az általa írt levelet, melyben többek között olvasható, hogy Kádasi István a Kertvárosi Plébánia plébánosa, tiszteletbeli kanonok, kerületi esperes, a Kerület Díszpolgára, akit a Váci Székesegyházban szentelték fel 1958-ban. 1993-ban került az Esztergomi-Budapesti Főegyházmegyéhez és 1974 óta vezeti a Rákospalotai Kertváros Plébániát. 1999. október 1-jén Pápai Káplán kinevezést kapott a Vatikánban. Önzetlen, lelkiismeretes munkájával mind az egyházat, mind híveit szolgálta; az elesetteket, a rászorulókat az egyházközösség karitatív munkájának szervezésével segítette, épp ezért nagy megbecsülésnek örvend környezetében és Rákospalotán. Kiemelkedően sokat tett az általános emberi értékekért, a fiatalok neveléséért, a békéért és szeretetért.

Hajdu László ezután személy gondolatait osztotta meg az egybegyűltekkel, hogy mennyi segítséget adott Kádasi István a kerületnek az elmúlt négy évtizedben.

Horváth Zsolt a volt ministránsok nevében emlékezett vissza az elmúlt hosszú évtizedekre.

-Mi, egykori ministránsok, felnőtté vált gyerekek soha nem felejtjük el azt a sok gondoskodást, jót, amit az Atya értünk tett. Köszönjük, hogy kicsi korunktól fogva személyesen járt közben, hogy mindig járjunk hittanra, hogy soha el ne mulasszunk egyetlen szentmisét sem. Atyának minden gyermek, fiatal egyenként fontos volt, soha el nem feledte még azokat sem, akik esetleg már nem jártak templomba, vagy elköltöztek a környékről, és máshol alapítottak családot. Köszönjük, hogy mindig érdeklődött az ismerősöktől egyik vagy másik társunk felől, ha netán valaki elmaradt a hittanról vagy már egyre ritkábban látta szentmisén. Atyának mindig volt gondja arra, hogy engedelmes gyerekként éljünk, tiszteljük és becsüljük meg szüleinket és soha meg ne feledkezzünk köszönteni anyák napján édesanyánkat, nagymamánkat. Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy mi, egykori ministránsok, Atyának köszönhetjük azt, hogy megmaradtunk Isten szeretetében és az egyházközség szolgálatában. Atyának köszönhetjük azt is, hogy ma valamennyien tisztességes emberként élhetünk, akik nem vesztünk el a világ kísértéseiben.

Hálával és szeretettel gondolunk tehát Atyánkra, arra a három évtizednyi szolgálatra, amelyet itt Rákospalotán eltöltött. Arra kérjük valamennyien a mindenható Istent, hogy tartsa meg még nagyon sokáig nekünk jó egészségben, szeretetben tisztelendő Atyánkat és adjon neki jó kedvet, erőt és munkabírást.

A mise végén Kádasi István minden szerető hívének külön köszönetet mondott, majd a templom kertjében kötetlen beszélgetés folyt a hívek és a plébános között.

További jó egészséget kívánunk a honlap olvasói nevében Kádasi István atyának!

Kapcsolódó oldalak: