Menu

Számos döntés a nyári szünet előtt

2005.07.13.

Június 29-én tartotta a nyári szünet előtti utolsó képviselő-testületi ülését a XV. kerületi Önkormányzat, majd egy nappal később tájékoztatta a sajtó képviselőit az ülésen történt legfontosabb döntésekről Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester.

A sajtótájékoztatón először a kerületet érintő szabályozási tervekkel kapcsolatos napirendi pontokról szóló döntések közül Gyurcsánszky János elmondta, hogy a többórás vitát követően fogadták el a képviselők a Városközpont szabályozási tervét.

-Még tavaly novemberben lépett érvénybe az a változtatási tilalom, amely egyben ki is jelölte a tervezett városrészközpont területét, s így a Fő út – Kazinczy utca – Régifóti út – Cserba Elemér utca – Toldi sor – Szentmihályi út – Rákos út – Palotás utca – Báthory utca – Dobó utca – Pázmány Péter utca által határolt övezeten belül az új Kerületi Szabályozási Terv alövezeteket hozott létre. Ezek kialakítása során elsősorban a jelenlegi állapotokat, valamint a lépcsőzetesség szempontjait kellett figyelembe venni – mondta az alpolgármester. Így a (Epres sor – Szőcs Áron u., illetve Cserba Elemér u. – Szentmihályi út területén a legnagyobb építménymagasság 10, 5 méter, a Sódergödör – Epres sor mentén 14 m, a Fő út menti teleksor mentén 9 m, a főútvonal menti telkeken 7,5 m, míg a belső zárt részeken 5 m. A beépítési százalék a városközpont övezetben a korábbi 45 – 75%-ról 45 – 55%-ra csökkent, míg az intézményi övezeteknél 35-ről 40%-ra nőtt, a megengedett beépíthetőség a kisvárosias övezetben 45%, a kertvárosias övezetben 25%, míg a belső, zárt részeken 35% maradt.

-A tilalom feloldása több mint egyéves előkészítő munka után szükségessé vált, ugyanis sok dolgot nem lehetett előre betervezni a KSZT-be – nem tudtuk kiszámítani az elővárosi vasút működtetésének, a négyes metró útvonalának esetleges újpalotai meghosszabbításának, vagy a pünkösdfürdői híd megépítésének hatásait. Így a KSZT lehetőséget biztosít a szükséges módosításokra is.

Gyurcsánszky János alpolgármester rendeletmódosításról is beszámolt:
jóváhagyták a képviselők a Károlyi Sándor utca – Felsőkert utca – Mélyfúró út – Szántóföld utca – Károlyi Sándor utca által határolt területek, azaz a Hulladékhasznosító Mű és környékére vonatkozó Kerületi Szabályozási Tervet.

Elfogadta a testület az önkormányzat 2005-2013 közötti időszakra vonatkozó panelrekonstrukciós programját. Így Újpalota lakóházai több vidéki nagyváros – Nyíregyháza, Székesfehérvár, Győr – mintáját követve a következő nyolc év alatt megújulhat.

-Az állami és önkormányzati támogatásból, valamint egyéni tőkéből történő energiaracionalizálások – szigetelések, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítések – lakásonként akár havi 10-15.000 Ft-os megtakarítást is jelenthetnek az elkövetkezendőkben- mondta, majd beszélt a következő félévben a kerület minden részét érintő önkormányzati fejlesztésekről.

-A „Nagy lendülettel a sikeres kerületért” címet viselő program részeként a még meglévő földes utcáink közül öt szilárd burkolatot kap majd; a közcsatorna építésének programja is a befejezéshez közeledik illetve újabb EU-szabványt is kielégítő játszóterekkel gazdagodik a kerület. A szelektív hulladékgyűjtést 12 új helyszínen elhelyezett zöld-szigettel kívánjuk elősegíteni, és kezdetét veheti az a nagy szabású rekonstrukció, melynek eredményeként a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei 2007. szeptember 1-től már a megújult Bocskai utcai épületben kezdhetnék a tanévet.

-A kerületben hagyományos már, hogy az október hónap a Tisztaság Hónapja. Idén az eddigieknél is célirányosabban elsősorban a parkok megtisztítását tűzték ki célul a szervezők mondta az alpolgármester, majd Hajdu László polgármester tájékoztatta a továbbiakban a sajtó képviselőit más fontos döntésekről.

A polgármester elsőként a Budapest és kerületeinek forrásmegosztását érintő javaslatot értékelte és elmondta, hogy az abban szereplő számok a tavalyi zárszámadás alapján lettek megadva, ám helytelenül. Így ez azt jelenthetné, hogy a kerület 167 millió Ft-tal kapna kevesebbet, mint amennyi valójában járna neki. A képviselő-testület ezért a fővárosi javaslatot elutasította.

A 2005. évi költségvetés 1. számú módosításáról Hajdu László elmondta, hogy a XV. kerület esetében szerencsére a módosítást a költségvetés emelkedése okozza, sőt ezúttal történelmi dátumhoz érkezett a városrész, mivel a rendszerváltás óta első ízben fordul elő, hogy a kerület költségvetése meghaladja a 15 milliárdos bűvös határt.

– A testület által elfogadott 1. számú módosításban az önkormányzat korrigált bevételei és kiadásai több mint 1056 millió Ft-tal nőttek meg. Beépültek a költségvetésbe a 2004. évi zárszámadás elfogadásából és a pénzmaradvány felosztásából következő módosítások, a Fővárosi Önkormányzattól és a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól a kerületi utak felújítására várható 310 millió Ft, a Hubay Jenő Zeneiskola Bocskai utcai épületének 252 millió forintos rekonstrukciója, a kerületi egyházközségek támogatása, játszótérépítések, piacrekonstrukció, valamint a Budai II. László Stadion 34 millió forintból történő felújítása.

A sajtótájékoztatón a polgármester a testületi döntések közül kiemelte a kerületi közművelődés 2004. évi beszámolójának elfogadását, valamint a KT II. féléves munkatervének jóváhagyását, mely szerint hat alkalommal ülésezik majd a testület, és egyszer közmeghallgatásra is sor kerül. A képviselők döntött arról is, hogy a XV. kerületi önkormányzat 2005-ben is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét nemzetközi mozgalomhoz.

Fontos döntésként emelte ki a polgármester, hogy a vezetékes energiahordozók beszerzése érdekében több önkormányzattal társulni tudott a kerület, így hamarosan kiírhatják a közbeszerzést a magyar piacon megjelenő áramszolgáltatók felé.

A sajtótájékoztatón szintén szólt a polgármester a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni és természetbeni ellátásokról szóló rendelet módosításáról, melyet az ápolási díj szeptembertől történő feltételrendszerének és összegének változása indokolta.

Néhány egyéb testületi döntés:
-Az önkormányzat által fenntartott nevelési – oktatási intézményekben fizetendő térítési díjak és tandíjak megállapításának szabályairól szóló rendeletet megalkotta a testület.
-Az Észak-Pesti Kórház hasznosításának ügyével kapcsolatban úgy döntött a testület, hogy elfogadja a Fővárosi Közgyűlés által a XV. kerületi önkormányzatra irányzott gesztori szerepről, valamint az Őrjárat utcai járóbeteg ellátás átvételéről szóló javaslatot.
-Az egészségügyi szakellátás középtávú fejlesztési programjának végrehajtásáról szóló beszámolót elfogadta a testület és a 2007. évig szóló szakmai fejlesztési tervet.
-Sürgősséggel döntöttek a képviselők arról, hogy az újpalotai lakosok kérésének megfelelően a Pattogós utcában található 4100 négyzetméter nagyságú beépítetlen területet templomépítés céljára térítésmentesen 99 évre az Esztergom – Budapest Főegyházmegyei Hivatal használatába adják illetve hozzájárultak a képviselők a Kontyfa utcai oktatási intézmény udvarán létesítendő műfüves labdarúgó pálya külső cég által történő megépítéséhez.
-A képviselők döntése értelmében az önkormányzat az általános tartalékból 200.000 Ft támogatást biztosít a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felújításának elősegítésére, valamint a testület döntése értelmében az önkormányzat a Beller Imre utca 4. szám alatti nem lakás céljára szolgáló helyiséget az Egyesített Szociális Intézményeknek szociális, információs tevékenység végzésére határozatlan időre ingyenesen használatba adja.