Menu

Össztűz a parlagfűre

2019.09.05.

Egész pályás letámadásba lendül a kerületben a Répszolg, amely versenyt fut az idővel.

A parlagfűirtás áll annak az összehangolt hadműveletnek a középpontjában, amelyet a RÉPSZOLG Nonprofit Közhasznú Kft. indított meg szerdán. Az önkormányzati tulajdonú közterületeket fenntartó és üzemeltető társaságnál felállt operatív törzs koncentrált támadást rendelt el a sokak életét megkeserítő gyomnövény ellen. A szakemberek öt szektorra bontották a kezelésükben lévő mintegy 1,2 millió négyzetméternyi(!) területet, és a munkát feladatok szerint is homogenizálták.  A közterületek rendjéért és tisztaságáért indított, tervszerű és ütemezett akcióban minden egyes szektorért egy-egy részlegvezető felel. (A feladat nagyságát jelzi, hogy egy-egy szektorban Budapest belvárosának többszöröse is elfér!) A részlegvezetők folyamatos szakmai járőrörzést folytatnak, és listázzák a rájuk bízott területeket.

Villámháború

A parlagfű ellen indított támadás hadvezérei diplomás kertészek, a legfontosabb cél pedig, hogy a következő 3-4 hétben mindenhol, ahol lehet, levágják a sok bosszúságot okozó gyomnövényt, még a magérés előtt, hogy ne terjedhessen tovább. Bokor István ügyvezető igazgató hangsúlyozta: elfogadott költségvetés híján az elsődleges feladat most csak a parlagfű irtása, a növekedés korlátozása lehet, megvan azonban a társaság terve a hosszú évekre biztos megoldást jelentő parlagfű-mentesítésre is. Ehhez a gödöllői egyetem szakembereivel együtt dolgozták ki a stratégiát, és ahogy egy elfogadott büdzsé biztosítja hozzá a forrást, neki is vágnak a munkának, most azonban, az átmeneti költségvetés időszakában csak a 2018-as büdzsé számai alapján, de az alaposan megemelkedett 2019-es árak mentén dolgozhatnak – emlékeztetett a cég vezetője.

Tisztán szeretik

A XV. kerület közigazgatási határán belüli önkormányzati tulajdonú közterületek fejlesztési, fenntartási és üzemeltetési feladataira az önkormányzat az éves költségvetésében biztosít fedezetet. A társaság munkája során él a közcélú foglalkoztatás lehetőségével is. A cég gondoskodik kerületünkben a parkfenntartásról, a parlagfűirtásról és -kaszálásról, a hulladékszállításról a közlekedési utak mellől és a parkokból, a közterületi bútorok és játszóeszközök javításáról. Feladata az utak fenntartása, a parkolók, elkerítések és parkolásgátlók kialakítása, a járdák javítása, gépi tisztítása, a fás szárú növények gondozása, a növényi kártevők elleni védekezés, az Észak-pesti Kórház (ÉPK) közterületeinek fenntartása, őrzése, a Kosd utcai nevelőfák gyérítése, az Ozmán utcai rekreációs park üzemeltetése és a közterületek fellobogózása.

Fotó: XV Média