Menu

Újjászületett a Liwa-malom

2019.08.31.

A XV. kerületiek piknikezéssel köszöntötték a megszépült épületet, amely a városrész kulturális és turisztikai központjává válhat.

Rendhagyó tízóraival köszöntötte a XV. kerület szombaton a felújított Liwa-malom átadását, a kicsiket -nagyokat büfé, népi játszóház és természetesen Pingvin Pityu várta az épület kertjében. Az egybegyűlteket Németh Angéla polgármester üdvözölte, aki beszédében kiemelte, van mit ünnepelni, hiszen egy évtizedek óta méltatlanul elhanyagolt, magára hagyott történelmi épület újjászületésének lehetünk a tanúi. A kerület első embere felidézte, hogy a ma Liwa-malom néven ismert hajdani „Öreg-malom” egykoron Rákospalota gazdasági és közösségi életének fontos színtere volt, az épület és környezetének megszépítésével pedig a XV. kerületi önkormányzat ezt a nemes hagyományt éleszti fel és viszi tovább.

Németh Angéla köszönetet mondott a felújításban részt vevő szakembereknek, akiknek áldozatos munkája nyomán az időközben felmerült nehézségek ellenére is megszépülhetett a malomépület és környezete, az ott zajló rendezvényeknek pedig hamarosan együtt örülhetnek majd a kerületiek. A következő, második ütemben ugyanis a felújított malom kulturális és turisztikai központtá válhat, az október 13-i önkormányzati választások után felálló, új összetételű képviselő-testület meggyőző, biztos többségi döntéssel Rákospalota és a XV. kerület büszkeségre okot adó különleges kulturális és turisztikai színfoltját hozhatja itt létre – hangsúlyozta a városrész vezetője. Egy olyan sokszínű és nyitott közösségi rendezvényteret, ahol a malomkert szabadtéri előadások, kézműves foglalkozások és vásárok, helyi tánc- és színjátszó csoportok, zenei együttesek, valamint erdei- és alkotótáborok számára biztosít méltó helyszínt – tette hozzá.

A polgármester beszédében emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat annak ellenére tett eleget a képviselő-testületi határozatnak, hogy a malom felújításáért és megóvásáért hosszú éveken át elszántan küzdő Merk Péter a kormánypárti és a hozzájuk csatlakozó képviselőkkel szavazva nyolcszor mondott nemet a XV. kerület idei költségvetésére, amelyben egyebek közt tételesen szerepel nettó 5 millió forint a malom rekonstrukciójának első ütemét követő ingatlan-fenntartási és karbantartási feladatokra is. Ezért is tudom garantálni, hogy egy új, biztos többségű képviselő-testület támogatásával és a költségvetés elfogadásával ezekre a munkákra is haladéktalanul sort tudunk keríteni, hiszen az elmúlt félévben az önkormányzat vezetése és a hivatal dolgozói bebizonyították: minden körülmények között fontosabb számukra a kerület érdeke, a múlt értékeinek megőrzése és a nemes ügyek felkarolása a pártpolitikai csatározásoknál – hangsúlyozta a XV. kerület polgármestere. Így volt ez eddig, és így lesz ezután is, számunkra ugyanis a kerületben élők szolgálata, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota gyarapodása mindenekfelett áll – zárta szavait Németh Angéla.

Rákospalota egyik legrégebbi, ma is álló épülete 1770-ben épült. A korábban leégett malmot 1896-ban a község Liwa József molnárnak adta bérbe, aki azt 1903-ban megvásárolta, majd az épületet és az üzemeltetést is modernizálta. Mivel a malom működtetése nem volt kifizetődő, Liwa strandfürdőt létesített és üzemeltetett itt, egy külön medencében pontyokat tenyésztett, nyáron pedig a télen vágott és elvermelt jeget árulta. A Liwa-család 1952-ig működtette a malmot, amely 1995-ben egy gyújtogatásban leégett. A korábbi lakóház és a kis gazdasági épület megsemmisült, a malom pedig erősen megrongálódott, és az állaga tovább romlott. Budapest egyik utolsó, a pesti oldal egyetlen fennmaradt vízimalma 2014 óta a XV. kerületi önkormányzat tulajdona, ma műemléki védelem alatt áll. A képviselő-testület 2015-ben döntött a romos vízimalom és környezetének további sorsáról. Az épület felújítása és az ingatlan hasznosítása két lépésben valósul meg. A most záruló első ütemben az egykori malomépület állagmegóvása és helyreállítása volt a legfontosabb feladat, ezért az önkormányzat tavaly közbeszerzést írt ki az állagmegóvási munkálatok elvégzésére. A felújítást a Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft. végezte.

A mintegy fél éven tartó rekonstrukció során a szakemberek pótolták és kijavították a leomlott és megrongálódott falszakaszokat, bevakolták a homlokzatokat. Helyreállították a tetőt, restaurálták a kőkereteket, nyílászárókat építettek be, és rendbe behozták a malomárok terét is. Az épületen belül kőzúzalékos, körülötte kavicsterítéses járófelület készült. A Palota-15 Kft. dolgozói a kerítésen belül és kívül 2 méter szélességben gyomtalanították a területet, lenyírták a füvet, eltávolították a zöldhulladékot, és megtisztították a tó felszínét is. Kiépült az ingatlan elektromosenergia-ellátása, és folyik a vagyonvédelem szakszerű kialakítása is: a helyszínt térfigyelő kamerák, bel-és kültéri mozgásérzékelők vigyázzák, és biztonsági ügyelet is működik majd. Az épület felújítására 84,5 millió forintot költött a XV. kerületi önkormányzat, a teljes beruházás pedig a tervek és engedélyeztetési dokumentumok elkészítésével, az elektromosenergia-ellátás biztosításával, a régészeti és műszaki ellenőri feladatokkal, a tereprendezéssel és az új, ideiglenes kerítés elkészítésével együtt közel 96 és fél millió forintba kerül.

A malom felújításáról ITT tekinthet meg egy videót.

 

Fotó: XV Média