Menu

Zene, tánc, közös gondolkodás- Újpalotai Napok 2005

2005.06.18.

Júniusban az ember életében biztos pont Újpalotán az Újpalotai Napok rendezvénysorozata, mely idén június 8-12. között volt több helyszínen.

Amint Kelemen Árpád az ÚSZIK vezetője elmondta, a programok egy részét a Fő tér kialakításával kapcsolatos összejövetelek tették ki.

-Még február elején volt egy fórum a közösségi házban Milyen Fő teret szeretnénk? címmel és ott hangzott el a beszélgetés végén, hogy a közös gondolkodást, konzultációt tovább kellene folytatni. Akkor javasoltam, hogy az Újpalotai Napokon erre lenne lehetőség – mondta Kelemen Árpád. A program kimenetelébe az időjárás is beleszólt, bár az előzetes terveknek megfelelően szerdán sor került a sétára, melyet megelőzött az Urbanisztikai Társaság kihelyezett ülése, csütörtökön az ÚSZIK-ban a civil kávéházban beszélgettünk a témáról, s mindeközben a többnapos program alatt a helyszínen a gyerekek rajzai, makettjei voltak láthatóak a témával kapcsolatosan, illetve az elképzeléseket tablókon is megtekinthették a látogatók. Igazából az egész kavalkád, vidám park stb. ránehezedett a térre, így túlságosan háttérbe szorult a közösségi ház és a cukrászda között a Fő téri sátor, ahol azért a könyvtár könyveit, CD-it, videóit sokan megtekintették és vásárolták. Viszont ezen a helyszínen nagy sikere volt a Garaboncziás Egyesület közös környezetvédelmi gondolkodásról szóló vetített képes előadásának, melyen többek között részt vett a Pilisi Parkerdőgazdaság egyik erdész. Tőle tudtuk meg például, hogy a Szentmihályi út melletti erdős részen az akácos és egyéb fákkal beültetett terület egészét frissíteni kellene.

Az újpalotai Fő térrel kapcsolatos kérdőív értékelésére is sor került az összejövetelek alkalmával, melyhez még több véleménynyilvánítást várnak a lakosságtól a munkatársak – levélben, interneten letöltve. Az eddig beérkezett kérdőívek elolvasását követően azt derült ki, hogy nagyon sokan szeretnék, ha a zöld megmaradna; többek véleménye szerint, semmit ne építsenek erre a területre; vannak, akik az értéktelen pavilonok helyén kulturáltabb környezetet látnának szívesebben. Az általános vélemény azonban az, hogy a parkot meg kell őrizni és jó lenne egy szökőkút ezen a helyen.

A civil kávéházban csütörtökön szintén beszélgetés volt a három városrész egyesületének (ÚBK, a Pestújhelyi Pátria Egyesület, Rákospalotáért Közhasznú Egyesület) összefogásában

– A beszélgetés megvolt, de végül nem az eredeti témában, mert se a Pestújhelyi Pátria Egyesület, se a Rákospalotáért Közhasznú Egyesület képviselője sem tudott ezen a napon eljönni, ám egyéb érdeklődők voltak- mondta Kelemen Árpád. A csütörtöki napon egyébként is a kávéházi jellegre tettük a hangsúlyt, mert szeretnénk, ha ősztől meghonosodna ez a műfaj a közösségi házban- vagyis a hangulatos zongoraszó, kávé, tea, aprósütemény mellett folyhatna különböző témákban a beszélgetés.

Szombaton kötetlen formában meghívásos verseny keretében főzött a három városrész egy-egy egyesülete. Az ételeket – melyek az utolsó cseppig elfogytak- a Mátyás vendéglő séfjei bírálták.

I.helyezett: Palotai Polgárőrség (lábszárból készített marhapörkölt
II.helyezett:.Rákospalotáért Közhasznú Egyesület és ÚBK (csülkös babgulyás)
III. helyezett: Pestújhelyi Pátria Egyesület (halászlé)

A gyerekeket Újpalota különböző helyszínein várták gyerekelőadások, így a Páskom parkban a Mesekert című az Aranyszamár Színház előadásában, a Szilas parkban az eső miatt egy lépcsőházban a Brighella Kompánia tagjainak bemutatásában az Aranyszőrű bárány . Sajnos, póthely hiányában a Nádastó parkban elmaradt A három kismalac című előadás a Csöpp Színház művészeinek tolmácsolásában. Ezek a programok már harmadik éve színesítik az Újpalotai Napok programjainak palettáját, s a családok már nagyon várják.

Ahogy minden évben, így idén is Hajdu László polgármester verte csapra a söröshordót pénteken, de épp a nem kedvező időjárás miatt minderre a közösségi házban került sor.

Bár hétköznap indulnak mindig az Újpalotai Napok programjai, ám hangsúlyos szerepet kap a zene és ennek sokszínűség: így volt kávéházi zongorajáték (Schmidt Mihály), s ugyanő játszott Fekete Lindával a Rió Trióban brazil zenét szombaton, fellépett a Made in Brass fúvóskvintet, a Hubay Jenő Zeneiskola fúvószenekara, akik a dodzsemes sátorban mutatták be számaikat, a Nosztalgia Trió, akik az ÚSZIK-ban zenéltek az eső miatt, az All 4 Music Kvartett (női szaxofonosok), Verde del Mar (Budapesti Flamenco Együttes, a Keleti Átjáró (aktuálfolk). Nagy sikere volt a két utcabálnak: a Madarak zenekarnak és a Madison zenekarnak.

A programok között a helyi csoportoknak a bemutatkozásra több alkalommal is nyílt lehetősége: így láthattuk a Broadway Tánccsoportot, a Rainbow Team SE-t, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tánccsoportját, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola néhány diákját. Szintén nagy sikere volt a Dvorák Pantomim Színház – Pantomimbűvész c. előadásának és Ricsi bohósnak is.

Ahogy már tavaly, idén is volt rendőrségi bemutató: a kábítószer megelőzésről, volt közlekedésbiztonsági tesztek kitöltése, illetve rendőrségi autó bemutató. Mindehhez az ORFK és a kerületi kapitányság nyújtott segítséget.

S ahogy mindenki megszokhatta, vasárnap este tűzijátékkal fejeződött be az Újpalotai Napok rendezvénysorozata.