Menu

Gyereknappal zárta be a tanévet a Hartyán

2005.06.15.

Kedden délelőtt a Hartyán NOK-ban különleges gyereknap volt. Az iskolában egyszerre tizenegy különböző helyszínén folytak a programok. Szerencsére az időjárás kedvezett a szabadtéren folyó játékoknak, így az udvaron a Coca-Cola ugráló vár mellett az iskola körül lévő aszfalton is megindulhatott a rajzverseny.

Az épületben pedig ezzel párhuzamosan folyt az activity-, térbeli amőba-, puzzle-, malom- s a csocsó bajnokság, a jól ismert „partizán”-játék, a zsinórlabdázás, a ping-pongozás, a dartsozás, a sakkozás és a fiú foci, valamint egyéb sportverseny (célbadobó bajnokság, limbó verseny, lepedő labdázás, kötélhúzás, kólaberúgó verseny,) Hamarosan az agyat megmozgató „Legyen Ön is milliomos” játékban és az Othelló bajnokságon is ki-ki részt vehetett. A nagyobbak a fordított óra keretén belül „állhattak bosszút” tanáraikon, diáktársaikon játékos módon kifaggatva őket a tanévben tanultakról.

A nap kiemelkedő, s egyben rendhagyó programja azonban a „Sérült emberek világa” című rendezvény volt.

-Még az ősz folyamán egy csoporttal jártunk a Millenárison lévő Ability parkban, ahol a gyerekek kipróbálhatták többek között, hogy milyen is kerekesszékkel való közlekedés- mesélte a program előzményeiről Gulyás Gabriella, szabadidő szervező. A látogatás után nagyon sokan érdeklődtek ezután a program után. Márciusban aztán a Sportarénában megrendezett sérült helyzetű gyerekek beilleszkedését segítő jótékonysági rendezvényen kosaraztak és fociztak a diákok. Ilyen előzményeket követően az igény már kialakult a gyerekekben arra, hogy megismerkedjenek a sérült emberek világával. Nyikonyukné Faragó Anna az iskola fejlesztőpedagógusa elmondta, hogy az ő sérült állapotát is nagyon jól elfogadták a gyerekek, s amikor a férje kerekesszékkel megérkezik elé, a gyerekek körbeállják és faggatják annak működéséről.

-Az alsósok fantasztikusak, s a felsősök között is csak rossz szóhasználat fordult elő. Megjegyzést pedig csak egyszer kaptam, azt is halkan- mondta a pedagógus.

A gyereknapon a diákok így a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által biztosított jelbeszédet tanító hallássérülttől, Turóczi Erikától kisebb csoportokban jeleket, betűket, egyéb kifejezéseket tanulhattak. Volt, aki órákon keresztül ki sem tette a lábát a teremből, annyira tetszett neki ez a program.

A vakszobába szintén mindenki be akart jutni, hiszen itt valóban a félelmüket legyőzve élhették bele magukat a nem látók világába a tanulók. A feladat szerint a bent talált különböző anyagokat, ruhadarabokat fel kellett venniük, majd a terítéshez szükséges edényeket megtalálva össze kellett állítaniuk egy tálcára az étkezéshez szükséges tárgyakat- s ezzel a világosba ki kellett menniük. Nem könnyű feladat, de megbirkóztak mindannyian vele.

Többen először egyenes közlekedve próbálták ki a kerekesszékkel való közlekedést az aulában, majd amikor ez jól ment, az akadálypályával is megküzdhettek.

Egy biztos: mindenki jól érezte magát ezen a napon, melyet a korábbiakban említett segítők mellett a Récsei Bevásárlóközpont is támogatott vásárlási utalványokkal. Utóbbiakat a sportversenyek nyertesei kapták.

A nap fénypontja pedig a tanár-diák kosármeccs volt, melyen a nyolcadikosok vívtak kemény harcot pedagógusaikkal. Végül mindenki nyertessé vált, hiszen a partizán versenyben a diákok, a kosármeccsen a tanárok bizonyultak jobbnak.