Menu

Bíborosi áldás a műemlék templomra

2005.06.13.

Június 12-én délelőtt a Magyarok Nagyasszonya Rákospalotai Főplébánia Kossuth utcai Szentháromság műemlék templomát áldotta meg, s mondott szentmisét Dr. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, érsek.

Minderre abból az alkalomból került sor, hogy a templom épületét az elmúlt évben külsőleg renoválták, idén pedig a belsőleg lett kifestve.
A mise kezdete előtt Lillik György, világi elnök elmondta, hogy mindezek a munkálatok közel 30 millió forintba kerültek, melynek 50%-át az esztergomi érsek, 40%-át az egyházközség, 10%-át pedig a XV. kerületi Önkormányzat állta.
A templom történetével kapcsolatban elhangzott, hogy ez a kistemplom már 900 éve áll, a tatárjárás ugyan elpusztította, ám ezt követően egy kápolna épült. A törökdúlás idején megint tönkrement az épület, majd 1835-ben ez a rész épült a gótikus szentélyhez. Ekkor szentelték fel a templomot. 1956-ban ágyúkat építettek ide, s a magyar katonák itt védekeztek az oroszok elől. A templom tornyát a tankok szétlőtték, s bár hamarosan helyreállították ? mindent zöldre festettek.
Az elnök elmondta, hogy amikor tavaly augusztusban elkezdték az építkezést, itt minden romokban hevert. Ám ez a templom 900 éve áll és élni akar, ugyan ma is harcot kell folytatniuk, hiszen kevés a pap. A templom történetében azonban most jár először ezen a helyen esztergomi érsek, így az ő segítségét kérte Lillik György.
-Juhász atya már csak fentről nézi ezt az ünnepet, s a 85 éves váci kanonok úr vállalta, hogy vasárnaponként itt mond misét.
Az elnök ezután külön kihangsúlyozta, hogy ez az ünnep azért jöhetett létre, mert a plébános úr is prédikációiban az egységet hangsúlyozta, s az építkezés is az együttmunkálkodás során valósulhatott meg. Köszönetet mondott az építőknek, a két különböző stílusú kép restaurátorának, valamint Szammer Zoltán úrnak, aki irányította és szemmel tartotta az építkezést, a plébános úrnak, aki szintén munkájával segítette a munkálatokat. Elhangzott, hogy az oltárkép restaurálására még 200 ezer forintra van szükség, melyhez a mise alatti perselyezés bevétele járul hozzá.
Dr. Erdő Péter bíboros ezek után elmondta, hogy tiszta szívvel jött megáldani a templomot, mely a Szentháromság jegyében épült.
-Érzem, hogy nemcsak emberi értékek vannak a szívekben, hanem egy igazi közösség hívott meg erre az ünnepre- mondta a bíboros, majd megáldotta a templomot, s kezdetét vette a szentmise.