Menu

Hagyományaink a javítóintézetben

2005.06.13.

A Roma Nap a tanév zárása a Rákospalotai Javítóintézetben. Idén június első szombatján nyolcadik alkalommal volt ez a rendezvény ezen a helyszínen, melyre a kerületi önkormányzattól, a Gyámhatóságtól, a kerületi rendőrségtől is többen ellátogattak. A Rákospalotai Javítóintézetbe 14-19 éves, fiatalkorú bűnelkövető lányok kerülnek, A szervezők minden évben arra törekednek, hogy a növendékek megismerjék és elfogadják a cigány kultúrát, és büszkék legyenek értékeikre. Ennek érdekében hívják össze a rákospalotai intézettel kapcsolatban álló intézményekben működő hagyományőrző klubokat, táncegyütteseket

-Idén minden olyan csodálatosan zajlott-mondta B. Aczél Anna, az intézet igazgatónője. Nagyon sok sütemény készült, melyet mind a bentlakók készítettek. A lányok kidíszítették a házat, kitakarítottak, egymásnak adták az ötleteket, hogy mivel lehetne még szebbé tenni ezt a záró rendezvényt.
A programok kezdetét a „Mesterségek utcája” c. kézműves és kirakodó vásár adta, ahova a különböző klubok és intézmények hozták el szakköreik termékeit. Ezeket meg lehetett vásárolni ill. a szakköröket vezető mesterek segítségével bepillantást nyerhettek az egyes szakmák, ősi cigánymesterségek fortélyaiba a jelenlévők.
-A kultúrteremben volt egy beszélgetés, melynek témája a roma hiedelmek, szokások, hagyományok volt. Innen kiindulva más irányba fordult el az együttlét, ugyanis néhány növendékünk arról kezdett beszélni, hogy milyen problémája volt otthon és úgy érzi, hogy itt bent kapott valami olyan lökést, hogy valahogy másképp legyen mindez, amikor továbbmegy. Én azt hiszem, nincs ennél nagyobb kitüntetés, ami többet érhetne ugyanúgy a kollegáimnak, mint nekem is. A vitadélutánt Varró Szilvia vezette, melyen részt vett Döbre Krisztina, oktatási szóvivő illetve Varró Gabriella, Solymosi József az OM munkatársai. Ők olyan jól indították a vitát, hogy a lányok már rövid idő után maguk folytatták a témáról a beszélgetést- mondta az igazgatónő.
Idén hagyományosan a testvérintézmények (Aszód, Debrecen, Kalocsa, Zalaegerszeg, Esztergom) növendékei látogattak el a rendezvényre és hozták magukkal a szokásos kiállítási tárgyakat, új ötleteket. A központi mag a „Hagyományok” címet viselte, de emellett volt kosárfonás, agyagozás, szövés stb. Egy zalaegerszegi fiatal, Mircse Pál nemcsak megfestette a képeit, hanem be is mutatta. Rajta kívül az aszódiak és a rákospalotai növendékek mutatkoztak be. A délutáni rendezvények keretében a Rákospalotára látogató növendékek zenés, táncos, verses produkcióját tekinthették meg a többiek, majd este volt bográcsgulyás táncházzal és egy meglepetés: a Váradi Caféhoz tartozó zenészek ajándékműsora.

Kapcsolódó dokumentumok: