Menu

Pipacsba borultak a sírok

2005.06.08.

Ahogy a korábbiakban már beszámoltunk róla, az elmúlt három hétben önkormányzati támogatásból és EU-pályázaton elnyert összegből (együtt közel 4,5 millió forint) a berlini ABU Akademie für Berufsfördering und Umschulung gGmbh és a XV. kerületi Száraznád Nevelési-Oktatási Központ összesen 25 diákjának részt vételével a XV. kerületi zsidó temetőben felújításai munkálatok folytak. Ezen belül 125 méter hosszúságú utat építettek a diákok, valamint segítettek a sírok rendbetételében.

Június 6-án pedig ünnepélyes keretek között Deutsch László, a Budapesti Zsidó Hitközség Újpesti Körzetének főrabbija és Gyurcsánszky János, alpolgármester vágta el az eddigi munkálatok befejezését jelképező avató szalagot.
A programon részt vett többek között Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője, Mollnár Andor, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának vezetője, Rappaport Zoltán, a BZSH Újpesti Körzetének világi elnöke, Garami László, a Hevra elnöke, Hepp Éva, a Rákospalotai temető igazgatónője, valamint Brazzorottó Jenőné, a Száraznád NOK elnök-igazgatója és Gerd Löffler és Karl Hoggada, a berlini ABU Akademie für Berufsfördering und Umschulung Gmbh vezető tanárai.
Brazzorottó Jenőné rövid köszöntőjében elmondta, hogy a közös munka jó és nemes gondolatból eredt, s kívánta, hogy a közös munkából adódó út a szeretet és a megbékélés útja legyen.
Deutsch László e nemes tettet a hídépítéshez hasonlította, melynek első pillére volt a most befejeződött munka.
-A többi generáció nem szenvedhet azért, amit őseink tettek-mondta. Ma a hagyományokból kell meríteni. Azok a gyerekek, akik ebben a munkában részt vettek, jót cselekedtek. Az itt eltemetettek nem tudnak köszönetet mondani ezért a jócselekedetért, ám akik itt vannak, megtették a magukét. Mint élő emberek jót tettek azokért az emberekért, akiket eltemettek. Manapság sok-sok megemlékezés van mindenütt a világon. Ezt a mai napot az örökkévaló okozta nekünk, hogy örüljünk. A gyerekek jó munkát végeztek. Az egyik írásban az áll: akik egy közösségért tesznek, azok neve áldassék meg. Önök tettek ezért!- mondta a főrabbi.
Gyurcsánszky János az önkormányzat és a polgármesteri hivatal nevében mondott köszönetet mindenkinek, aki a munkában részt vett. Az alpolgármester felelevenítette azt, hogy a munka a testvérvárosi kapcsolat alapján valósult meg, s elmondta, hogy a háromhetes munka bebizonyította, az együttműködés nem volt hiábavaló.
-A fiatalok emberségről, tisztességről tettek tanúbizonyságot. Tudjuk, hogy a munka mellett volt idő arra, hogy a vendégek megismerkedjenek a múlttal, a hagyományokkal. Ez a közös munka egy vállalkozás kezdete volt és reméljük, hogy folytatni tudjuk a sírok rendbetételével, azonosításával, hogy a rokonok leróhassák kegyeletüket- mondta Gyurcsánszky János.
Az ünnepélyes szalagátvágást követően pedig egy rövid séta során nézhették végig a sírokat, sírhelyeket, a megemlékezés kertjét, mely erre a napra- talán az itt nyugvók köszöneteképpen- pipacsba borult.

Kapcsolódó linkek: