Menu

Testületi ülés után

2005.06.02.

A hagyományoknak megfelelően a testületi ülést követő délelőttön a kerület vezetői egy sajtótájékoztató keretében részletes tájékoztatást adtak a média képviselőinek a legfontosabb napirendi pontokról.
Először Gyurcsánszky János alpolgármester arról számolt be, hogy döntés született arról, hogy a stratégiai célok pályáztatásának előkészítésére felkérik a polgármestert.

-Ez egy komplex program részét képezi a pályázati blokk elkészítése, melynek segítségével startra készen tudunk indulni a pályázatok kiírásánál. Kilenc témakörben történt a pályázati blokk előkészítése, mely mind stratégiai célt szolgál. pl. városfejlesztés ( pl. Kolozsvár utcai piac), továbbképzés, tanulók esélyegyenlőségét biztosító pályázatok, informatika fejlesztésem hátrányos helyzetű gyerekek felkészítésére stb. Így sok százmillió Ft-ot lehet nyerni.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a kerületi intézmények akadálymentesítése már több éve tart, ám a program végrehajtása nem egyszerű. A kerület a teljes akadálymentesítésre 2010-ig kapott haladékot. A források függvényében ezek a munkálatok folynak, az idei évben 12,5 millió Ft-ot különített el a testület ilyen célokra, melyből újabb három intézmény akadálymentesítésére kerül sor: a Sződliget utcai Gyermekorvosi Rendelőnél, a Hősök úti Szakrendelőben, ahol a vizes blokk is megújul közben, valamint az Aulich Óvodánál.
-Hozzá kell tennem, hogy amit utat építünk, járdát újítunk fel, akkor egyúttal az akadálymentes közlekedést is lehetővé tesszük.
-Már a korábbiakban döntött a testület arról, hogy idén megépíti az utat a Sín utca jelentős részén, a Juhos utcát, a Neptun utca egy részét még ami hátra van, a Szentkorona útja és a Martinovics utcában. Június végére zárul lesz a pályáztatás, és mire a sáros idő bejön, ezek az utak megépülnek. Nagyon örömteli hír, hogy a fővárosi forrásokból már a korábbiakban eldöntöttek alapján megépül a Közvágóhíd utca illetve a Rákos úton a Széchényi utcától az Arany János utcáig terjedő szakasz. Közben 323 millió forintos forrást kapott az önkormányzat, hogy megépítse a Károlyi Sándor utcán az utat a Pozsony utca ? Sipos Dénes utcai részen illetve a Pestújhelyi úton a Bezsilla utca- Szerencs utca közötti szakaszán.
-Folytatódik a csatornaépítés is a váci vasútvonal mentén: a Székely Elek utca ? Csomád utca ? Ajándék utca ? Károlyi Sándor út ? Árokhát utca területén közel 7 km-es szakaszon- mondta Gyurcsánszky János, majd elmondta, hogy idén először tud az önkormányzat támogatni társasházi felújítási munkálatokat pályázati pénzekből, amelyek nem visszatérítendőek. Ehhez a fővárosi pályázaton is lehet támogatáshoz jutni. Összességében a 30 millió forintos kamatmentes kölcsöntámogatás és a vissza nem térítendő támogatással újabb lehetőség nyílik a társasházak felújítási lehetőségében.
Ezt követően a nemrégiben lezajlott (Kozák téri Nap, Pestújhelyi Napok, Challenge Day) és a következő időszakban megrendezendő programokról (Nemzetközi panel rehabilitációs konferencia, Újpalotai Napok) szólt az alpolgármester, majd Dr. Herczeg Julianna aljegyző asszony vette át a szót.
Elmondta, hogy első napirendi pontként tárgyalta a testület a kerület jelképeiről és a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota név használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását értékelte.
-Az 1999-ben megalkotott rendelet gyakorlati alkalmazása során felmerült az a probléma, hogy túlságosan szigorú feltételeket szabott a használók számára a testület. A rendeletmódosítás ezt a helyzetet könnyítette meg úgy, hogy a címer méltósága megőrződjön. Így a köztisztviselők már kérelem nélkül használhatják a címert, míg a kerületen kívül lakók megfelelő indokkal kérelmezhetik a használati jogot. A részleteket a Városházi Naplóban, valamint az önkormányzat Ügyfélszolgálatnál olvashatják el az érdeklődők mondta az aljegyző asszony, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a helyi kisebbségi önkormányzatokkal az önkormányzat legutoljára 2003-ban kötött megállapodást, ám az önkormányzat Pénzügyi Osztályával való együttműködést felül kellett vizsgálni. A készpénzzel való szabályokat szigorították a mostani testületi ülésen a képviselők. Dr. Herczeg Julianna a napirendi pontok közül még kiemelte, hogy sor került a Rákospalota ? Pestújhely ? Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Közalapítvánnyal történő feladatvállalási szerződés megkötésére. Az alapítvány kiemelten közhasznú, amely így elláthat önkormányzati feladatot. A megállapodást ki kellett egészíteni a tűz elleni védekezésre való felkészítés programmal: az alapítvány így azt vállalta, hogy évente hat alkalommal tájékoztatja a lakosságot az aktuális tűz elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokról (pl. tűzgyújtási tilalomról)
Az aljegyző asszony tájékoztatóját követően Hajdu László polgármester először a közelgő következő tanévvel kapcsolatos teendőkről tájékoztatta a sajtót, s így szó volt arról is, hogy sajnálatosan csökkent a gyermeklétszám a kerület intézményeiben.
-Azonban derűre adhat okot, hogy az új lakások épülésével a bölcsődékben a gyermekek száma megnőtt észrevehető, némely bölcsődében 100% feletti telítettség is érzékelhető.
Az előző napi ülés kiemelt napirendi pontjaként tárgyalta a testület a 2004. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót.
-A XV. kerületben 36.400 családot tartunk nyilván, közülük ez a napirendi pont 6.200 családot érint kisebb-nagyobb formában. Van, olyan család, amelyik csak évente egyszer, de van olyan is, amelyik havonta vagy még rendszeresebben kéri az önkormányzat támogatását, segítségét. Az utóbbi támogatási forma kb. 360 családot érint. Ám nemcsak a gyermekvédelmi-, hanem a gyermekjóléti feladatokról is szót kell ejteni. Ezek közül néhányat hadd említsek: ingyenes tankönyv 1-9. osztályosok számára, ECDL vizsga, sikeres nyelvvizsga, jogosítvány megszerzésének finanszírozása, ösztöndíj-rendszer alsó-, felső-, középfokú- és felsőfokú oktatási intézményekbe járóknak. Emellett a ?Jó tanuló, jó sportoló elismerést? is kidolgoztuk. A tej, kakaó-programunkban 3050 gyerek vesz részt. Közel 3900 gyerek részesül rendkívüli gyerektámogatásban, ami átlag 6.700.-/hó. Beiskolázási támogatásban közel 1700 gyerek, míg rendkívüli gyerekvédelmi támogatásban pedig közel 3100 gyerek részesült. A fogyatékkal élők számára az önkormányzat két fokozatban hozott létre intézményt: az egyik helyen munkát is tudnak végezni az érintettek, a másik intézményben pedig a súlyosan fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak a pedagógusok.
A polgármester tájékoztatta a jelenlévőket arról is, hogy a testületi ülés egyik legfontosabb pontja volt az Észak-Pesti Kórház Járóbeteg-ellátó Intézménynek a kerületi egészségügyhöz való átvételéről szóló döntés. A fővárostól ? a jelenlegi tulajdonostól ? igényelte meg a kerület ezt, hogy ennek segítségével létrejöhessen egy egységes kerületi egészségügyi ellátó rendszer, s így 2006. január 1-től az Őrjárat utcai rendelőintézet is a kerülethez tartozna.
Szó esett a sajtótájékoztatón a REAC sportsikeréről, hogy több héttel a bajnokság előtt már biztos feljutója az NB I.-be. Az önkormányzatnak döntenie kellett abban, hogy tudja-e vállalni azokat a feltételeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a profi liga-, a nézők-, a nemzetközi biztonsága megteremtődjön.
-A döntés szerint a sportolókra bízzuk, hogy képesek-e a profi ligában megmaradni. A feltételt a stadion átalakításához, a biztonság szavatolásához, a különböző előírásokhoz fogjuk tudni biztosítani.

Kapcsolódó dokumentumok: