Menu

Teljessé vált a lakásotthon

2005.05.31.

Pénteken délelőtt Schiffer János főpolgármester-helyettes adta át a Fővárosi Önkormányzat új gyermekotthonát, a Pestújhelyi úton működő öt lakásotthon mellé épült új központi épületet, melyben a korábbi években az OTP kerületi központi fiókja működött.

A gyermekvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően a fővárosi gyermekvédelmi intézményeket a főváros lakásotthonos intézetekké alakította át. A korábbi Menyecske utcai Gyermekotthon helyett a főváros több pontján jöttek létre lakóotthonok, így a XIX. kerületben a Gyöngyház és az Attila lakásotthon, a XX. kerületben a Méhkas és a Musztáng lakásotthon, míg a XV. kerületben az Apolló utcai utógondozói ház és a Pestújhelyi Gyermekotthon, ahol 26 fő ellátását tudják biztosítani a nevelők és szakképzett gyermekfelügyelők.
A több helyszínes teljes beruházás 350 millió forintba került, melyet teljes egészében a Fővárosi Önkormányzat biztosított, ezen belül 110 millió forintra volt szükséges a lakásotthon Pestújhelyi úti épületének megvásárlásához, átalakításához, a székhely kialakításához.
Az ünnepélyes avatáson először Farkas Ildikó, a Musztáng lakásotthon lakója szavalt, majd a zselizi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg a résztvevők. Lőcsey Antal, mesemondó Szerbia Montenegróból, Hertelendyfalvából érkezett és mondott két szép történetet, míg Polgárfi Tamás, Tóth Denis és Horváth Claudia, a Gyöngyház otthon lakói verset mondtak.
Ezután dr. Schiffer János, főpolgármester köszöntő szavaiban kihangsúlyozta, hogy a gyereknapon nem lehet szebb ajándékkal köszönteni a gyerekeket, mint ezzel az otthonnal.
-Most hat helyszínen 84 gyerek lakhat, amely helyszínek alkalmasak arra, hogy megpróbálják pótolni a család melegét. Kívánom, hogy minden napunk legyen olyan fényes, mint ez a nap! Külön köszönet illeti a kerület vezetését, hogy segítette, segíti a gyerekeket otthonuk megtalálásában, s kívánom, hogy ez az otthon valóban az otthonukká válhasson- mondta a főpolgármester-helyettes.
Ezt követően dr. Schiffer János és két diák: Adu László és Kovács Veronika vágta át ünnepélyesen a szalagot, s Buruncz Ádám a tehetséges, fiatal cselgáncsozó bajnok vette át jelképesen az otthon kulcsát.
Kovács Eszter szavalatát követően Hajdu László polgármester köszöntötte az új lakókat.
-Örülök, hogy ideköltöztetek, hogy a sok évig üresen álló épület ismét „hangos” lesz, s kívánom, hogy ez az épület a kerület patinás épülete legyen. Szeretném felajánlani a támogatásunkat: Vegyetek részt minél több programon! Legyetek jó kerületiek, jó pestújhelyiek!
Dr. Pálinszki Antal, alpolgármester, mint a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke ezután átadta a főváros emlékoklevelét és jutalmát Nagy Kálmánnak, a Pestújhelyi Gyermekotthon igazgatójának, majd Medveczky Zsolt színművész verssel és énekkel köszöntötte az ünneplőket: „Valaki mondja meg, milyen az élet?.” csendült fel az ismert dal.
Az átadási ünnepség végén pedig Nagy Kálmán mondott pohárköszöntőt, aki egy Gárdonyi Géza idézettel kezdte beszédét, majd a maga és kollegái nevében mondott köszönetet a lakóotthon megvalósulásáért.
Isten hozott Benneteket közénk a kerületbe!