Menu

Édes teher a kerületiek érdekében

2019.07.03.

A helyiek megmaradását, új családok érkezését, vállalkozások megtelepedését hozhatja el a kerület északi részében induló csatorna-beruházás. Németh Angéla polgármester nem nyugodott bele, hogy a városrésznek fontos fejlesztés ne induljon el az éves költségvetés hiánya miatt. Interjú.

– Annak ellenére, hogy nincs a kerületnek elfogadott költségvetése, a testület elhatározta, hogy megépül az északi főgyűjtőcsatorna első üteme. Miért most döntöttek erről?

Egyrészt régi, tizenöt-húsz éves törekvése ez a kerületnek, és mostanra világossá vált, hogy a Fővárosi Önkormányzat annak ellenére nem fogja elvégezni ezt a fejlesztést, hogy az ő feladata lenne. De erről azt gondolom, hogy „édes teher” ez a számunkra, mert a beruházás az itt lakókat szolgálja majd. Éppen ezért számunkra ez prioritás, és úgy határoztam, egyéni döntéssel a testület elé viszem, és elfogadott éves költségvetés hiányában is elindítjuk a fejlesztést. Hiszen pénze van a XV. kerületnek – csak éppen a testület többsége eddig nem engedte, hogy a lakosság érdekében elköltsük a forrásainkat.

– Miért prioritás ez a beruházás az önkormányzat számára?

Azért fontos a Szilas-patak menti főgyűjtő megépítése, mert elsősorban a helyiek érdekeit, a közösségünk további erősödését szolgálhatja. A Mogyoród útja és az M0-s közötti hatalmas, hasznosítatlan területre évtizedek óta szeretnének építkezni a kerületben élők. Azonban csatornázás hiányában nem adhatóak ki építési engedélyek, a szennyvíz egyéni elvezetése ugyanis a terület adottságai miatt nem oldható meg. Ahogy a testületi vitához hozzászóló díszpolgárunk, Juhász Sándor elmondta, egykor a gyermekeik helyben maradását szerették volna biztosítani itt a palotaiak, a döntés talán az unokáik visszatérését jelentheti.

– Milyen hasznokkal jár a szennyvízcsatorna-építés?

Végeredményben teljesen saját forrásból biztosítjuk az első ütemhez szükséges 1,3 milliárd forintot, így érthető, ha jövőbeli haszon kérdése is felmerül. A várható hatásokról nem készült tanulmány, mert a csatornázással elérhető előnyöket nem adóbevételekben, nem forintokban mérjük. Egyelőre nem tudjuk, lesznek-e nagyobb ingatlanfejlesztések a területen, milyen cégek látnak majd fantáziát az ide településben. Határozott üzleti érdeklődés tapasztalható, de amíg nem indult meg a konkrét fejlesztés, konkrét tervek sem születtek a hasznosításra. Ami viszont egyértelmű és biztos haszon a számukra, hogy új terület nyílik meg a kerületben élők számára, erre terjeszkedhet a városrész.

– Annyi parttalan idei vita után mi győzte meg a képviselők többségét, hogy Ön mellé és egy ilyen ügy mögé álljanak?

Aggályok, kifogások természetesen most is elhangzottak, például az ülésen megjelent érintettek győzködték a képviselőket, hogy egy ilyen beruházással ők nem fognak gazdagodni. Ugyanis a csatornák bekötéséhez, a telkek összközművessé tételéhez rengeteget kell majd még költeniük. Voltak más ellenvetések is, de a vitatkozás után végre az eddig a kerület ellen szavazó képviselők is belátták: egy ilyen fejlesztés növeli a városrészünk vonzerejét, korszerű és környezetvédelmi szempontból is hasznos.

Fotó: Nagy Botond/XV Média