Menu

A kerület győzött

2019.07.09.

Óriási lökést ad a városrész fejlődésének a főgyűjtőcsatorna-beruházás, amelyet sikerült kiemelni a politika ingoványából – mondja a XV. kerület országgyűlési képviselője, aki maga is átharcolta azt a húsz évet, amíg a felelős döntés végre megszületett.

– Ön a XV. kerület polgármestereként, majd országgyűlési képviselőjeként az elejétől a határozat június végi megszületéséig végigkísérhette a főgyűjtőcsatorna-beruházásról szóló szópárbajokat. Van-e győztese ennek a vitának?

Az elmúlt 15-20 évben a fővárosban nem volt ilyen komplex csatornafejlesztés, és nem szabad, hogy ez a városrész jövőjét hosszú távon és alapjaiban meghatározó, többszörösen megtérülő, a közösség számára is értéket teremtő, önként vállalt befektetés politikai színezetet kapjon. Úgy látom, a pártok is megértették, hogy döntésük mekkora lendületet adhat a kerület gazdasági, infrastrukturális fejlődésének, és képesek voltak felülemelkedni egyéni érdekeiken, amit külön köszönök nekik. A döntés egyedüli győztese tehát a XV. kerület.

– Mit jelent mindez a gyakorlatban? Milyen haszonnal jár majd a beruházás?

A kerület közigazgatási területe teljes körűen csatornázottá válhat, a főgyűjtő első szakaszának megépítése, a telkek teljes közművesítése után pedig az érintett ingatlanok tulajdonosai – jelentős áldozatvállalással ugyan -, de végre olyan otthont alakíthatnak ki maguk, családjaik, gyermekeik, unokáik számára, ahol jó élni, ahol végre hosszú távra is tervezhetnek, így itt és velünk maradnak. A városrész ezzel egy időben egy olyan lakóövezettel gazdagodhat, amelynek kiépülését jelentős infrastrukturális fejlesztések kísérhetik, mindez pedig segítheti a fiatal családok megtelepülését is kerületünkben, amelynek egyik legnagyobb problémája éppen az elöregedés. Sor kerülhet végre a Közvágóhíd utca és a Mogyoród út évek óta várt teljes felújítására, és megélénkülhet a befektetői kedv is. A kiváló logisztikai adottságú területeken olyan vállalkozások telepedhetnek meg, amelyek jelentős beruházásokat hajthatnak végre, sok embernek adhatnak munkát, komoly adót fizethetnek az önkormányzat kasszájába, és ezek a bevételek  tovább nőhetnek az M3-as és M0-s autópályák keretezte „Budapest észak-keleti kapuja” projekt megvalósulásával.

– A bizottsági üléseken többször elhangzott az ellenzők oldaláról, hogy a beruházás aránytalanul meggazdagítja az érintett telkek tulajdonosait. Ön, aki szinte mindannyiukat régről ismeri, lát-e ilyen „veszélyt”?

Az a kormánypárti politikus, aki ma Magyarországon aránytalan meggazdagodás miatt háborodik fel, finoman szólva is hiteltelennek tűnik, de legalábbis nagyon várom, hogy más esetekben is felemeli majd a hangját. Másrészt nincs senki, aki ma felelősen meg tudná mondani, mennyit érnek majd a beruházással érintett ingatlanok a fejlesztés nyomán, mert nem látjuk ennyire előre a piaci folyamatokat, aki pedig mégis biztos kijelentésekre vállalkozik, azt kérem, kezeljék kellő gyanakvással. A főgyűjtőcsatorna megépülése után egyébként a jelenlegi vagy leendő ingatlantulajdonosnak egy sor beruházást (utak, közművek elvezetése az ingatlanokig, bekötések kiépítése, stb.) saját zsebből kell végrehajtania ahhoz, hogy telke valóban közművesített legyen, azzal a „szakemberrel” pedig, aki ezek várható költségeit már most ismeri, azt tanácsolom, ne nagyon írjanak alá szerződést. Aránytalan vagyonosodásról beszélni ezek után óvatosan fogalmazva is légből kapott dolognak tűnik, azt kifogásolni pedig, hogy a telkek a fejlesztések nyomán elérik majd reális értéküket, igencsak sajátos gazdaságpolitikai szemléletet tükröz. Azt feltételezni, hogy esetleg az irigység dolgozik a háttérben, már feltételezni sem merem.

– Befolyásolhatja-e a mostani döntés az októberi önkormányzati választás eredményét, adhat-e lökést Németh Angéla polgármester újabb győzelmének?

Németh Angéla sikerét az a fáradhatatlan, kitartó és megalkuvások nélküli munka hozza majd meg, amelyet a kerületért végzett az elmúlt évtizedekben képviselőként, lassan egy éve pedig a városrész vezetőjeként. Ennek a szívós küzdelemnek csak egy fontos, de közel nem egyetlen eredménye a mostani döntés, hiszen a XV. kerület – és azt gondolom, ezt mindannyian látjuk – a mostani nehéz költségvetési helyzetben is rendben működik. A hivatal, az önkormányzat intézményei, cégei teszik a dolgukat, a kerületi gyerekek idén is elmehettek a nyári táborokba, bár ez nem volt kötelező feladat, és sikerült kigazdálkodni a pénzt a hagyományos ünnepnapok megrendezésére is. Mindez persze nemcsak Németh Angéla érdeme, hanem mindazoké, akik a nehezebb körülmények közt is hatalmas türelemmel és erejüket megfeszítve dolgoznak a kerületben élő mintegy 80 ezer emberért. Innen is szeretném nekik megköszönni mindezt. Bízom abban, hogy a most elvégzett emberfeletti munka meghozza majd a gyümölcsét, és polgármester asszony októberben már erős felhatalmazással, biztos többséggel, stabil költségvetéssel és egy elégedett szakembergárdával a háta mögött vág neki a következő, remélhetőleg nyugodtabb öt évnek.