Menu

Teliholdas éjszakán a tankörösekkel
(képes beszámoló a cikk végén)

2005.05.29.

Hétfőn este és éjjel a Külvárosi Tankör szervezésében volt az első teliholdas éjszaka a Pestújhelyi Közösségi Házban, melyre ugyan ingyen, pénz nélkül ugyan be lehetett jutni, ám két könyvet illett vinni ahhoz, hogy elcserélhető legyen másik két könyvre.

Czikora Györgyi, a Külvárosi Tankör egyik iskolavezetője elmondta, hogy rendhagyó módon itt tartották a ballagást a program elején.
-Idén két érettségiző diákunk van, de ez a szám nem kevés, hiszen összesen 40 gyerek jár hozzánk. Turányi Zsófival Orbán-napi kultikus babát lehet készíteni rongyból.
Az esten Kovács Vanda színművész rögtönzéses színházát is megnézhették az arra járók, majd saját színi produkcióját mutatta be a tankör néhány fiatalja.
-A Sziget fesztiválra készülünk- mondta Czikora György- és egy performancot adunk elő. Pályázaton, mint civil résztvevő jegyeket kaptunk a fesztiválra, így a civil sátorban ott is bemutatják a srácok az előadásukat. Emellett itt a Pestújhelyi Közösségi Házban megtekinthetőek a diákok egyéb alkotásai is, a fotók, a képzőművészeti alkotások, melyeket a suliban, az együtt töltött órák alatt készítünk el.
-Nemrégiben Szlovákiában voltunk, s az ott készült képeket is megtekinthetik az ide látogatók. Egyébként minden év tavaszán elmegyünk a környező országokba. Idén a Felvidéken: Besztercebányán, Lőcsén, Léván voltunk.
A beszélgetés közben pedig az udvaron már készült a bográcsos paprikás krumpli, a teremben pedig lassan a vizuális alkotások is terítékre kerülte.
A diákok: a régi és új tankörösök filmeket is készítenek, amit bemutattak az érdeklődőknek: többek között Baranyi Tücsi: Kaffka című filmjét, Baranyi Marcsi: Zsani című filmjét, az Annyi!…, a Pánk pán című alkotásokat illetve a Tankörös rajzfilmet.
– Hozzánk 16 éves kor felett kerülnek azok a gyerekek, akik kimaradtak a hagyományos oktatási intézményből. Ők átlag 2-3 évet vannak velünk, addig, amíg le nem érettségiznek. Bekerülni azonban nem könnyű: van egy előkészítő klub, ahova bejárnak, ahol megismerkedünk egymással. A hozzánk járók szeretnek jönni, velünk lenni. Az iskolából a kimenet azonban ugyanolyan, mint bármely egyéb iskolánál. Jövőre leszünk 15 évesek. Erre a jubileumra is készülünk már- majd igyekeztünk, mert hamarosan József Attila versei hangzottak gyertyafény mellett. Egy vers, egy gyertya elfújása, ismét egy vers, ismét egy gyertya lángja aludt el. A végén teljes sötétségbe burkolózott a környék. A hangulat azonban megmaradt.

A Külvárosi Tankörről a -n olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló