Menu

Július 10-ig léphetnek az iskolák!

2019.06.27.

Mert kerületi tanulmányi ösztöndíj költségvetés nélkül is van, és a tanulókat az intézmények terjesztik fel a díjra.

A kerületi költségvetés hiánya sem akadályozza meg kerületi tanulmányi ösztöndíjak odaítélését. Azokat azok az 5-8. évfolyamon és a 9-13. évfolyamon tanuló diákok kaphatják, akik az önkormányzat közigazgatási területén, az Észak-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és az önkormányzat közigazgatási területén legalább egy éve bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, emellett életvitelszerűen is Budapest Főváros XV. kerületében laknak. A tanulók nem egyénileg pályáznak, hanem az iskolák terjesztik fel őket a Pallasz Athéné és a Halley-díjra.

A Pallasz Athéné-díjban a nappali tagozaton kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő tanulók részesülhetnek. (Kiemelkedő tanulmányi eredménynek az 5-8. évfolyamon a legalább 4,8, a 9-13. évfolyamon a legalább 4,7 tanulmányi átlag minősül.) Az iskolák évfolyamonként egy, ha az évfolyamon három vagy több osztály működik, két tanulót jelölhetnek a Pallasz Athéné-díjra.

Halley-díjban a nappali tagozaton kimagasló tanulmányi eredmény javulást elérő tanulók részesülhetnek. Kimagasló tanulmányi eredmény javulásnak a legalább 0,3 vagy annál nagyobb mértékű tanulmányi átlag javulás minősül. A tanulmányi eredmény javulás esetében a magyar nyelv- és irodalom, matematika, történelem és állampolgári ismeretek, bármelyik idegen nyelv, természetismeret, fizika, kémia, biológia, földrajz, informatika, szakmai tantárgyak vehetők figyelembe. Halley-díjra az összes érintett tanulót jelölhetik az iskolák.

A Pallasz Athéné-díj esetében 100.000, a Halley-díj esetében 50.000 forint a tanulmányi ösztöndíj összege.

Az iskolák július 10-éig (szerda) nyújthatják be az önkormányzathoz a jelöléseket. A díjak odaítélésről a Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottság dönt. Az önkormányzat az ösztöndíjat elnyert tanulókkal támogatási szerződést köt. Az ösztöndíjat a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül folyósítja az önkormányzat.