Menu

Áttörést ért el a polgármester

2019.06.27.

Épülhet a Szilas-patak menti szennyvíz-főgyűjtőcsatorna – döntött kedden a képviselő-testület. Emellett a fideszes frakcióvezető becsületsértési ügye uralta a vitát.

A legfontosabb kérdésben sikerült meggyőznie a testületet Németh Angéla polgármesternek és költségvetés hiányában is elindulhat a kerület fejlődése szempontjából egyik legfontosabb beruházás. A Szilas-patak menti szennyvíz-főgyűjtőcsatorna beruházásáról van szó, amely a képviselők keddi döntése értelmében megindulhat.

Fővárosi feladat, kerületi megoldás

Németh Angéla ugyanis korábban úgy határozott, hogy a 2019-es költségvetési tervezetben szereplő legfontosabb fejlesztést külön a testület elé terjeszti. Így a nyár előtti utolsó ülésen esély nyílt arra, hogy megindulhasson a beruházás. A polgármester kísérletét siker koronázta, a képviselők ugyanis úgy döntöttek, hogy a fejlesztés első fázisa a Károlyi Sándor út–Erdőmenti út szakaszon megépülhet, bruttó 1 milliárd 380 millió forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból.

Régi, tizenöt-húsz éves törekvése ez a kerületnek, és a törvény szerint a szennyvízelvezetést a Fővárosi Önkormányzatnak kellene biztosítania. A főváros azonban semmi hajlandóságot sem mutat erre, pedig 1998 óta fejlesztési terület az M3-ashoz és a Mogyoród útjához tapadó 755 hektáros övezet. Hiába terjeszkedhetne erre a lakóövezet, vagy hiába telepedhetnének meg itt cégek, a csatorna hiányában nem adható ki építési engedély. Egyénileg – telkenként – pedig nem oldható meg a szennyvíz-kezelés, mert a terület erre nem alkalmas a talajvíz magas szintje, illetve a telekszerkezet miatt. Ez volt a beruházás melletti legfőbb érv abban a kimerítő szakmai bemutatóban, amelyet Benedekné Bagyinszki Márta, a városüzemeltetési főosztály vezetője adott elő a képviselőknek.

A beruházással egyértelmű hasznok járnak, mert a terület fejlesztésére van érdeklődés – jelentette ki dr. Lamperth Mónika. A jegyző elmondta, részletes hatástanulmány nem készülhetett a több mint egymilliárdos beruházás megtérülésére, mert túl sok az ismeretlen változó. Felelősséggel ugyanis nem becsülhető, hogy milyen többlet (adó)bevétele lesz az kerületnek. Ez a csatorna megépülése utáni fejlesztésektől függ – ami nem önkormányzati döntés függvénye, mert a terület nagyon kis része van önkormányzati tulajdonban.

Meggyőző díszpolgár

A fideszes és velük szövetkező exfideszes képviselők a vita során végig bírálták a beruházást, mert szerintük lenne fontosabb fejlesztés is a kerületben – bár valamennyi tervezett projektet ugyancsak támadtak. Azt is kifogásolták, hogy „valakik” jól járnak azzal, hogy a területek értéke feltehetően nőni fog. Azt is kifogásolták, hogy miért a kerület költ erre – annak ellenére, hogy a korábbi fideszes városvezetés sem tudta elérni a fejlesztést a fővárosnál vagy a kormánynál 2010 és 2014 között.

A kétkedőket végül Juhász Sándor, a XV. kerület díszpolgára győzhette meg, aki szót kért és azt mondta: ez a palotai ősök földje. Az itteni kerületrészt, Palotaújfalut azért alakították ki évtizedekkel ezelőtt, hogy a gyermekeik itt telepedhessenek meg, itt maradjanak, csatornázás hiányában azonban ez nem történhetett meg. „A gyermekeink közül sokan elmentek innen, legalább az unokáink hadd maradhassanak meg itt” – mondta, és emlékeztetett, hogy a tulajdonosoknak nemcsak hasznuk származhat a csatornából, mert bizony nagyon komoly kiadások is várnak majd rájuk.

Dicséret után is leszavazás

Váltakozó sikerrel ment át a többi előterjesztés a szavazásokon. Például ismét nem nevezett ki új ügyvezető igazgatót a testület az Újpalotai Vásárcsarnokot és a kerület többi piacát kezelő CSAPI-15 Kft. élére. A polgármester azt javasolta, hogy – igazodva a többi önkormányzati cégnél meghozott döntésekhez és az őszi választásokhoz – december 31-ig nevezzék ki az új vezetőt. A testület többsége nemet mondott a javaslatra, mert hosszabb távra szerettek volna ügyvezetőt kinevezni. Nem módosult az önkormányzati cégek vezetőinek javadalmazási szabályzata sem: ennek az lett volna a célja és értelme, hogy a társaságok irányítói egységes módon, és a polgármester javaslatára részesüljenek az alapbérük feletti prémiumban.

Elfogadta a testület a második féléves munkatervét, ennek értelmében legközelebb szeptember 10-én ülnek össze tanácskozni a képviselők. (Valószínűleg mégsem ez lesz az egyetlen ülés az októberi választásokig, mert bírósági felszólítás érkezhet az el nem fogadott költségvetés miatt, és akkor össze kell hívni a tagokat.) Rábólintottak arra az elszámolásra is, amelyet a REAC Sport Kft. tett a stadionra fordított önkormányzati forrásról. További fejlesztések egyelőre nem várhatóak a Budai II László Stadionban, mert a REAC nem jutott fel az NB III-ba és ennek nyomán nagy változások történtek a csapat körül.

Nem kapott többséget azonban a Polgármesteri Hivatal 2018-as beszámolója. A fideszes és a velük szövetkező exfideszes képviselők ugyan dicsérték a hivatal munkáját, végül mégis nemet mondtak. Világossá tették, hogy dolgozhat jól ugyan a több mint 250 fős apparátus, nekik akkor is problémájuk van a szervezetet irányító – és a beszámolót benyújtó – jegyzővel, dr. Lamperth Mónikával.

Hónapokig tartozott a frakcióvezető

Nem sikerült módosítani többedik nekifutásra sem a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ) sem. Ez a javaslat az előterjesztések mellőzését (vagyis, hogy a polgármester milyen feltételek mellett dönthet arról, hogy nem tűz napirendre egy javaslatot) szabályozta volna, valamint az interpellációk benyújtását, azok „sorsát” is pontosította volna.

Interpellációk persze ettől még elhangoztak a keddi ülés elején. Király Csaba (RÁTE) kérdéseiből és az arra adott válaszból kiderült, hogy míg Németh Angéla tavaly ősszel nulla forint kerületi közpénz felhasználásával utazott Kínába. Vele szemben László Tamás korábbi fideszes polgármester, valamint a most is a testületben ülő dr. Pintér Gábor, valamint Bitvai Nándor Victorné dr. Kovács Judit 2012-es ötnapos kínai kapcsolatépítésére majdnem 2 millió forintot költött a XV. kerületi önkormányzat. Legárd Krisztián (DK) arról kérdezte a polgármestert, hogy mit lehet tenni azután, hogy dr. Pintér Gábor munkaügyi pert indított a kerület ellen és azt elveszítette – 38 ezer forintos perköltséget azonban nem fizette meg. Németh Angéla arról számolt be, hogy Pintér Gábor valóban hónapokig nem fizetett, végül bírósági végrehajtó járt el az ügyben és „leemelték” a számlájáról az összeget.

Méltatlan téma

Számtalan hozzászólás érintette dr. Pintér Gábor fideszes frakcióvezető becsületsértési ügyét. Hosszas polémia tárgya volt az, hogy a politikust múlt pénteken jogerősen elítélték, mert, 2014-ben a Polgármesteri Hivatal folyosóján rasszista módon, bántó kifejezésekkel sértegetett egy cigány asszonyt. A Fővárosi Törvényszék megrovásban részesítette a politikust és kimondta, hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértéssel közszereplőhöz, politikushoz méltatlanul viselkedett.

A Fidesz frakcióvezetője azt állította, hogy politikai ügyről van szó, ez egy politikai játszmának a része. Vagyis nem tett eleget annak a DK-Liberálisok-RÁTE-MSZP frakcióból sűrűn érkezett felszólításnak, miszerint kérjen bocsánatot a verbálisan megtámadott asszonytól. Király Csaba (RÁTE) azt kérdezte, mikor kér bocsánatot dr. Pintér Gábor, Legárd Krisztián (DK) pedig a polgármestertől kérdezte azt, nem vált-e a jogerős ítélettel méltatlanná a XV. kerületiek képviseletére a fideszes politikus. Utóbbival kapcsolatban Németh Angéla azt mondta: ezt eldöntését bízzuk októberre, a választók bölcsességére. Tóth Imre alpolgármester (MSZP) azt állította, a megszólított fideszes politikus mikrofonon kívül azt mondta, „soha” nem fog bocsánatot kérni a vele szemben pert nyerő asszonytól. Bihal Dávid (MSZP) azt mondta, polémia helyett ebben az esetben tényekkel állunk szemben: tény, hogy Pintér Gábor „cigány kurvának” nevezett egy tisztes asszonyt, tény, hogy ezért jogerősen elítélték, tény, hogy nem kért még bocsánatot tettéért.

Fotók: Nagy Botond/XV Média