Menu

Pestújhelyi Napok 13. alkalommal

2005.05.25.

A Pestújhelyi Napokat pénteken délután a „Hajrá Pestújhely!” című sporttörténeti kiállítás megnyitóval egybekötött rendezvényen Szegedi György, népművelő, a Kelenvölgyi Közösségi Ház igazgatója, tősgyökeres pestújhelyi lakos nyitotta meg.

Elmondta, hogy véleménye szerint a PeKH rendkívül fontos szerepet tölt be a helyi közélet, kultúra alakításában, a hagyományok ápolásában amiben nélkülözhetetlen szerepe van egy művelődési intézménynek.

-Az emberek akkor tartoznak egy közösséghez, ha van közös múltjuk, van közös jövőképük, fel tudnak lépni saját érdekeik érvényesítésében- mondta. Ettől tartozunk mi össze, ettől vagyunk mi pestújhelyiek és ettől szeretjük a mi szűkebb hazánkat. Sajnos számos vita van önkormányzatokban, hogy milyen formában kell működjön egy ilyen intézmény, egy ilyen közművelődési szervezet. Azt hiszem, ez rossz kérdés, hiszen az a lényeg, hogy mennyire részese a helyi kultúrának az adott közösségi színtér. Ha a kulturális életnek a fontos szereplője, akkor mindegy, hogy milyen formában működik. Az itteni kollegáim tudom, hogy színvonalas munkát végeznek és ehhez kívánok nekik sok sikert.

-Manapság el lehet mondani, hogy a lokálpatriotizmus erősödött, amit a pestújhelyiekre különösen el lehet mondani. Minderről tesz tanúbizonyságot ez a kiállítás is, amelyet most láthatunk. E gondolatok jegyében a Pestújhelyi Napokat megnyitom!

Szegedi György szavait követően Király Csaba alpolgármester lépett a mikrofonhoz és köszöntötte a jelenlévőket, külön kiemelve a rendezvény díszvendégét, a kerület „Díszpolgárát”, Dalnoki Jenőt.

-Az a szám, hogy a 13. Pestújhelyi Napok megnyitójára kerül sor, sok mindent jelez- mondta az alpolgármester. Ha egy rendezvénysorozat ilyen sokáig fenn tud maradni, meg tud újulni, s a ház olyat tud tenni, hogy szívügyének tekinti a Pestújhelyi Napokat, a hagyományőrzést, akkor érdemes mindezt tennie.

Az alpolgármester kiemelte, hogy van mit hagyományként megőrizni, s megemlítette példaként a Bezsilla család sportrendezvényeit, Dalnoki Jenő sporteredményeit, s a jelenlegi sporteredményeket, melyekkel példát lehet mutatni a felnövekvő nemzedéknek.

-A ház mindig olyan témákat tűzött a Pestújhelyi Napok fő gondolatává, amelyik a kerületrész lakóinak törekvéseit, gondolatait és elképzeléseit tükrözte. Ha ezt továbbviszi a ház, még sok-sok Pestújhelyi Napokat tudunk megtartani, megünnepelni. Köszönöm azt a munkát, amit ebbe belefektettek, s ezekkel a gondolatokkal a Pestújhelyi Napokat megnyitom.