Menu

A szennyvízfőgyűjtőről szavaznak

2019.06.13.

A kulcsfontosságú fejlesztésre megvan a pénz, az indulásról június 25-én dönthet a képviselő-testület. Szerdán a beruházásban érintett ingatlantulajdonosok ismerhették meg a terveket és kérdezhették a szakembereket.

Az észak-pesti szennyvíz-főgyűjtőcsatorna terveiről tájékoztatta a beruházásban érintett ingatlantulajdonosokat szerda délután a XV. kerületi önkormányzat a Polgármesteri Hivatal dísztermében.  Elsőként Németh Angéla polgármester számolt be a fejlesztés jelenlegi helyzetéről, majd Benedekné Bagyinszki Márta, a Városgazdálkodási Főosztály vezetője ismertette a beruházás terveit. A megjelentek a szakembereket is kérdezhették a részletekről.

Miért van rá szükség?

A Szilas-patak és M0-s autópálya közti terület legnagyobb hányadát kitevő – korábban mezőgazdasági művelés alatt lévő – térség jelenleg nem rendelkezik kiépített közműves szennyvízgyűjtő hálózattal, ami évtizedek óta hátráltatja a kerületrész fejlődését. A vállalkozások előre lépését is segítő megfelelő környezet kialakítása, azaz épületek elhelyezése a Csobogós patak és a Mogyoród útja közti tömbben, a Palota Újfalu és a Palota-Liget lakófunkciós fejlesztési területén, az Erdőmenti út-M3-as autópálya közötti gazdasági övezetben, valamint hosszabb távon a jelenlegi tehenészet területén CSAK a több éve tervbe vett Szilas-menti főgyűjtőcsatorna kiépítésével oldható meg.

Miért az önkormányzat?

A törvény szerint a szennyvízelvezetést a Fővárosi Önkormányzatnak kell biztosítani, ám annak elképzelései közt belátható időn belül nem szerepel ez a projekt. A kerület északi részén parlagon fekvő területek fejlődését célul kitűző XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete ezért úgy döntött, hogy a városrész saját forrásainak felhasználásával átvállalja a fővárostól a hiányzó szennyvíz-főgyűjtőcsatorna egy szakaszának megépítését. Az első ütemben a Károlyi Sándor út–Erdőmenti út szakaszon épülhet meg a főgyűjtő. A munka becsült költsége 1 milliárd 380 millió forint, amit az önkormányzat saját forrásai terhére vállal.

Lesz rá pénz?

IGEN. Bár a képviselő-testület még nem alkotta meg 2019. évi költségvetési rendeletét, a főgyűjtő építésére egyedi döntés alapján a rendelkezésre álló fedezet felhasználható. Az építőipari árak folyamatos emelkedése miatt a döntés sürgető, ezért Németh Angéla polgármester a képviselő-testület 2019. június 25-i ülésén – önálló határozati javaslatban – előterjeszti a csatorna megépítéséhez szükséges fedezet felhasználására vonatkozó javaslatát, hogy a munka mielőbb megkezdődhessen.

És az ingatlantulajdonosok?

A fejlesztési területek ellátásához szükséges oldalágak és az egyes területeken hiányzó közműszakaszok kiépítését a már így is erején felül teljesítő önkormányzat biztosan nem tudja finanszírozni. A munka így csak az érintett ingatlantulajdonosok tehervállalásával indulhat meg, a közös megvalósításhoz azonban az önkormányzat felajánlja partnerségét és szaktudását. Az együttműködés részleteit az egyes területegységek tulajdonosi körével kötendő településrendezési szerződésben tervezi rögzíteni, amelynek keretében ellátja a bonyolítási, terveztetési, engedélyeztetési feladatokat, ám ezeket nem finanszírozza.

Nem elég az egyedi szennyvíztisztító?

NEM. A fővárosi településrendezési tervek és a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) az érintett építési övezetek területén a közműellátás mértékét teljes közművesítettségben határozta meg, ez pedig itt csak közcsatorna kiépítésével teljesíthető, a területen lévő telkek ugyanis sem méretük, sem a talajvíz adottsága miatt nem alkalmasak szikkasztásra, így a korszerű egyedi szennyvíztisztító kisberendezések telepítését a KÉSZ nem teszi lehetővé. (Szennyvízcsatorna hiányában most az építési övezet területén nem húzható fel épület.)

Hogy zajlik majd ez az egész?

Az újpesti szennyvíztisztítóba vezető gyűjtőcsatorna végpontja a Károlyi Sándor utca–Töltés utca kereszteződésében van. A tervezett új gerincvezeték innen indul, és az Erdőmenti útig (a Palota Újfalu lakópark területének M3-as autópálya felőli határáig) tart. A kiépítés két szakaszból áll:

  1. A meglévő csatornagerinc bővítése Közvágóhíd utca – Mogyoród útján a Károlyi Sándor utcától a Kosd utcáig. Az új vezeték mentén fekvő ingatlanok házi csatornabekötései átépülnek, a csatornabekötéssel nem rendelkező ingatlanok számára pedig kiépül a bekötés. (A csatorna építése az ivóvízhálózat egy részét is érinti, a nem műanyagból készült házi vízbekötések a telken belüli vízmérő aknákig átépülnek.)
  2. A Kosd utcától a Külső Fóti utat keresztezve új gerincvezeték épül. A tervezett Palota Liget és Palota Újfalu lakóparkok szennyvízbekötései a megépülő aknakiállásokon keresztül csatlakozhatnak a hálózatra. Az ingatlanoktól az aknakiállásig a csatlakozóvezetékek kiépítése a tulajdonosok feladata.

És mi lesz a környező utakkal?

A gerincvezeték építésével egyidejűleg útépítési munkákra is sor kerül. A Közvágóhíd utca Károlyi Sándor utca és Csobogós utca közötti szakaszán a közművezetékek átépítésével érintett felületeket kijavítják, a szakasz meglévő, 2×1 forgalmi sávos, 6 méter széles útfelülete új aszfaltburkolatot kap. (Az útpálya kiszélesítése nem része a beruházásnak.) A Mogyoród útja Csobogós utca és Külső Fóti út közötti szakaszán a meglévő útszakaszon a teljes pályaszerkezet kicserélik, az útpálya szélessége változatlan marad. (A kivitelezés nem érinti a Külső Fóti út–Erdőmenti út közti szakaszt, az egy másik projekt keretében, később szélesedhet ki.)

Akkor felfordul a közlekedés?

IGEN. A Közvágóhíd és Mogyoród utcákon folyó közműépítést a tömegközlekedéssel érintett szakaszon (a 124, 125, 170, 224, 270, 950 autóbuszok) csak forgalomkorlátozásokkal és elterelésekkel lehet megvalósítani. A Károlyi Sándor és a Csobogós utca közötti szakaszon a kivitelezés nagy részében csak egy forgalmi sáv lesz járható. A tömegközlekedést várhatóan nem kell majd elterelni,  az a tervek szerint egy forgalmi sávon, váltakozó irányú közlekedéssel zajlik majd, az egyéb átmenő forgalom teljes tiltása mellett. Az ingatlanok megközelítése a tulajdonosok számára biztosított lesz. A Csobogós utca–Régi Fóti út közti útszakaszon folyó munkák miatt a telektulajdonosok időszakosan nem fognak tudni a telkükre behajtani gépjárművel. A megállóhelyek maradnak, a Régi Fóti út kereszteződésében ideiglenes elterelő sávokat alakítanak ki. (A végleges ütemezés és a forgalomkorlátozás részletei a kivitelezővel megkötött szerződést követően válnak biztossá.)

Fotó: XV Média/Vargosz