Menu

Amerikai foci már a kerületben is

2005.05.11.

Néhány hónappal ezelőtt már beszámoltunk a honlap olvasóinak arról, hogy a XV. kerületben megalakult az amerikai foci „North Pest Vipers” nevű csapata. Ám az előzményekről és a folytatásról most még szélesebb körű tájékoztatást tudunk nyújtani.

Gógucz Gyula, a North Pest Vipers elnökét kérdeztem tehát minderről:
-Mint annyi más, ez is a rendszerváltással kezdődött. Sok amerikai dolog jelenhetett meg ekkor az országunkban, így az amerikai futball is. A nagy gyorsétterem-hálózatokkal ellentétben, ebben nem volt nagy üzlet, ezért nem hódított meg olyan sok embert, mégis jelen volt a kilencvenes években. Ám mindig volt annyi érdeklődő a sport körül, hogy egy csapat működni tudjon, így 1995-ben a Budapest Cowboys már külföldi csapatokkal mérkőzött, többnyire sikerrel véve az akadályokat. A nagy áttörésre egészen 2004-ig várni kellett. Ekkor a sporttelevízió műsorára tűzött egy egész idény. Láthattunk csodás passzokat, nagy ütközéseket, látványos taktikai megoldásokat és ez ostorcsapásként hatott Magyarországra. Gombamód alakultak a csapatok országszerte, 2005 elején öt, áprilisban már több mint 10 alakulat foglalkozott a sporttal. A nagy érdeklődés nyomán egy régóta áhított gondolat látszik körvonalazódni, mégpedig magyar amerikai futball bajnokság létrehozása.
A North Pest Vipers is 2005-ben lépett a megalakulás rögös útjára. Az interneten szerveződtünk Rácz László, Gecse Tibor és jómagam vezetésével, majd mikor elértük a kellő minimális létszámot, akkor egy rákospalotai étteremben megalakultunk. Innentől peregni kezdtek az események, jött az első edzés, majd következő, amit a szakma is megtekintett Ódor András és Varga István személyében, akik a lelkesedést látva elvállalták a csapat felkészítését. Jelenleg 40 főt számlál a vipera-had
Az edzésen, mely immár a szabadban van, szembeötlő, hogy helye van alacsony és magas, sovány és kövér, lassú és gyors, ügyes és kevésbé ügyes embereknek is. Talán ez az oka a második könnyen észrevehető dolognak: a csapategységnek. Ilyen rövid idő alatt elértük, hogy a társaság fegyelmezetten együtt végzi a gyakorlatokat, együtt számolunk, segítünk a másikon, hajlandók vagyunk a másikért több munkát végezni és mindenki igyekszik a maximumot kihozni magából. A sérültek is jelen vannak az edzésen, ami szintén tovább fokozza a bajtársias szellemet. A bemelegítés alatt látható a lelkesedés, nem hagy alább a technikai gyakorlatok alatt sem, láthatunk néhány igen tetszetős dobást és elkapást, számos látványos futást. Majd az edzés utolsó harmadában megelevenedik a filmekben látható, válogatott kemény gyakorlatokat felvonultató erősítés, a legvégén pedig egy kis játékban élhetik ki viperáink a megmaradt erejüket.
-De hogy miért pont az amerikai focit választottuk? Mert nagyon megtetszett a sport és az, ami körülveszi. Régen láttam a Cowboyst és azóta szerettem volna játszani, de akkor túl fiatal voltam. Most, hogy újra elindult a sport az országban belefogtunk mi is egy csapat megalapításába.
-Mit gondolsz, van igény erre a sportra Magyarországon?- tettem fel a kérdést Gógucz Gyulának.
-A média és az emberek érdeklődése alapján szerintem igen. Jó hír, hogy egyre több vidéki csapat is alakul, ami szintén azt jelenti, hogy van igény erre a sportra. A Farkasok első hazai mérkőzésén például 3.500 néző volt.
-Kik érdeklődjenek a sport iránt?
-A sport iránt mindenki érdeklődhet, és mindenki jelentkezhet, mert ebben a sportban minden testalkatú és súlyú ember talál magának olyan posztot, ahol a legjobb lehet, legyen akár 70, akár 140 kg.
-Az edzések már-már katonai kiképzésre emlékeztetnek, a meccseken látványos ütközéseket láthatunk, kemény ez a sport?
-Kemény, de ha az ember kellőképpen felkészült, akkor nem eshet baja. Ezért is van a kiképzés jellegű edzés. Fontos, hogy megfelelő erő és izomzat álljon rendelkezésre, valamint ez a fajta edzésmunka segít, hogy igazi, egységes csapat formálódjon belőlünk.
-Beszéljünk egy kicsit a múltról. Már létezett csapat Budapesten, mégis új csapat alapításába fogtál, miért?
-Az ok nagyon egyszerű. Úgy gondoltuk, hogy a már létező csapatok közül a Farkasok már jóval előrébb lehetnek a felkészülésben, ezért nem akartunk oda menni úgymond kiegészítő embereknek, másrészt az Óriások nagyon messze lettek volna szinte mindenkinek, ezért ők is kiestek.
-Hogy zajlott a megalakulás?
-Január közepén meghirdettük a toborzást az interneten, majd amikor már voltunk 15-20-an akkor megszerveztünk egy találkozót. Ezen a találkozót dőltek el a csapat színei, neve, és sok minden egyéb is. Ezután elkezdtük az edzéseket.
-Nehéz manapság egy csapatot alapítani?
-A tagok toborzása nem volt nehéz, hiszen nagyon sokan érdeklődtek és jelentkeztek. Az edző kérdésben szerencsénk volt, hiszen Varga István személyében az ország legjobb edzője dolgozik velünk. Ő egyébként évekig játszott a Cowboysban, és több csapatot is létrehozott szinte a semmiből. A pálya bérlése szintén nem nagy dolog, csak meg kell találni a legideálisabbat. A bejegyzés az, ami kisebb gondot okozhat a csapatoknál. Összességében, ha van egy megfelelő ötlet, terv, koncepció, akkor nem ördöngösség összehozni egy csapatot. A működtetése már sokkal nehezebb.
-Milyen korosztályú csapat? Hányan vagytok?
-Teljesen vegyes, a 16 évestől a 30 évesig megtalálható minden korosztály, a létszámunk 40 fő pillanatnyilag, de folyamatosan gyarapodunk.
-Hol edzetek?
-Az edzések az Orczy kertben található pályán zajlanak, szerdán 18,
szombat 17 órától.
-Elméleti oktatás is tarkítja az amúgy sem színtelen edzéseket. Ennyire sokrétű az amerikai foci?
-Igen, a sport nagy része taktika, ezért nagyon fontos, hogy mindenki fel legyen készülve a különböző támadási variációkból. Ha valaki nem úgy végzi a feladatát, ahogy kellene, akkor akár az egész csapat kárára válhat.
-Nyílván nem olcsó mulatság a felszereléseket megvásárolni. Milyen anyagi tényezőre számíthat az új jelentkező?
-A felszerelés valóban nem olcsó, 50 és 100 ezer Forint között mozog az ára. A jelentkezőnek azonban nem kell ekkora költségekbe vernie magát, ugyanis a felszereléseket az egyesület fogja megvásárolni, amihez támogatók és befektetők segítségét fogjuk kérni. Az egyedüli költség, ami a játékosokat terheli, az a havi 3000 Ft tagdíj.
-Vannak-e már támogatóitok?
-Van már támogatónk, a DaveeStúdió, aki az új honlapunkat készíti. Folyamatosan keressük a kapcsolatot olyan vállalatokkal, akik profiljába beleférhet az amerikai futball, illetve meg fogjuk keresni a helyi, kerületi cégeket és az önkormányzatot is. Ezen kívül várjuk befektetők jelentkezését is.
-Lesz-e magyar bajnokság? Van-e ilyen irányú törekvés?
-Igen van, jelenleg 5 csapat van olyan állapotban, hogy indulhasson a bajnokságon, ami a tervek szerint szeptemberben fog rajtolni, ehhez csatlakozunk mi hatodikként.
-Kik a lehetséges ellenfelek?
-A Budapest Wolves, a Győr Sharks, a Debrecen Gladiators, a Nagykanizsa Demons és a St.Lawrence Giants. Ők azok, akik el tudnak indulni a bajnokságban. Alakul még csapat Békéscsabán, Zalaegerszegen, de hallottam már Pécsről, Szolnokról és Miskolcról is, hogy valami megmozdult.
-Mikor lesznek mérkőzéseitek?
-Mérkőzéseket tervezünk egész nyárra, illetve lesz egy mérkozésünk
Ungváron, Ukrajnában, a helyi Warriors-szal június végén.
-Hol jelentkezhet az, akinek megtetszett a sport és szeretne nálatok játszani?
-Jelentkezni a e-mailben a címen, telefonon a 20/433-78-62-es telefonszámon, vagy személyesen az edzések helyszínén lehet.
-Köszönöm a beszélgetést és kívánom, hogy ugyanilyen lelkesedéssel és akarattal folytassátok! Hajrá Vipers!

Kapcsolódó linkek
A honlapja