Menu

Játszva is lehet nevelni

2005.05.09.

Kedden a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban volt a Kerületi Szakmai Műhely Napközis Tagozatának továbbképzési napja, melyen először Kecskeméthyné Mezősi Annamária drámaelméleti órát, pontosabban gyakorlati játékokat mutatott be illetve vezetett a kerületi érdeklődő pedagógusoknak, majd Kecskeméthy József dráma – bemutató foglalkozást vezetett a 7. osztályos diákok segítségével.

Annamária vezetésével ismerkedő, kontaktusteremtő-játékokat sajátíthattak el, illetve idézhettek fel a pedagógusok először, mely segítséget nyújthat nekik a kisdiákok megismeréséhez, nevük megtanulásához. Így volt többek között: név-tár, név-kör, zsipp-zsupp, Hogy tetszik a szomszédod? játék, majd terítékre kerültek a koncentrációképességet fejlesztő játékok is: a hang-súly és a ?Bumm?. A drámajátékok sorát a karmester-játék, az ajándék-küldés, a hely-csere színesítette. Emellett még sok egyéb gyakorlati útmutatóra is sor kerülhetett volna, ám az idő szaladt és várta a kis csapatot a bemutató foglalkozás. Ám üres kézzel nem távozott senki, mivel Annamária írásban odaadta az összes játékot az érdeklődőknek, sőt még néhány el nem végzett játékkal bővítette is a sort.

Kecskeméthy József a bemutató foglalkozáson úgy mozgatta a diákokat, hogy kívülállóként is észrevehette a látogató: mindannyian nagyon élvezik ezt az órát, ezt a programot. Volt asszociációs játék, szubjektív-objektív játék illetve különböző helyszíneket játszódó szituációs jelenet- a megszokott illetve a nem megszokott környezetben megvalósítva: így az iskolai órát, a tévéreklámot, a híradót, a választási kerekasztal-beszélgetést, valamint a Mindentudás Egyetemét játszották el a gyerekek kétféle módon.
Aki pedig nem vett részt ezen a délelőttön a programokon, remények szerint ősszel pótolhatja, amikor újból lesz ilyen bemutató és közös játék.