Menu

Döntés után

2005.05.06.

A képviselő-testületi ülést követően Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek tájékoztatták a sajtó képviselőit a napirendi pontokkal kapcsolatos döntésekről.

Először a polgármester úr beszélt néhány kiemelkedő napirendi pontról: a 2004. évi költségvetés zárszámadásáról, az önkormányzat gazdasági társaságainak üzleti tervéről szóló beszámolóról illetve az ún. Észak-Pesti Kórház terület ingatlanhasznosítási megállapodásra való felhatalmazásról.

-Tegnap egy olyan gazdasági év zárásáról szólhattunk, amely zárszámadás a XV. kerületi önkormányzat jó gazdálkodásáról ad képet. Szeretném kiemelni, hogy az elmúlt évben minden önkormányzati intézményünk kötelező és önként vállalt feladattal együtt zavartalanul működhetett, sem likviditási gondokkal nem küzdött egyik sem, és nem szorultunk hitel felvételére sem. Sőt, év végén némi pénzmegtakarítást is fel tudtunk mutatni. A beszámoló ezen kívül jelentős vagyongyarapodásról is szólt, néhány dolgot kiemelnék: a 2002-es évben kitűzött cél alapján 2006-ra százszázalékosan be fog fejeződni a szennyvízcsatornák kiépítése és a szilárd útburkolattal történő ellátás. Ez 15 évvel ezelőtt még csak álom volt. Példaként szeretném említeni, hogy 2004-ben tizennégy utcában 2721 m csatornát, míg hét utcában 1595 m szilárd burkolatot építettünk meg. Így elértük, hogy amennyiben ugyanez a fejlesztési ütem marad az idén, akkor jövőre csak egészen minimális beruházás szükséges e tekintetben. A kultúra területéről kiemelném a Pestújhelyi Közösségi Ház 63 millió Ft-ból történő felújítását. Ezzel egy hároméves program zárult le, mely kezdődött az Újpalotai Közösségi Ház, majd a Csokonai Művelődési Ház felújításával, így együttesen kb. 150 millió Ft-ot költöttünk erre a célra. A program során idén a Hubay Jenő Alapfokú Művészeti Iskola építését kezdjük meg, mely a Bocskai utcai épületben kap helyet, s itt lesz koncertterem, zongoraterem, balett-terem. A sport területéről kiemelendő, hogy tavaly 60 millió Ft-ból egy olyan műfüves pályát építettünk a Budai II László Stadionban, mely alkalmas tömegsportrendezvényektől kezdve a versenysport rendezvényekig, de leginkább edzési lehetőséget napszaktól és időjárástól függetlenül, mivel villanyvilágítással valósult meg. Ezen túlmenően a kerületi sportegyesületek (versenysport, diáksport, szabadidő-sport) támogatására emelt összeggel került sor, volt pénz a civil szervezetek, az alapítványok és az egyházak támogatására is. Tehát a nem kötelező feladatok közül is mindegyiket megvalósítottuk. A diákoknak továbbra is ingyenesen biztosítottuk a tankönyveket 9. évfolyamig, az ECDL-, a nyelvvizsgák és a fiatalok jogosítványhoz jutásának költségeit, működtettük a Városházi Naplót, a helyi kábeltévét, az önkormányzat honlapját, kitüntetést alapítottunk, melyet kerületi polgárok is megkaphatnak. Elkészítettük az 1956-os forradalom és szabadságharc kerületi, központi emlékhelyét, s olyan értékeket is fenn tudtunk tartani mint pl. ösztöndíjat adunk az oktatási intézmények jó tanulóinak, jó sportolóinak, a nyári táborozási helyet bővítettük a hejcei ingatlan megvásárlásával, működtettük a Palota Buszt ( közel 25 millió forintért) folyamatosan biztosítottuk a mezei őrszolgálatot. Jelentős szociális támogatásokat tudtunk nyújtani- rendszeresen 4506 család, és pluszban 2200 család eseti támogatásban részesül. A beszámolót a könyvvizsgáló pozitívan záradékolta.

-Az önkormányzat gazdasági vállalatai, a Palota Holding Vagyonkezelő Rt., a RÉPSZOLG Kht. és a Csapi 15 Kft. vezetői is elszámoltak a tavalyi üzleti tervük végrehajtásáról. Mindegyik cég nonprofit jelleggel vannak létrehozva, de picit pozitívummal zártak, tehát tudták fedezni a költségeket, a munkabérek emelését, s némileg fejleszteni is tudtak. Igaz, mindhárom cég jelentős önkormányzati támogatást kapott. Ugyancsak meghatároztuk mindhárom cég idei évi üzleti tervét is.

– A harmadik téma, amiről szeretnék szót ejteni: az ún. volt katonai kórház. Az önkormányzat megállapodást szeretne kötni a fővárossal, amely arról szólna, hogy a XV. kerületi Önkormányzat az egész terület hasznosítását szeretné saját maga megcsinálni és úgy szeretne a fővárossal megállapodni, hogy ezt a jogot kapjuk meg mi kizárólagosan, ha és amennyiben ebből bármiféle bevételünk származna, azt viszont az 1:1 arányú tulajdonmegosztás miatt ugyanebben az arányban a főváros részére mi átutalnánk. Az önkormányzat képviselő-testülete ezt az előterjesztést hosszú megbeszélés után ezt elfogadta, amelynek az a lényege, hogy a közösen, mondjuk úgy, hogy még a műhelymunkában elkészített megállapodás-tervezet, amely felhatalmazná a XV. kerületet

1., hogy ő a hasznosító gesztor- elfogadta a testület-,

2., hogy ezen a területen működő egészségügyi intézményt, most is működő járóbeteg-intézményt, amelyet annak idején a két önkormányzat közösen alapított, de a főváros működtetett, a jövőben kérjük és a jövőben közös alapítású intézmény saját alapításúvá válik. Tehát nem marad fenn a közös alapítású intézmény- térítésmentesen, vagyonával együtt átvesszük ezt az intézményt. A vagyon annyit jelent, hogy a kórház területén kívül még négy telephelyen működik az intézmény. Vagyis az önkormányzat mind az öt telephelyet átvenné. A dolognak három kulcspontja van: mindaddig, amíg a pályázatok el nem kezdődhetnek, s a sok hatósági, tervezési, értékbecslési, ügyvédi költségek felmerülnek, addig az önkormányzat saját költségvetésében, önállóan elkülönít egy sort, előirányzatot biztosít ezeknek a költségeknek. A fővárosi önkormányzattal akkor fogunk elszámolni, ha sikerül egy olyan befektetőt találni, aki a közös célunkat – a közös célt pedig a kormány meghatározta, hiszen itt nem lehet mást megvalósítani, akkor is, ha pótlólagos, külső tőke bevonásra kerül-, mint egészségügyi, szociális és esetleg lakásépítés vagy idős apartman elhelyezés, netán ápoló kórház, vagy ápoló kórházon belül sürgősségi kórházat lehet megvalósítani. Összességében ez az ingatlan-hasznosítása irányába ható megállapodás lehet, s amennyiben a fővárosi közgyűlés május 26-án ezt megerősítené, abban az esetben kapnánk meg a jogot. Amennyiben a közgyűlés ezt a javaslatunkat elutasítja, akkor további testületi tárgyalások következnek. Reméljük azonban, hogy nem így lesz, mert akkor az évek ismét csak telnek. Felelősen azt szeretnénk, ha egy vagy két éven belül érdemi elmozdulás lenne ezen a területen. Ez a kerület érdeke, ez az önkormányzat érdeke, s leginkább az itteni szolgáltatást igénybe vevőknek az érdeke.

A polgármester szavait követően Gyurcsánszky János alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat hét éve minden esztendőben 30 millió forintos pályázati lehetőséget biztosít a kettő vagy többlakásos társas-, szövetkezeti házak felújítására kamatmentes kölcsön formájában. Ezzel lehetőség nyílt eddig is, hogy a társasházak saját forrásaikat bevonva felújítást (szigetelés, tetőjavítás, liftfelújítás, elektromos berendezések felújítása) végezzenek kb. 500 millió forint értékben. A legutóbbi testületi ülésen azonban rendeletet alkottak arról, hogy első alkalommal vissza nem térítendő támogatást adjanak a lakóközösségeknek. A fővárosi és országos pályázatokon való sikeres szereplés érdekében alkották meg a rendeletet. Ezáltal több lehetőség nyílhat a felújítási munkálatok elvégzésére- így a tetőszigetelés, homlokzatszigetelés, nyílászárók cseréje stb. Az állam erre 1,5 milliárd forintot különített el: lakásonként a maximális pályázatható költség 400 ezer forint. Az 1/3-1/3 részt pedig az önkormányzatoknak és a társasházaknak kell vállalnia.

– A tapasztalatok azt bizonyítják országszerte, hogy az, aki elvégzi a lakóépület komplex szigetelését, az a távhő akár 40-60%-át is megtakaríthatják. Az idei esztendőhöz szükséges forrást biztosítjuk, s ha szükséges, akkor jövőre korszerűsítjük majd a rendeletünket.

Gyurcsánszky János tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy idén 8 utcában lesz csatornaépítés (több mint 7 km- közel 250 millió forint értékben), ami a tervek szerint októberre fejeződik be. Az Északi Főgyűjtőcsatorna a remélt építési szakaszba érkezett, a vízjogi engedélyezéssel megteremtődtek az építés feltételei. A tervek szerint 5 utcában épül szilárd útburkolat 1600 méteres hosszúságban, valamint újabb négy közintézmény akadálymentesítése történik meg: Idősek Otthona (Klebelsberg Kunó utca), Sződliget utcai gyermekorvosi rendelő, Pestújhelyi Közösségi Ház, Csokonai Művelődési Ház. Ebben az évben: május 9-én kerül átadásra a Sárfű utcában a József Attila játszóteret közel 20 millió forint értékben. Az önkormányzat még tervezi az idei évben a Sziromhomokozó játszótér megépítését az Erdőkerülő utcában. Ennek a megvalósításához a főváros stratégiai alapjához nyújtottak be pályázatot. Ezen alkalommal mondott köszönetet a lakosságnak a József Attila héten való részvételért, s kiemelte e rendezvénysorozat magas színvonalát.

Király Csaba alpolgármester a sajtó képviselőit arról tájékoztatta először, hogy a testület elfogadta az idei lakásgazdálkodási koncepciót.

– A koncepció évenkénti elfogadását az önkormányzat vagyongazdálkodási rendelete írja elő. Idén első ízben a koncepcióval rögtön egy intézkedési tervet is elfogadtunk, amely a bizottságokban többfordulós tárgyalások során alakult ki. A tervet ellenszavazat nélkül és tartózkodás nélkül fogadtuk el egyhangúan. A terv több fontos pontban szabályozza pl. a szükséglakások felszámolását, a hátralékok kezelését. Bevezettük az életjáradéki szerződést. Az intézkedési terv alapján idén a képviselő-testület a novemberi ülésén be kell számolnia a Vagyongazdálkodási Osztálynak és a Vagyonkezelőnek, hogy mit értek el, hol tartanak és ez alapján fogja a képviselő-testület a 2006. évi lakásgazdálkodási koncepciójában a további részleteket szabályozni.