Menu

Faültetés/Fotó: XV Média, Vargosz

Ifjítják a fákat

2019.06.06.

Közel 40 ezer fát gondoz az önkormányzat a XV. kerület közterületein.

Ennek az állománynak a nagy része elöregdett, ezért  fontos a folyamatos odafigyelés.

A kerület zöldfelületeit kezelő RÉPSZOLG Kft. munkatársai az elmúlt időszakban a Kőrakás Park faállományát ifjították meg, míg a gallyazási munkálatokat folyamatosan végzik a közterületeken.

Gallyazáskor az egymást keresztező, sérült, száraz ágak, ágcsonkok eltávolítása, az épületeket (és más műtárgyakat) veszélyeztető ágrészek eltávolítása történik.

A RÉPSZOLG szakemberei folyamatosan törekszenek az értékes, idős faállomány hosszú távú és egyúttal biztonságos fenntartására. Ezt szolgálja az ifjítás, ami lényegében a korona erőteljes visszametszését jelenti. Ebben az esetben nem egyes ágakat metszenek vissza, hanem visszavágják az egész koronát az elágazásokhoz közeli távolságig, ezáltal a fa élete meghosszabbodhat. A fák ifjításánál a korona elöregedése miatt új, a fajra jellemző koronaszerkezetet alakítanak ki.

Ifjításra több esetben is szükség lehet:

  • a növényeken jelentkeznek az öregedés jelei, amit az ágvégek, sőt egyes ágak elhalása mutat;
  • ha a fa túlságosan felnyurgult (ez elsősorban a lakótelepen figyelhető meg a sűrű telepítés miatt), vagy a korona egy része elpusztult;
  • hiányos gondozás miatt elburjánzott fa természetes habitusának visszaállításához is ifjító metszésre van szükség;
  • erőteljes visszametszés indokolt statikai egyensúly helyreállítása, külpontosság megszüntetése esetén;
  • növényegészségügyi okok is indokolhatják az ifjítást (példaként említhető a platánokat megtámadó Gnomonia gombabetegség, amely elsősorban a csúcson kezd terjeszkedni és fokozatosan hatol a fatörzs felé, valamint a juharfákat támadó fagyöngy által okozott fertőzöttség).

A faápolással már nem megmenthető fák pótlását az Önkormányzat lehetőség szerint a saját fenntartású faiskolákból pótolja.