Menu

Indul a patkánymentesítés a fővárosban

2019.06.05.

A munka július közepén kezdődik azokban a kerületekben, ahol elszaporodtak a rágcsálók, a XV. kerületben csak megelőzni kell a bajt.

Az utóbbi időben a főváros több kerületében megnövekedett a patkányok száma, ezért a Fővárosi Önkormányzat intenzív irtási programot indít. A munka elsőként azokat a területeket érinti, ahonnan az elmúlt hónapokban sok patkányt láttak, így most az I., V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XIX. és XX. kerületekben kerül sor beavatkozásra. A felsorolt kerületekben, egységes módszertan szerint, nyolc hónap alatt fut le az intenzív program. A XV. kerületből az elmúlt félévben mindössze két lakossági bejelentés érkezett: a Bethlen Gábor utca és Dugonics utcai sarkán lévő elhanyagolt Ingatlanon, valamint a Toldi sor és Cserba Elemér utca sarkán lévő csapadékvíz-elvezető környékén láttak patkányt, de előfordulhatnak rágcsálók a vasút melletti területeken, a MÁV- telepen, valamint a Taksony sor és környékén, az önkormányzat ezért felkérte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy kerületünkben is ütemezze be az irtást preventív jelleggel, és ehhez a lakosság segítségét is kéri.

Hol és mikor találkozhat a lakosság az irtást végző szakemberekkel?

A szervezett irtási program a főváros területén ütemezetten, szektoronként és a forgalom kisebb korlátozása érdekében akár hétvégén, illetve az éjszakai órákban is folyhat. Arról, hogy mikor és hol történik beavatkozás, a www.budapest.hu weboldalon található bővebb tájékoztatás. A díjmentes patkánymentesítést 2018. július 19. napjától az RNBH Konzorcium végzi a főváros területén. A munka során patkánycsapdákat helyeznek el a fertőzött ingatlanra az ingatlan tulajdonosának, használójának kérésére. (A konzorcium 06/70-364-6531 telefonszámon fogadja hétfőtől péntekig, 8.00 órától – 16.00 óráig a bejelentéseket. A köztes időszakokban üzenetrögzítő fogadja a hívásokat.) Elektronikusan a patkanyirtasbudapest@gmail.com e-mail címen lehet bejelenteni a patkányészleléseket. A bejelentésben meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint célszerű az elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot megadni, amelyen elérik a bejelentőt. Általában rövid határidőn belül elhelyezik a csapdákat, de nagyon fontos, hogy a bejelentőnek biztosítania kell az ingatlanra való bejutást. (A patkányirtás a fővárosi lakosok számára díjmentes, nekik csak a jelzett rágcsálóirtó cég felé kell jelezni az észlelésüket, illetve utána biztosítani az ingatlanra történő bejutást.)

Jogszabályi háttér

Az egészségügyi kártevők (a patkány is ez) elleni védekezést a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) Népjóléti Miniszter rendelete szabályozza. A rendelet 36. §-a értelmében a fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók és egyéb állati kártevők (a továbbiakban együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője) köteles gondosodni. Amennyiben a tulajdonos (bérlő, használó, kezelő) fenti kötelezettségének nem tesz eleget, bejelentés alapján a járási hivatal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre. Ha a védekezés közvetlen járványveszély elhárítása miatt szükséges, annak végrehajtásáról a járási hivatal haladéktalanul gondoskodik. Ha a járási hivatalnak a védekezésben való részvétele azért vált szükségessé, mert a tulajdonos/bérlő/használó a bekezdésben előírt kötelezettségét megszegte, akkor a járási hivatal a fenntartót a védekezés költségeinek megtérítésére kötelezi. Budapest Főváros XV. kerületére vonatkozóan a járási hivatal Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Osztálya, melynek elérhetőségei: 1148 Budapest, Bánki Donát park 12/e.    Telefon: 363-0827, 383-0514.

Hogyan történik a patkányirtás?

A kezelés elvégzésével megbízott vállalkozó szakemberei több fázisban, a teljes csatornahálózatban fognak kihelyezni rágcsálóirtószert. Minden pontot kétszer visszaellenőriznek, és ha a második ellenőrzéskor is találnak patkányt, a kezelést a felszínre is kiterjesztik. A kezeléseket engedélyezett, véralvadásgátló hatóanyagú rágcsálóirtószerrel végzik. Hogy az irtószerhez illetéktelen személyek és háziállatok ne férjenek hozzá, a patkányirtást végző szakemberek az irtószert felirattal ellátott, lezárt műanyag etetőládákban helyezik ki. Amennyiben az irtószer mégis ember vagy háziállat szervezetébe kerülne, a ládán található információk (irtószer összetétele, ellenanyag megnevezése) birtokában háziorvoshoz vagy állatorvoshoz kell fordulni.

Ne akadályozzuk a szakemberek munkáját!

Fontos tudni, hogy a szakemberek a lakásokba munka közben nem mennek be, a lakóépületek egyes részeit (pl. belső udvar, pince) azonban szükség esetén kezelniük kell. Az azonosíthatóság érdekében minden esetben egységes, a konzorcium logójával ellátott munkaruhában végzik a munkát. Kérjük, hogy működjön együtt az RNBH Konzorcium munkatársaival, és biztosítsa bejutásukat a kezelendő területre! Kérjük, hogy nem megalapozott riasztással a munka hatékonyságát senki ne mérsékelje!

Ne nyúljunk a kihelyezett rágcsálóirtószerhez!

A rágcsálóirtószer kihelyezése csak úgy lehet eredményes, ha illetéktelenek nem nyúlnak sem az irtószerhez, sem a patkányetető ládához. Az irtószer etetőládából történő kiszórása, és a láda áthelyezése tilos!