Menu

Vetélkedő, faültetés, műsor

2005.04.22.

A Föld Napja alkalmából immáron hagyományosan a a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban volt a kerületi ünnepségen, melyen a környezetvédelmi vetélkedő mellet faültetésre és színvonalas műsor megtekintésére is mód nyílt.

Szintén a korábbi éveknek megfelelően Lovas Éva tanárnő köszöntötte először a jelenlévőket, s örömét fejezte ki azért, hogy évről évre nagy érdeklődés kíséri ezt a rendezvényt.
-Hiszen talán a legfontosabb dologról van szó ezen a napon: a Földről, melyen az életünk múlik, az életkörülményeink. Fontos, hogy a Föld milyen állapotban van és az is, hogy ezáltal mi milyen állapotban vagyunk. Hiszen ha a Föld pusztul, akkor a mi életünk is nehezebb lesz – mondta Lovas Éva, majd a színpadon tavaszi népdalcsokrot adott elő a Hartyán Kiskórusa (vezényelt Bálint Enikő) illetve az Árendás közi ovisok is énekeltek. Őket Weszely Imréné tanította be. Az énekeket a kórus mellett egy vendég is kísérte: a sárga-kék ara papagáj, akit nagy nevetés kísért.
Ezt követően Hajdu László polgármester köszöntőjében köszönetet mondott az iskolavezetésnek, hogy otthont ad évről évre a rendezvénynek illetve kihangsúlyozta, hogy a színvonalas környezetvédelmi verseny lebonyolításához szükség van a többi iskola által delegált diákra illetve a sok-sok felnőtt segítőre. Hajdu László néhány földrajzi, környezetvédelmi kérdést tett fel a tanulóknak, amelyekre a válaszokat mind-mind hibátlanul tudták mindannyian. Szó volt a Föld és a Nap nagyságáról, a vizekről- tengerekről, folyókról, tavakról-, a szárazföldekről – hegyekről, szigetekről, sivatagról, vulkánokról.
-A Föld napi rendezvény arra is nagyon jó, hogy végiggondoljuk, mik is a teendőink, a feladataink ezen a földön. Mi az, amit meg kell védenünk: a vizet, a Földet a szennyezéstől, a fát, az erdőket, az állatokat és az embereket is. Tehát minden, ami a környezetünkben van, azt védjük és egy kicsit erre is gondolunk ezen a rendezvényen. A környezetünk védelme az a szó, ami sok mindent takar és egy olyan gyűjtőfogalom, amelyet az embereknek kellene elvégezni, vagy nem kellene károsítani – mondta a polgármester, majd felhívta a figyelmet néhány környezetszennyező tevékenységre: szemetelés, kutyapiszok a parkban stb.
-Nagyon fontos, hogy védjük a környezetünket, kulturáltan éljünk együtt. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet ezen a napon, hogy tőlünk függ minden károsítás, minden szennyezés. Az lenne a jó, ha mindenki a környezetével is barátságban lenne, s azt megvédene.
E szavakat követően kezdetét vette a várva várt környezetvédelmi verseny, melyen tíz iskola 18 csapata versenyzett egymással. A küzdelem két részből állt: előzetesen rajzokat kellett beadnia diákoknak, illetve helyben egy tesztet töltöttek ki. A fejek gyakran borultak össze, s súgtak egymásnak a csapattagok. Az idő leteltével a zsűri megkezdte munkáját (a Környezetvédelmi Közalapítvány részéről Erdélyi Ferenc elnök és Fekete Andrásné főtanácsos), miközben a gyerekek az udvaron a hagyományoknak megfelelően egy fát ültettek el ? idén egy diófát, majd először a 2.b műsorát, s ezután a 2.b, 3.b, 4.a osztály tanulóinak közreműködésével a Föld a mi otthonunk című zenés, verses, táncos összeállítást tekinthették meg a jelenlévők.
A napi program legizgalmasabb pontja következett: az eredményhirdetés, s a díjak átadása.
A vetélkedőn minden résztvevő csapat minden tagja emléklapot kapott, míg az összesített eredmények alapján az első 10 helyezett csapat tagjai ötnapos jutalomüdülésen vehetnek részt május második felében illetve különböző egyéb díjazásban részesültek az első hat csapat tagjai.

Összesített végeredmény:
1. Kolozsvár Általános Iskola 1.csapat Díj: 70 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél, emlékérem, emlékplakett
2. Kolozsvár Általános Iskola 2. csapat Díj: 50 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél, emlékérem, emlékplakett
3. Károly Róbert Ker. Szakközépiskola, Általános Iskola 2. csapat Díj: 40 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél, emlékérem, emlékplakett
4. Czabán Általános Iskola 2. csapat Díj: 30 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél
5. Károly Róbert Ker. Szakközépiskola, Általános Iskola 1. csapat Díj: 20 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél
6. Hartyán NOK 2. csapat Károly Róbert Ker. Szakközépiskola, Általános Iskola 2. csapat Díj: 20 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél
7. Kontyfa Iskola 1.csapat
8. Hartyán NOK 1. csapat
9. Szent Korona Általános Iskola 1. csapat és a Czabán Általános Iskola 1. csapat