Menu

A kerületiek többsége nemet mondott a kormánypártokra

2019.05.27.

A vasárnapi európai választáson nagyon erős üzenetet küldtek a szavazók a XV. kerületi költségvetést gáncsoló Fidesz-KDNP-nek.

Messze az országos eredmény felett szerepeltek az ellenzéki, kormánykritikus erők vasárnap a XV. kerületben: a szavazók 57,73 százaléka nemet mondott a Fidesz helyi és országos politikájára az EP-választáson. A 2018-as két vereség után – az egyéni országgyűlési mandátumot Hajdu László szerezte meg, az időközi polgármester-választáson Németh Angéla győzött – sorozatban a harmadik kudarcukat szenvedték el a kormánypártok a 80 ezres városrészben.

A demokratikus ellenzék pártjai – DK, LMP, Momentum, MKKP, MSZP – több mint 2500 szavazattal szereztek többet a Fidesznél.

Az országostól látványosan eltérő XV. kerületi kimenetel jól jelzi: a rákospalotaiaknak, pestújhelyieknek és újpalotaiaknak elegük van a Fidesz romboló politikájából. A Fidesz képviselői február óta akadályozzák a kerület 2019-es költségvetésének elfogadását, ami miatt 2,5 milliárd állami támogatástól esik el a városrész. Mindeközben a fideszes politikusok ragaszkodnak a saját fizetésükhöz: többször is leszavazták azt a javaslatot, amely felfüggesztette volna a tiszteletdíjukat a büdzsé elfogadásáig.

Németh Angéla polgármester és csapata most már azért dolgozik, hogy októberben a helyi szavazók két éven belül negyedszer is nemet mondjanak Orbán Viktor helytartóira.