Menu

Ismét „Kezeskedünk”

2005.04.10.

Április 30-ig jelentkezhetnek az ország általános- és középiskolái a „Kezeskedünk a gyermekek jogaiért” pályázatra, melyet a XV. kerületi Kossuth Nevelési-Oktatási Központ indított útjára immáron második alkalommal.

A „kezeskedő” iskolának nyilatkozatot kell kitöltenie arról, amivel igazolja, hogy hány osztályban, illetve hány gyerekekkel ismertette meg az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét életkornak megfelelően, miközben lehetőség nyílik beszélgetni a kötelességekről is. A kitöltött nyilatkozatot a Kossuth NOK címére (1151 Budapest, XV. kerület Kossuth utca 53. Telefon/Fax: 06-1-307-65-46) kell elküldeni mellékelve osztályonként egy alkotást, amelyet tetszőleges anyagból, bármilyen technikával készíthetnek a diákok – ami akár jellemző is lehet az iskola profiljára: textilből, fából stb.- az elkészült „műre” azonban kerüljön rá az iskola neve és osztálya.

– Tavaly ez a mű csak egy kéz lehetett, azonban idén a kezeken kívül mást is küldhetnek az iskolák, osztályok. Pl. valamelyik „jogot” kiválasztva feldolgozhatják – mint többek között az egészséges táplálkozáshoz, ivóvízhez, gyógyellátáshoz való jogot, vagy az egyenlő esélyeket… és azt is ábrázolhatják. De ugyanígy válogathatnak a kötelességek között is, mint a tartózkodás a káros anyagoktól, ez esetben pl. egy drog-prevenciós plakátot, vagy mivel technikát is szabadon választhatnak hozzá- dobozt, vagy bármi más alkotást is készíthetnek – mondta a program szervezője Morvai Béláné, akitől a versennyel kapcsolatosan még egyéb információt is kérhetnek az érdeklődők az iskola telefonszámán.

A nyilatkozatban közölt adatokat a pályázat kiírói összesítik és a beküldött „művekből” májusban kiállítást szerveznek.

A gyermekek jogairól szóló egyezmény vázlatos ismertetése Strauszné Simonyi Erzsébet (FPI): Az iskolai gyermekvédelem helye a gyermekvédelem rendszerében című könyvében olvasható, felhasználása az ő beleegyezésével és javaslataival történik, ám az itt tölthető le teljes egészében.

Letölthető dokumentumok: