Menu

Hatodik éve nyújt fűtéskorszerűsítési támogatást a Fővárosi Gázművek Rt.

2005.04.06.

A Fővárosi Gázművek Rt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Vasanits Dezső és öt fővárosi Önkormányzat polgármestere (Hajdu László (XV.kerület), Hunvald György (VII.kerület), Steinerné dr. Török Katalin (XIX.kerület), Szabados Ákos (XX.kerület) illetve alpolgármestere (Borszéki Gyula (XIII.kerület) – 2005. március 30-án – újabb egy évre kötött szerződést a háztartások fűtéskorszerűsítési törekvéseinek támogatására a Fővárosi Gázművek Rt. Andrássy úton található Fogyasztói Energiatanácsadói Központjában.

Dr. Vasanits Dezső üdvözlő szavaiban beszélt arról, hogy példaértékű egy szolgáltató cég részéről az, hogy a különböző kerületekben élő szociálisan rászoruló családok számára a Fővárosi Gázművek Rt. és az önkormányzatok összefogásával egy olyan rendszer működik 2000 óta, amely a különböző kerületekben élők életkörülményeit javítja. A kezdeményezés lényege az, hogy a kerületekben működő pályázati rendszer alapján azon családok számára, akiknek a csatornavezeték a telekhatárig kiépült, ám az épületen belül a csatlakozóvezeték árát nem tudják kigazdálkodni segítséget nyújt a vissza nem térítendő támogatás. Vagyis a Fővárosi Gázművek Rt. központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 200.000 Ft, egyedi fűtési rendszer létesítése esetén pedig maximum 150.000 Ft támogatást biztosít, továbbá elengedi a gázbekapcsolási díjat. Ahogy az elnök-vezérigazgató elmondta, immáron hatodik éve működik ez a program, s ezen időszak alatt a Fővárosi Gázművek Rt. összesen 115 700 000 Ft-tal járult hozzá a szolgáltatási területén élő közel 700 szociálisan rászoruló család fűtési rendszerének korszerűsítéséhez, míg az önkormányzatok szintén közel ilyen összeggel járultak hozzá a program sikeréhez. Dr. Vasanits Dezső örömének adott hangot, hogy a Fővárosi Gázművek Rt. szociális, de egyben üzleti alapon is segítséget nyújt, nyújthat a következő évben is.

A szerződést hosszabbító önkormányzatok nevében Hajdu László polgármester szólt a jelenlévőkhöz, melyben kiemelte, hogy vannak olyan szociális körülmények között élő emberek, akiknek nincs lehetősége a gáz bevezetésére, a korszerű fűtés megteremtésére. Ám a Fővárosi Gázművek Rt. szociális érzékenységet mutatva és példát adva az összes fővárosi közüzemi vállalatnak segít oly módon, hogy természetesen mindeközben nem fizet rá.

-A XV.kerület az elmúlt hat évben közel 60 millió forintot kapott a Fővárosi Gázművek Rt.-től, melyhez az önkormányzat további 72-75 millió forintot tett hozzá. Ez a program mindkét fél számára hasznos, hiszen a Fővárosi Gázművek Rt. hamarabb jut el a fogyasztóhoz, a lakó a legolcsóbb fűtést kaphatja, a befektetés pedig megtérül. Az önkormányzat pedig azt a segélyt tudja megspórolni, melyet eddig HTO támogatás formájában nyújtott az arra rászorulóknak.. Azonban ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, olyan partner kellett, mint a Fővárosi Gázművek Rt. és ezen belül Dr. Vasonits Dezső úr. Természetesen más közmű céget is megkerestem a problémával, de nem jártam sikerrel, pedig sok-sok közszolgáltatás juthatna ezáltal el a rászoruló családokhoz -mondta Hajdu László.

A polgármester úr szavai után következett az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása, melyet mind az elnök-vezérigazgató, mind a kerületi önkormányzatok vezetői kézjegyükkel láttak el.