Menu

Döntések, határozatok, módosítások

2005.04.05.

Március 30-án tartotta az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülését. Az ülésen először a szociális szolgáltatásról szóló rendelet módosítását valamint az adósságkezelésről szóló helyi rendelet átfogalmazott változatát fogadta el a testület (a régi rendeletet hatályon kívül helyezte), melyeket a szociális törvény 2004. év végi változása indokolta.

A XV. kerület Szociális Szolgáltatástervezési Koncepcióját a testület még a tavalyi év végén határozta meg. Ám szükségessé vált az időskorú lakosság helyzetét elemző és a szociális ellátást összefoglaló, távlati célkitűzést megjelölő koncepció elfogadása, mivel a kerületben élő lakosság több mint 30%-a időskorú. Az erről szóló előterjesztést a testület elfogadta, s ugyanakkor egy másik napirendi pontban módosították az önkormányzat vagyonáról, a tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendeletet, és megtárgyalták az életjáradéki szerződések megkötésének feltételeit, mivel még a januári testületi ülésen határoztak a képviselők arról, hogy az önkormányzat a jövőben életjáradéki szerződéseket köthet magánszemélyekkel.

Fontos napirendi pont volt a Kolozsvár utcai piac rekonstrukciójának megvalósításáról szóló előterjesztés. A képviselők döntése alapján – mivel
a piac megépítéséhez, a közművek átépítéséhez valamint a környezet rendezéséhez forrásokat szükséges előteremteni – amennyiben nem jelenik meg megfelelő pályázat május 31-ig, úgy a rekonstrukciós munkákat szűkített változatban hitelfelvétellel valósítja majd meg a testület.

Mivel a Fővárosi Közgyűlés a közterületi reklámok visszaszorítása érdekében módosította a fővárosi közterületek rendjéről szóló rendeletet, így ezzel összhangban döntöttek a XV. kerületi képviselők arról, hogy a közterület használati hozzájárulás kiadásának tilalmát mondja ki a tulajdonában álló közterületekre.

Előterjesztés hangzott el az ülésen a 2000-ben született kerületi sportkoncepció felülvizsgálatára és új önkormányzati sportrendelet megalkotására, melyről a javaslatot a képviselők elfogadták. Szintén előterjesztés hangzott el a különböző támogatási kérelmek elbírálási szempontjaira. Ez alapján a MOS Bizottsághoz művelődési, oktatási és sporttevékenységre vonatkozóan az nyújthat be kérelmet, aki minimum egy éve a kerületben lakik, nem részesül szociális és gyermekvédelmi támogatásban, átmeneti segélyben, kerületi tanulmányi ösztöndíjban, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, illetve az egyedül élőknél a 250%-át.

A képviselő-testület módosította az ülésen a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 2003. évi rendeletet, valamint az Egyesített Bölcsődék, az Egyesített Szociális Intézmények, a Szociális Foglalkoztató és az Egészségügyi Intézmény alapító okiratát.

A XV. kerületben 1996 óta működik Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, melyen belül a harmadik testület tagjainak mandátuma március végén lejárt. Így a képviselő-testület döntött a március 30-i ülésen az Ifjúsági Választási Iroda és az Ifjúsági Választási Bizottság létrehozásáról, valamint az új választás időpontjáról.

Döntés született arról, hogy a Zsókavár utca 24-26. szám alatti nem lakás céljára szolgáló helyiség emeleti szintjén a közel hatszáz négyzetméternyi területű helyiséget térítésmentesen és határozatlan időre könyvtári alapszolgáltatás biztosítása céljából bérbe adja a testület a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, valamint a képviselők határozata alapján az Arany János utca 73. szám alatti üresen álló 96 nm alapterületű nem lakás céljára szolgáló helyiséget az önkormányzat határozatlan időre térítésmentesen egy kerületi drogambulancia létesítése és működtetése céljából bérbe adja az Egészségügyi Intézménynek.

1958-tól 1995-ig állt a pestújhelyi Törökszegfű téren a Tavasz című szobor, melyet Kocsis András Kossut-díjas szobrászművész készített, ám rongálás miatt megsérült, így fel kellett újítani. A szobor azóta a RÉPSZOLG Kht.-nél volt, ám a mostani testületi ülésen döntés született arról, hogy – bár felmerült, hogy Újpalotán a Fő téren legyen a szobor új helye – ismét az eredeti helyén, a Törökszegfű téren álljon a felújított szobor.

– Még a tavalyi év közepén megállapodás jött létre a főváros önkormányzatai között a rendezetlen tulajdoni helyzetű közcsatornák fővárosi tulajdonba való átadásáról, melynek egyik pontja a lakótelepi bekötőhálózatok tulajdonviszonyait és üzemeltetését is érintette. Ám ez a pont nem tisztázta a telekhatár és a közcsatorna közötti csatornaszakaszok üzemeltetőjét. Így a képviselő-testület javasolta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a rendezetlen tulajdoni helyzetű kerületi csatorna-hálózat tulajdonviszonyainak rendezése érdekében a Fővárosi Önkormányzattal 2004-ben megköttetett megállapodás végrehajtását.
-A testületi ülés utolsó napirendi pontjaként képviselői interpellációt vitattak meg a képviselők az Észak-Pesti Kórház hasznosításával kapcsolatban.

Kapcsolódó lapok: