Menu

Új üzemcsarnok 560 millió forintos beruházással

2005.03.30.

Március 24-én a Fő úton található Járműszerelvényt Gyártó Rt. új üzemcsarnokát avatta fel Kiss Péter kancelláriaminiszter.

A Járműszerelvényt Gyártó Rt. több évtizede vasúti személyszállító járművekbe, illetve közúti nagyjárművekbe készít belső egységeket, csomagtartókat, ablakokat .A termékeknek pedig közel háromnegyedét külföldön (Európában, Ázsiában, Afrikában, Új-Zélandon) értékesítik, de megrendelőik között van többek között a Bombardier, a Siemens és az Alstom is. A cég tavalyi árbevétele közel egy és negyed milliárd forint volt, várható adózott nyeresége pedig 86 millió forint. Az idei árbevételüket 1,5 milliárd forintra várják, s így közel százmillió forint lehet az adózott nyereségük. A részvénytársaság 100 százalékban magyar tulajdonban van, melyet 1992-ben az ÁVÜ-től a dolgozók vásárolták meg egy különleges konstrukcióban. Így jelenleg a Járműszerelvényt Gyártó Rt. 70 százalékban a dolgozók, 30 százalékban a menedzsment tulajdonában van. A részvénytársaság 127 munkavállalót foglalkoztat és a tervek szerint további beruházások révén ez bővülni fog.

-A céget tehát már hét évvel a rendszerváltás előtt privatizálták,- mondta Forgács József cégvezető az ünnepségen – s ezt az előnyét azóta is sikerült megtartania. A palotai vállalat ugyanis már a 90-es évek közepén ?belépett az Európai Unióba?, azzal, hogy a németországi IC program egyik legfontosabb beszállítójává vált.
2005-ben pedig fennállásának talán legnagyobb beruházását fejezte be azzal, hogy a Fő utcai telephely szinte valamennyi épületét lebontották, és a helyükre új, könnyűszerkezetes gyárépületeket építettek, melyekben már legkorszerűbb technológiával készülnek a vasúti és a közúti járművek alkatrészei.
Kiss Péter kancelláriaminiszter az avató ünnepségen külön kiemelte, hogy ez a beruházás is bizonyítja, hogy a nemzeti tőke is tud boldogulni, és a munkavállalók, a munkaadók együttműködése a közös sikerhez vezet.
-Emellett a XV. kerület is kiváló helyszín a fejlesztésekre, hiszen az itt található cégek fizetik a helyi adók nagy részét, ők teremtenek munkahelyeket az itt élő emberek számára. Ezért is javaslom Hajdu László polgármester úrnak, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kerület a beruházások paradicsoma lehessen – mondta Kiss Péter, majd az ünnepélyes szalagvágást követően egy kicsit közelebbről is megismerkedhettek a résztvevők az új épületekkel és az itt folyó munkával.