Menu

Milliárdosra nőhet a kerület kára

2019.05.09.

A költségvetés hiánya már eddig is százmilliókat vett el a kerületiektől, és a számláló pörög. Az önkormányzat teszi a dolgát, a városrész rendben működik.

Május elejéig már majdnem félmilliárd forintos kárt okozott a XV. kerületieknek, hogy a városrész képviselő-testülete a héttagú Fidesz-frakció és az ahhoz csatlakozó négy független képviselő folyamatos elutasítása miatt nem tudta megalkotni az előírt határidőre költségvetési rendeletét, amelyről május 9-én – immáron hetedszer –  újra szavazhatnak. Ha ez a 11 ember ismét nemet mond a büdzsére, és továbbra is bojkottálja az önkormányzat működését, bizonytalanná válhatnak a tervezett nagyberuházások, megnehezülhet az óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények működése, elmaradhat az egészségügyi eszközök beszerzése, megbénulhatnak a kerületet kiszolgáló gazdasági társaságok, a közalkalmazottak, köztisztviselők pedig továbbra sem kaphatják meg tervezett béremelésüket. A képviselők tiszteletdíja, amely évi közel 94 milliót visz el, nincs veszélyben.

500 milliónál jár a számláló

  • A költségvetés el nem fogadása miatt eddig a XV. kerület már több mint 420 millió forinttól esett el, hiszen a Magyar Államkincstár (MÁK) felfüggesztette a városrésznek járó központi támogatások folyósítását, ami csak áprilisban 200 millió forint mínuszt jelent.
  • Miután a felfüggesztett állami támogatás elsősorban az intézményekben dolgozók bérének fedezetéül szolgált volna, a kieső pénzt az önkormányzatnak saját forrásaiból kell pótolnia. Az áprilisban kifizetett bérek után meg kell fizetni a kötelező közterhek összegét és a szolidaritási hozzájárulást is, amely csak a negyedik hónapban 221,5 millió forint
  • Elfogadott költségvetés híján az önkormányzat nem teljesítheti előírt adatszolgáltatási kötelezettségét sem a Magyar Államkincstár felé, amely ezért minden hónapban bírságot szab ki. Ennek mértéke intézményenként 50 ezer és 2 millió forint között van. Hogy pontosan mekkora büntetést kell fizetni, még nem tudni, ám mivel tíz önkormányzati intézményről van szó, a bírság áprilisban legkevesebb 500 ezer forint, de akár 20 millió forint is lehet. (A büntetés összege pedig 60 naponként duplázódik!) Az adatszolgáltatási kötelezettségek elmulasztása miatt a Magyar Államkincstár 2019 októberéig várhatóan legkevesebb 48 és fél millió forintos bírságot szabhat ki.
  • Költségvetés híján lemondani kényszerült az önkormányzat arról a 64 millió forintos támogatásról is, amelyet Vasgolyó utca aszfaltozására nyert el.
  • A költségvetési bizonytalanság miatt az önkormányzat nem fektetheti be átmenetileg szabad pénzeszközeit sem, hiszen a likviditást biztosítania kell, így viszont már biztosan elesett az éves szinten 60 milliósra tervezett kamatbevétel időarányos részétől is.

Bizonytalan beruházások, elúszó milliárdok

A költségvetési rendelet megalkotásának elmulasztása hosszú távon is súlyos kárt okoz a kerületnek, az évek során jelentős tartalékot felhalmozó XV. kerületi önkormányzat ugyanis arra kényszerül, hogy a megtakarított pénzt jórészt a költségvetés hiánya miatt felfüggesztett, a kötelező feladatellátásához jogszerűen járó központi költségvetési támogatások pótlására fordítsa az önkormányzati és az intézményeket érintő beruházások és felújítások helyett.

  • A költségvetési rendelet el nem fogadása miatt eddig négy közbeszerzési eljárást kellett eredménytelenné nyilvánítani, egy esetben pedig az önkormányzat visszalépni kényszerült.
  • A Nemzedék Parkja kialakítására elnyert 78 millió forintos támogatás felhasználása például mostanra elképzelhetetlenné vált.
  • Az önkormányzat lemondani kényszerülhet a szociális városrehabilitációra elnyert másfél milliárdos VEKOP-pályázat támogatásáról is, mert ellehetetlenülhet a beruházás megvalósítása.
  • Eltolódhat, ezért több száz millió forinttal megdrágulhat a Szilas-patak menti szennyvíz-főgyűjtő csatorna építése is.

Harapófogóban

A költségvetés hiánya alaposan megnehezíti az önkormányzati cégek, intézmények és civil szervezetek működését is, ugyanis:

  • elfogadott büdzsé híján a gazdasági társaságok csak 2018. évi szerződéseik alapján dolgozhatnak, ami jóval többe kerül a tulajdonos önkormányzatnak, mint a 2019. évben tervezett finanszírozás.
  • A képviselő-testületnek május 31-ig el kell fogadnia az önkormányzati tulajdonú cégek 2018-as beszámolóját, ellenkező esetben az adóhivatal legkésőbb 60 nap elteltével felfüggesztheti azok adószámait, a kerületet kiszolgáló vállalkozások működése így megbénulhat, és leállhat például a közterületek rendjéért és tisztaságáért felelős Répszolg, a társasházakat kezelő Palota Holding és a kerületi szociális foglalkoztatást ellátó Palota-15 működése is.
  • A bölcsődékben, a gyermekétkeztetésben és a különböző szociális ellátásoknál legkésőbb április 1-jéig meg kellett volna állapítani a térítési díjakat, döntés híján azonban a tavalyi díjakat szedik be az intézmények, ami – túl azon, hogy jogszabálysértő – komoly bevételkiesést és bizonytalanságot okoz.
  • A dr. Vass László Egészségügyi Intézmény nem tudja a képviselő-testület elé terjeszteni öt évre szóló szakmai tervét, így nem tud CT-, MR-, röntgen és egyéb, a lakosság egészségügyi helyzetét javító berendezéseket, eszközöket beszerezni.
  • A kerületi civil szervezetek, sportegyesületek, egyházak nem kaphatják meg ez évi pénzügyi támogatásukat.
  • Az önkormányzat nem tudja kifizetni a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek a 2019-es költségvetésben tervezett kerületi béremelést, amely különösen a kisjövedelmű kollégáknak okoz gondot, ezért közülük sokan más munka után kénytelenek nézni, emiatt pedig veszélybe kerülhet az intézmények és a Polgármesteri Hivatal feladatellátása is.

A csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülés, amely a 2019-es költségvetés tervezetéről és a bírósági ülnökökről dönthet, 18 órakor kezdődik a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.  Az esemény nyilvános.