Menu

Milyen az angol húsvét?

2005.03.23.

Hagyománya van annak, hogy húsvét tájékán a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban a felső tagozatos diákok félig angolul, félig magyarul játszanak, miközben megismerkednek az angol húsvéti szokásokkal. Ez a délután nem „vérre” megy, csupán csokitojásra: abból viszont bőven termett ezen az összejövetelen. Aki győzte: ette, aki nem: elosztotta. Ahogy a játékdéutánon megszámoltam, kb. 1032 (!) darab csokitojás tűnt el a pocakokban. De mit is kellett mindehhez csinálniuk a gyerekeknek?

Kilenc csapat gyűlt össze az ebédlőben egy-egy asztal mellett, ám a székek környékén csak perceket töltöttek, hiszen a legtöbb versenyszámban csak úgy tudták összedugni fejüket, ha felálltak, járkáltak, s vettek részt humorosabbnál humorosabb „csatákban”.
Rögtön a verseny elején tisztázták a résztvevők- már verseny keretében-, hogy miben különbözik az angol húsvét a magyar szokásoktól?- az egész országra jellemző a tojáskeresés, a tojásgurítás nemzeti játék, a gyerekek húsvét hétfőn kapnak ajándékot, a termékenység jelképei mindenütt a tojás és a nyúl, ám a tojások színe az angol kultúrában a napfényt jelképezi, kedvenc húsvéti szín a rózsaszín, eredetileg Ostara a tavaszistennő az újjászületés, termékenység istennője volt, őt ünnepelték a tavaszi napéjegyenlőség idején. Így az Easter név innen származik.
Ezután angolul folytatódott a verseny többek között szókereséssel, crossworddel (keresztrejtvény), húsvéti tojás rajzolásával, miközben szavakat alkottak a gyerekek, papírtojások összerakásával, tojáskereséssel. Mindeközben volt puzzle játék, csésze adogatás (pohárban lévő tojás átadása szájban lévő hurkapálca segítségével), mocsárjárás („tojásokon” sétálva egyik parttól a másikig átérés), tojáslökdösés kanállal (főtt tojás vonalzóval való eljuttatása egyik vonaltól a másikig).
A gyerekek a verseny végére elfáradtak, ám ismét jól szórakoztak, mely köszönhető a szervező pedagógusoknak: Gulyás Gabriellának, Bagi Nikolettnek és Festő Zsuzsának.