Menu

Ismét sikeres volt a Lila Szavalóverseny

2005.03.23.

Március 22-én délután Bäckné Kremm Andrea a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda intézményegység-vezetője nyitotta meg a Lila Szavalóversenyt, mely az idei évben szép évfordulóhoz érkezett: 15. alkalommal rendezte meg az intézmény.

A versenyen a XV. kerület összes iskolájából érkeztek diákok, így az 5-6. osztályosok versenyén 22 tanuló, míg a 7-8. évfolyamosok versenyén 24 ifjú versmondó vett részt.
-Örülök, hogy ilyen nagyszámban jelentkeztek a gyerekek a versenyre, s többen már hagyományosan vesznek részt mind a diákok, mind a pedagógusok részéről – mondta Bäckné Kremm Andrea.
A verseny mottójaként nem véletlenül Paul Valery szavait választották a szervezők, mely szerint „A költők nagysága abban áll, hogy szavaikkal képesek kifejezni azt, amit szellemükben csak halványan sejtettek”, hiszen csak verset adhattak elő az indulók. Az idei küzdelem a József Attila évhez kapcsolódóan a költő jegyében zajlott: minden indulónak egy kedves, szívéhez közelálló József Attila költeményt kellett elszavalnia a szakmai zsűri előtt (a kisebb korosztálynálAhmadné Elek Margit, a Szemere Bertalan 12 osztályos Iskola igazgatónője, magyar szakos tanára, Király Enikő, a Szemere Bertalan 12 osztályos Iskola magyar szakos tanára és Barka Ferencné, a Jókai Mór Általános Iskola magyar szakos tanára foglalt helyet, míg a nagyobbak Farkas László irodalomtörténész, Téglás János irodalomtörténész és Horváth Péter író, színész-rendező előtt mutathatták meg, hogy milyen szépen mondanak verset). A jutalom pedig a korosztályos versenyek első helyezettjei számára: lehetőség a budapesti szavalóversenyen való helytállásra. Az első három helyezett könyvjutalomban, míg minden induló egy-egy oklevélben részesült.
Mielőtt azonban a verseny megkezdődött volna egy kis ráhangolódásként Czellér Rita tanárnő Vrchlicky: Útközben című versét szavalta el, majd gitárkísérettel adta elő József Attila: Rejtelmek című költeményét.

Végeredmény:

5-6. évfolyam:
I. Bogya Karola László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda
(felkészítő tanár: Bata Krisztina, Czellér Rita)
II. Kozma Barbara Czabán Samu Általános Iskola (felkészítő tanár: Tóth Péter)
III. Mátyás Ottó Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda (felkészítő tanár: Babics Márta)
Közönségdíj: Ágoson Tamás Száraznád Nevelési-Oktatási Központ

7-8. évfolyam:

I. Terék Alexandra László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda
(felkészítő tanár: Porvayné Bagi Magdolna)
II. Zsinka Zsanett Dózsa György Gimnázium (felkészítő tanár: Gyurkovics Miklós)
III. Homolya Ádám László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda
(felkészítő tanár: Bacskai Attila)
Különdíj (próza): Simon Dávid Kossuth Nevelési-Oktatási Központ
felk.: Hudákné Bihari Katalin
Közönségdíj: Kovács Ildikó László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda (felkészítő tanár: Porvayné Bagi Magdolna)