Menu

Felhívás a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara I. Ipari Osztályának tagjai részére

2005.03.23.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Szabványügyi Testület a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretén belül a következő képzést indítja a mikro-, kis- és középvállalkozások részére: Vállalkozások versenyképességének növelése az Európai szabványok segítségével

Az elmúlt években hazánkban a bevezetett magyar szabványok mintegy 70%-a angol nyelven közzétett szabvány. Az idegen nyelvűség magas arányát a CEN/CENELEC tagság elnyerése, valamint az uniós tagság feltételeinek biztosítása idézte elő. Ez az arány az elkövetkező időszakban sem fog lényegesen javulni, mivel a CEN/CENELEC tagság egyik további feltétele, hogy az Európai Unióban elfogadott szabványokat 6 hónapon belül nemzeti szabványként közzé kell tenni. Annak ellenére, hogy az alapvető biztonságot érintő szabványok esetében a fél éves határidő rendszerint tartható, nem elhanyagolható azoknak a műszaki előírásoknak a száma sem, amelyek csak több éves késéssel lesznek magyar nyelven elérhetőek.

A képzésben résztvevők ez alkalommal magyar nyelven, két lépcsoben jutnak azokhoz az ismeretanyagokhoz, amellyel cégük versenyképességét növelni
tudják.

Az első ütemben a jelentkezők megkapják azt az általános ismeretanyagot (A – G jelzésű ismeretek), amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy egy nemzetközi gazdasági-kereskedelmi versenyben résztvevő szervezet elfogadható hatékonysággal tudjon működni. A második ütemben pedig szűkebb szakterületeiknek (H1 – H5 jelzésű ismeretek) megfelelően kiscsoportos képzés keretében sajátítják el az érdeklődésüknek megfelelő szakmai ismeretanyagot.

Általános ismeretek (A – G)
Szakmai területek (H1 – H5)

A Szabványosítás alapismeretei
B Minőségbiztosítás és tanúsítási rendszerek alapkövetelményei, általános ismeretek
C Vizsgáló laboratóriumok követelményei.
D Közbeszerzés
E Kereskedelmi ismeretek az Európai Unión belül és kívül
F Környezetvédelmi irányítási rendszer szerepe a hatékonyságnövelésben
G A biztonságtechnika és a kockázatértékelés szerepe a hatékonyságnövelésben
H1 Mezőgazdaság és élelmiszeripar;
H2 Gépészeti berendezések – és gépkocsi szervizüzemek;
H3 Információs rendszerek biztonsága;
H4 Épületvillamosság;
H5 Építőanyagok, építészet

A képzés, a képzési segédanyag, az étkezés a kamarai tagok számára térítésmentes, a delegáló vállalatnak csak az utazást és a képzési időt kell biztosítani. Képzés ideje: 2005. április 18 ? május 30. (összesen 48 óra)
A képzés ütemezésével a .

További információ: Dr. Kása László Tel.:(06-1) 456-6910, Fax.: (06-1)
456-6912