Menu

Idén is gond nélkül nyaralni

2019.05.07.

Bár a kerületnek továbbra sincs költségvetése, Németh Angéla polgármester megtalálta a megoldást: meg lehet tartani az iskolások nyári táborait Bernecebarátiban és Siófokon, és a családoknak sem kell többet fizetniük, mint tavaly.

Úgy tűnt, hogy ebben az évben a kerületi iskolások nem tölthetik el a nyarat az önkormányzat táboraiban Bernecebarátiban és Siófokon. Mi okozta a gondot?

Amint ismert, a képviselő-testület számos egyeztetés után, hatszori nekifutásra sem fogadta el az önkormányzat 2019-es költségvetését. A XV. kerület így 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, csak a saját forrásaiból gazdálkodhat. Ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatokra jut biztosan forrás, az önként vállaltakra nem maradéktalanul – az a kérdés, melyik ujjunkat harapjuk meg. És sajnos a gyerekek nyári táboroztatása, illetve az azoknak helyet adó üdülők fenntartása önként vállalt feladat. A büdzsé hiánya azt is okozza, hogy az eltervezett munkákat nem tudtuk időben előkészíteni, így ha ebben a pillanatban elfogadnánk a költségvetést, akkor is késében lennénk. Nem akarom, hogy a gyerekeket keverjük bele a csatározásokba, de annyit elmondhatok, hogy a képviselők többsége nem értette meg, hogy a nyári táborok, valamint a kerületi egészségügy fejlesztése, a bölcsődei, óvodai dolgozók megbecsülése nem eshet az ő politikai érdekeik áldozatául. És ezt a többséget nem a baloldali, illetve liberális képviselők alkották.

Mit tudott Ön polgármesterként tenni ebben a helyzetben?

Magam is kaptam megkeresést, valamint a sajtóig is eljutott a kerületi szülők kétségbeesése. Egyrészt a gyerekeink szeretik ezeket a táborokat, másrészt egy dolgozó szülőnek az a plusz egy hét is kihívás lehet a nyáron, hogy hová tegye a gyereket. A képviselők többsége a szavazáskor minden ilyen érvet lesöpört, őket sokkal jobban foglalkoztatta, hogy engem zsaroljanak a munkatársaimmal. Én viszont anyaként és városvezetőként sem tudtam belenyugodni abba, hogy a politikai csatározásoknak gyermekeink legyenek a kárvallottjai. Így arra kértem a munkatársaimat, hogy soron kívül vizsgálják meg, milyen feltételekkel, hogyan tudjuk biztosítani a kerületi családok számára a nyári táborozást.

Mi lett a megoldás?

A vizsgálat alapján megállapítható, hogy a szükséges felújításokat ugyan nem tudjuk elvégezni, de a táborok megszervezését – igaz, nehézségek árán – meg tudjuk oldani. A szülők szempontjából anyagilag változatlan feltételekkel biztosítjuk a siófoki és a bernecebaráti táborban a gyermekek nyári táboroztatását, valamint az erdei iskolák megszervezését. A siófoki táborban az önkormányzat költségvetésének hiányában elmarad a tető felújítása, a támfal megerősítése, az elektromos rendszer teljes körű felújítása valamint a sátrak nagyobb mértékű javítása. A bernecebaráti táborban ugyancsak elmarad a kazáncsere, de mindezekkel együtt a karbantartás biztosítja azt, hogy a gyermekeink gond nélkül tudnak nyaralni és szüleik nyugodtan engedhetik el őket. A költségvetés elfogadását blokkoló képviselők így megússzák, hogy szavazatuknak súlyos következménye legyen – de könnyű belátni, semmilyen politikai haszonra nem válthatóak a gyermekeink élményei.