Menu

Az első felelős döntés

2019.04.30.

A 2019-es költségvetés körüli patthelyzetben a Fidesz és szövetségesei is belátták: az európai uniós választásokat nem lehet a politikai játszma részévé tenni.

Németh Angéla polgármester továbbra is mindent megtesz azért, hogy legyen elfogadott  költségvetése a XV. kerületnek; hétfőre pedig azért kellett rendkívüli testületi ülést összehívni, hogy legalább a közelgő EP-választások ne kerüljenek veszélybe.

A képviselő-testület veszélyeztette a választásokat

Az európai parlamenti választások lebonyolítása miatt szükségessé vált az önkormányzat átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet módosítása. Jelenleg a 2019-es elfogadott költségvetés hiányában ugyanis nincs lehetősége az EP-választások után járó állami források elkönyvelésére, mert a 2018-as büdzsében nem szerepelt ilyen előirányzat (az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet ugyanis csak az előző évi előirányzatok szerinti kifizetésekre van lehetőség).

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona nemrég felhívta a képviselő-testület figyelmét, hogy a 2019. évi költségvetés elfogadásának elmaradása veszélyezteti az európai parlamenti választások törvényes megrendezését. Ezt erősítette meg dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára is.

A hétfői ülésre előterjesztett rendelettervezet csak és kizárólag a választások törvényes lebonyolítása érdekében feltétlenül indokolt módosításokat tartalmazta – abban a formában, ahogy arra az NVI elnöke, valamint a pénzügyminisztériumi államtitkár hivatkozott.

A képviselők majdnem egy órát vitáztak az előterjesztésen – azonban nem annak tartalmáról, hanem az EP-kampány témáiról ment a politikai adok-kapok. Az előterjesztés kapcsán annyi hangzott el, hogy Victorné dr. Kovács Judit – hatáskör és aláírási jog nélküli – alpolgármester (független) szerint a polgármester és a jegyző az elmúlt hetekben csak riogatott az EP-választások körüli gondokkal. Tóth Vera (DK) szerint a vitában a 2019-es költségvetésre eddig nemmel szavazó fideszesek elismerték, nem a büdzsével van bajuk, kizárólag Lamperth Mónika jegyző zavarja őket, így az ő személyével zsarolják a kerületieket.

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet módosítását egyhangúlag megszavazta a testület, így a költségvetés eddigi elfogadását blokkoló teljes Fidesz-frakció, valamint a vele szövetkező, négy független képviselő (Bitvai Nándor, Merk Péter, Victorné dr. Kovács Judit – mindhárman korábban Fidesz, valamint az MSZP-ből kizárt Móricz Eszter) is.

Bepanaszolt panaszos

A testületi ülés másik témája a Palota-Holding Zrt. vezérigazgatójának a visszahívása volt. Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester, valamint dr. Pintér Gábor fideszes frakcióvezető is előterjesztést nyújtott be dr. Erdélyi-Kincses Anikó leváltását javasolva.

Az előterjesztők szerint a társaság társasház-kezelési üzletága nem jól működik, ezért kívánták megszüntetni a cégvezető megbízatását. A vitában kiderült, hogy a számos panaszos levél, amelyet az előterjesztők említettek a társasházkezeléssel kapcsolatban, valójában egy embertől érkezett. Egy lakossági felszólaló a Nyírpalota útról pedig elmondta, sokkal több ott lakónak van problémája a „feljelentővel”, mint a Palota-Holdinggal. A két, azonos tartalmú előterjesztés közül csak Victorné dr. Kovács Judit beadványát tárgyalta a testület, azonban az sem kapta meg a szükséges minősített többséget.

Fotó: Nagy Botond/XV Média