Menu

A „képzőművész” ovisok és a Maszkabál

2005.03.15.

Szombaton délelőtt nagyon sok izgatott gyermek volt apukájával, anyukájával vagy éppen óvó nénijével együtt a Kontyfa Iskola aulájában. Az izgalomnak több oka is volt: ezen a nyílt délelőttön a nagycsoportos ovisok számára kiírt képzőművészeti pályázatra beérkezett munkákból álló kiállítás megnyitója s egyben a pályázat eredményhirdetése volt; Gryllus Vilmos a Maszkabál című lemezének anyagából adott elő részleteket természetesen az ovisokkal közösen illetve kézműves foglalkozásokon vehettek részt az 5-6-7 éves kisgyerekek, akik ezen a délelőttön húsvéti „alkotásokat” varázsolhattak elő megfelelő kézügyességgel.

Sáfrán Csaba a Kontyfa Művészeti Iskola vezetője elmondta, hogy a pályázattal több céljuk volt: egyrészt, hogy minél többen megismerjék a Kontyfa Általános Iskolát, másrészt, hogy a művészeti iskolát (képző- és iparművészeti szak, hangszeres zenei szak, néptánc és moderntánc szak) is bemutathassák a szülőknek, hiszen az utóbbi az intézményen belül bérelt helyiségekben működik. A pályázatra közel harminc nagyon jó színvonalú alkotás érkezett a XV. kerület különböző óvodáiból. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg, azonban itt nemcsak ezek a pályamunkák, hanem a művészeti iskola jelenlegi első osztályosainak rajzai is láthatóak.
-Nagyon tetszett a gyerekeknek a megadott téma, hiszen illusztrációt kellett készíteniük Weöres Sándor: Sehallselát Dömötör vagy Végh György: A képzelet varázspálca című verséhez-mondta a vezető. A legszínvonalasabb művek alkotói díjazásban részesülnek: rajzfüzetet, színes ceruzát, Kontyfás macikat kapnak illetve tortát is kap mindenki.
A kiállítás megnyitót követően Gryllus Vilmossal játszottak, énekeltek együtt a gyerekek, majd az iskola iránt érdeklődők gyapjú nyuszit, termésekből tyúkokat készíthettek, tojást festhettek illetve a leendő első osztályban tanító pedagógusokkal találkozhattak.
Amint a művészeti iskola vezetője elmondta, a művészeti oktatáson közel kétszázötven 7-22 éves korú fiatal vesz részt.
-Fő célunk a világszemlélet tágítása, illetve igyekszünk besegíteni az általános iskolai oktatásba azáltal, hogy a hozzánk járó diákok sokkal jobban képesek az órai munka során részt venni. A foglalkozások délután vannak, a tanítási idő után. Főleg a Kontyfa Általános Iskolában tanuló gyerekek járnak hozzánk, de természetesen mindenki számára nyitott a művészeti iskola.

A rajzpályázat végeredménye:
I. helyezett:
Veres Patrik nagycsoportos (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)
Garaba Brigitta középső csoportos (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)
II. helyezett:
Garaba Brigitta középső csoportos (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)
Gyulai Sarolta nagycsoportos (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)
III. helyezett:
Németh Franciska 6 éves (Micimackó Óvoda)
Különdíj:
Sajti Dominik középső csoportos (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)