Menu

Vitatkozásig jutottak

2019.04.26.

Napirendre sem vette a 2019-es költségvetés megtárgyalását a képviselő-testület a csütörtöki rendkívüli ülésen.

Németh Angéla polgármester továbbra is mindent megtesz azért, hogy legyen elfogadott  költségvetése a kerületnek, ennek érdekében újra a képviselő-testület elé vitte a büdzsét.

Így szavaztak

A csütörtöki rendkívüli ülés azonban idő előtt véget ért, mert a résztvevők csak a protkolláris hozzászólásokig jutottak. A napirendet ugyanis 10 igen, 7 nem és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el a testület (a 21 fős testületből egészségügyi okokból nem volt jelen a fideszes Báder György).

Nemmel szavazott a Fidesz-frakció (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint az MSZP-ből kizárt Móricz Eszter (aki a büdzsé eddigi tárgyalása során egyetlen egy módosító indítvánnyal nem élt, érdemi javaslatot hozzászólásban sem tett). Ahogyan korábban, most is tartózkodott Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester, Bitvai Nándor és Merk Péter (mindhárman függetlenek, korábbi fideszes képviselők).

Már az EP-választás a tét

A vitában a szemben álló felek korábbi álláspontjukat hangoztatták. A Fidesz-frakcióvezetője, Pintér Gábor szerint semmilyen javaslatukat nem építette be a polgármester a rendelettervezetbe.

Dr. Matlák Gábor (Liberálisok) arra hívta fel a figyelmet, hogy több üléssel ezelőtt a Fidesz módosító indítványait egyrészt támogatta a polgármester (illetve az őt támogató DK-s, Liberálisok-, MSZP-s és RÁTE-képviselők), másrészt a Fidesz és szövetségesei átvitték azokat. Vagyis többséget teremtettek maguknak, Matlák Gábor szerint azonban a kormánypártiak egyetlen célja a kerület megbüntetése. Tóth Imre (MSZP) alpolgármester a kerület gyilkosainak nevezte a költségvetésre nemet mondó politikus társait.

Az LMP-s Szilvágyi László arra kérdezett rá, hogy a kerület költségvetésének a hiánya veszélyezteti-e május végi EP-választások lebonyolítását. Németh Angéla polgármester határozott igennel válaszolt, ugyanis büdzsé hiányában nem tudja a hivatal hová könyvelni a választás lebonyolítására érkező állami normatívát.

Felszólítva

A napirendről történt sikertelen szavazás után dr. Lamperth Mónika, a kerület jegyzője felhívta a képviselők figyelmét, hogy a Fővárosi Kormányhivatal vezetője, dr. György István április 15-i levelében felszólította a képviselő-testületet, hogy 30 napon belül törvényes kötelessége a költségvetés megalkotása.

„Jegyzőként az a kötelességem, hogy felhívjam az Önök figyelmét, egy kerület várja azt, hogy legyen költségvetés. Mindenkinek kötelessége mérlegre tenni a saját cselekedeteit: amit tett annak érdekében, hogy ennek a törvényes elvárásnak megfeleljenek – jelentette ki Lamperth Mónika. – György Istvánt Orbán Viktor miniszterelnök úr nevezte ki. Ha Önök nem hisznek a polgármesternek valamiért, ha Önök nem hisznek a kerület lakosságának valamiért, akkor legalább szíveskedjenek mérlegelni dr. György István úr felelősségteljes mondatait.”

Fotók: Nagy Botond/XVMédia