Menu

Új generáció, új módszerek

2019.04.26.

A költségvetés hiánya miatti szervezési nehézségek ellenére nagyon sikeres volt a Tavaszi Pedagógiai Napok rendezvénye.

Másodszor rendezte meg az önkormányzati fenntartású óvodák óvodapedagógusai és a pedagógiai munkát segítő munkatársai számára a Tavaszi Pedagógiai Napokat a XV. kerületi Önkormányzat 2019. április 16-18-án.

A háromnapos rendezvény központi témaköre az „Új generációs gyermekek az óvodában (az új generációs gyermekek fejlesztési lehetőségei, az integráció nehézségei)” volt. A rendezvény első napján előadásokat hallgathattak a résztvevők, majd a következő két napon az egyes tagóvodákban gyakorlati foglalkozások, bemutató órák zajlottak.

Bár a XV. kerületnek továűbbra sincs elfogadott 2019-es költségvetése, és ez szervezési nehézségeket is okozott, mindezek ellenére a rendezvény hatalmas sikert aratott: a nyitó konferencián az óvodák munkatársai megtöltötték a Polgármesteri Hivatal dísztermét. A tanácskozást Németh Angéla polgármester nyitotta meg.

Léránt Ildikó gyógypedagógus, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XV. Tagintézményének vezetője az óvodai integrációról, az óvoda prevenciós szerepéről és a Szakszolgálat ebben nyújtott segítségéről beszélt. Gyarmathy Éva lélektani szakíró, pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója az új generációs gyermekekről, és ezeknek a gyermekeknek a fejlődésének változásáról tartott előadást. A Rejtett Kincsek Down Egyesület Csodavár modelljét Varga Györgyi és Kisari Károly mutatta be a konferencia résztvevőinek. A Csodavár egy inkluzív fejlesztő központ és játszóház. Szakembereik sokéves tapasztalattal segítik az eltérő és az átlagos fejlődésű gyermekeket képességeik fejlesztésében, tehetségük kibontakoztatásában.

Dr. Tótszöllősyné Varga Tünde inkluzív tanár, a Mozgásfejlesztés az óvodában című könyv szerzője a  gyermekek idegrendszeri érésének folyamatáról, a Moro reflex segítő és gátló funkciójáról, valamint az idegrendszeri érés mozgáson keresztül történő fejlesztésének lehetőségeiről tartott előadást, gyakorlati tanácsokkal ellátva a hallgatóságot.

A rendezvény második két napján, az egyes tagóvodákban tartott gyakorlati foglalkozásokon, bemutató órákon is jelentős számban vettek részt az óvodapedagógusok, ezek is nagyon sikeres programnak bizonyultak.