Menu

A BKIK elnöke és a Polgármester találkozója

2005.03.09.

Petykó Zoltán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közelmúltban megválasztott elnöke bemutatkozó látogatást kezdeményezett városrészünk polgármesterénél.

Hajdu László polgármester, február 24– én hivatalában fogadta a BKIK elnökét, Petykó Zoltánt, a BKIK főtitkárát Szatmáryné J. Angélát és a BKIK Területfejlesztési biz. Elnökét, Bonyhádi Eleket, valamint a BKIK kerületi elnökét Lowescher Vilmost, és Németh Angélát a BKIK kerületi irodavezetőjét.
Hajdu László a találkozóra meghívta városrészünk jegyzőjét, Dr. Nagy Antalt, aljegyzőjét, Dr. Herczeg Juliannát, valamint az Önkormányzat több magas beosztású tisztviselőjét, Moór Árpádot az Igazgatási Osztály vezetőjét, Szánti Pintér Ottónét a Polgármesteri Titkárság vezetőjét és Avarkeszi Bélát a Polgármester civil referensét, valamint a helyi sajtó képviselőit.

A kamara elnöke tájékoztatta a kerület vezetőit a szervezet legfontosabb célkitűzéseiről, amelyben kitüntetett szerepe van az önkormányzatokkal kialakított kapcsolatnak. Az Elnök úr elmondta, hogy a megvalósítást azokon a helyeken szorgalmazzák elsősorban, ahol jól működő tagcsoportok és partneri viszonyra törekvő önkormányzatok találhatók. A jelen együttműködési megállapodás is igazolja a BKIK vezetése számára, hogy a XV. kerületben a kerületi vezetés valóban a helyi gazdasági és társadalmi élet fontos szereplőinek tekinti a vállalkozókat. A kamara a gazdasági és tanácsadási szolgáltatásainak színvonalemelésével, valamint a helyi feladatok sikeres megvalósításához a tagvállalkozások koncentrált szakmai tudásának a felhasználásával kívánja elősegíteni a közös célok elérését. Természetesen fontos a taglétszám növelése, de a kamara a növekvő szakmai jellegre alapozott érdekérvényesítő képességet és az így elérhető meghatározó közéleti szerepvállalást tekinti kiemelt feladatának.

A kerületi vállalkozókhoz méltó, a munkájuk végzéshez megfelelő körülményeket biztosító, helyiség használatával segítettük a helyi kamarát – mondta Hajdu László polgármester úr. A technikai feltételeken túl az önkormányzat vezető tisztségviselői a nevünket adva segítik a helyi kamara minden törekvését. Fontos számunkra, – folytatta- hogy a kerülethez szorosan kötődő, lokálpatrióta vállalkozók tagjai legyenek a Kamarának. Fel kell ismerni, hogy a vállalkozók szervezethez tartozása az európai kultúra része, egy olyan alapfeltétel, amely nélkül fejlett országokban ma már nem működhetnek hosszú távon eredményesen. A piac minden szereplőjének a védelme megkívánja a vállalkozók érdekvédelmi szervezethez való tartozását, amelynek az általánossá válását önkormányzat minden eszközével elősegíti. Személyes feladatomnak tekintem és figyelemmel kisérem a helyi vállalkozók érdekérvényesítő törekvéseinek szervezését, a „helyi” kamaránk munkáját.
Ennek érdekében hívtuk meg a kamara képviselőit, a vállalkozókat érintő tanácskozásainkra és rendszeresen részt vesznek az önkormányzat bizottságainak munkájában. Ezzel a testület döntéseinek előkészítésében komoly szakmai segítséget nyújtanak és erősítik a meghozott határozatok megalapozottságát.

Figyelemre méltó adatokat tudhattunk meg a polgármester úr tájékoztatójából: a kerület három adót szed be: telek, építmény és gépjárműadó, míg a jellemzően vállalkozókat érintő iparűzési adót a főváros szedi be. Az adófizetési morál igen jónak mondható, hiszen 99 %-os a kivetett és a befizetett adó aránya, ami stabil vállalkozói körre utal.
A jövőnkre nézve biztató, hogy a kerületben alig van csődbe ment, illetve felszámolás alatt álló vállalkozás, továbbá az is, hogy 2,05 %-os a regisztrált munkanélküliség!
Ezt a mutatót még javítani is lehetne, hiszen több vállalkozás azonnal alkalmazna szakképzett munkaerőt, de a munkanélküliek többsége sajnos szakképzetlen.
A véleménycsere során szóba kerültek a kényszervállalkozók számának növekedését előidéző vállalati érdekek, amelyek következményeként – a tapasztalatok alapján – még egyes „nagy cégek” is előszeretettel alkalmazzák ezt a formát alkalmazotti munkaszerződés helyett.
Nem maradhatott el a véleménycsere az adózásról sem. A találkozó résztvevői a stabil, átlátható, megérthető és viszonylag egyszerűsített adó megvalósítását tartják a gazdaság harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesnek.

A baráti hangulatú találkozón az Önkormányzat és a BKIK megújította együttműködési megállapodását, amelynek az alapja a hét évvel ezelőtt született dokumentum aktualizálása volt. A dokumentumot a BKIK részéről Petykó Zoltán és Lowescher Vilmos az Önkormányzat részéről Hajdú László és Dr. Nagy Antal látta el kézjegyével.