Menu

Emlékkiállítás Csokonainak

2005.02.20.

Február 28-ig tekinthető meg a Csokonai Művelődési Házban az az emlékkiállítás, melynek anyagát a Petőfi Irodalmi Múzeum kölcsönözte a kiállítás időtartamára.

Csokonai Vitéz Mihály kétszáz évvel ezelőtt január 28-án hunyt el. Az ő alakjának, írásainak állít emléket ez a rövid ideig, ám színes gyűjteményt felvonultató kiállítás.

A látogató először Fridrich rézmetsző művész Csokonairól készült alkotásaival illetve a költő, író életrajzával találkozhat, majd a galériaszerű falakon megcsodálhatja Buday György grafikáit, Gyulai Líviusz alkotásait, Hincz Gyula tollrajzait. A tárlóban az 1800-as évekből származó kiadványok tekinthetők meg, míg a falon Csokonai válogatott költeményeiből olvashatunk el néhányat, amely egy különleges kiadvány része. A könyv az 1920-as – 1930-as években látott napvilágot Juhász Géza összeállításában és bevezetőjével a Magyar Népművelők Társaságának kiadásában. Ez a százoldalas kötet hajdanában 24 fillérbe került.

E rövid ízelítőt követően érdemes ellátogatni a helyszínre is, az Eötvös utca 64-66.szám alatti művelődési házba, ahol minden nap 9-21 óra között tekinthető meg a kiállítás.