Menu

Közös testületi ülés a civil szervezetekkel

2005.02.11.

Február 9-én rendkívüli testületi ülés volt a Díszteremben, melyre a civil szervezetek képviselői, tagjai is hivatalosak voltak. Napirenden egyetlen pont volt, mely szerint „Előterjesztés az önkormányzat civil stratégiája tapasztalatainak áttekintéséről, Kiegészítés a civil szervezetekkel történt egyeztetés alapján”

Mielőtt azonban az ülés megkezdődhetett volna, Hajdu László elmondta, hogy az elmúlt napokban elhunyt Kovács Attila, volt önkormányzati képviselő, fővárosi képviselő és bizottsági tag, így az ő emléke előtt tisztelegett valamennyi résztvevő egyperces néma felállással.
Éppen egy évvel ezelőtt, március 12-én fogadta a testület az országban az elsők között a kerület Civil Stratégiáját illetve a civil szervezetek támogatását szabályozó helyi rendeletet, melynek előzménye volt a 2003-ban született kormányzati Civil Stratégia és az NCA-ról ( Nemzeti Civil Alapprogram) szóló törvény. A mostani ülésen az elmúlt egy év tapasztalatainak felhasználásával értékelték ki mind a testület tagjai, mind pedig a civil szervezetek, hogy milyen módosításokat, kiegészítéseket hajtsanak végre az együttműködési dokumentumon.
Miután egy héttel korábban már a civil szervezetek elmondták kérdéseiket, kéréseiket egy találkozón, melyen részt vett többek között Hajdu László polgármester is, így a kiegészített dokumentum előbb a SZEB, a MOS és az ÜJIB, majd a képviselő-testület elé került. Így némi helyszíni kiegészítésekkel a testület úgy határozott, hogy a Civil Stratégiát továbbra is hatályban tartja.
Ezután a hozzászólásra jelentkező civil szervezetek képviselői illetve az önkormányzati képviselők kaptak 3-3 percet. Így kapott szót Matolcsiné Szimon Ildikó, a Rákospalotáért Közhasznú Egyesület, Báthory Béláné, a Toronyhír Újpalotai Média Alapítvány, Szalóczy Lajos, a Polgári Érdekképviseleti Egyesület, Volentics Vera, a HEP, Hegedüs László, a Szövtárs Egyesület,Sebestyén István, a CIVITALIS Egyesület nevében. Szekeres Judit, a Viwal Tanoda KKK Egyesület képviselője visszalépett, míg Báthory Béla, az ÚBK képviselője betegség miatt nem vett részt, s így nem tudott hozzászólni az üléshez. Ugyanilyen jogon kapott szót a képviselők közül Máté Gyula, Goró Oszkár, Mihályi Zoltán, Podmaniczky Elek, Király Csaba, Bori Ferenc, Gyurcsánszky János.
Valló Péter pedig mint a tavaly létrejött Civil Tanácsadó Kollégium tagja fejtette ki véleményét.
A hozzászólások zárásaként Hajdu László polgármester elmondta, hogy éppen az elmúlt napokban tartott kerületi civil referensek tartott ülésen vett részt, mely a Kossuth teremben volt.
– Tudni kell, hogy főváros kerületek közül csak 12-ben van civil referens, így a többi kerületben nincs olyan személy, aki az önkormányzatok és civil szervezetek kapcsolatát koordinálná. Sőt el kell mondanom, hogy a XV. kerületen kívül egyetlen kerületben sem volt közös testületi ülés a képviselők és a civil szervezetek számára. Rákospalotáról, Pestújhelyről és Újpalotáról tehát továbbra is elmondható, hogy élen jár a kormány által is megfogalmazott civil stratégia és együttműködés megvalósításában- mondta a polgármester. Azt is meg kell említeni, hogy tavaly a civil stratégia elfogadását követően rendeletet alkotott a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról is a testület, melynek fontos eleme, hogy a civil szervezetektől beérkezett pályázatokat a kilenc civil szervezeti tagból és az önkormányzat civil referenséből alakult Civil Tanácsadó Kollégium véleményezi. Az ő javaslatukat követően pedig a mindenkori polgármester dönt a civil szervezetek pénzügyi támogatásáról. A támogatás mellett állandó pályázati figyelővel, az Európai Uniós szolgáltatások segítségével is igyekszünk a kerületi civil szervezetek munkáját segíteni. Újdonság, hogy négy helyszínen ingyenes internet hozzáférést biztosítunk a civil szervezetek számára: a hivatal aulájában, az okmányirodán, az ügyfélszolgálati irodán, a Bácska utcai épületben.
Végezetül reményének adott hangot a polgármester, hogy ez a tapasztalatcsere, illetve az együttműködés megújítása továbberősíti az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolatát.

Kapcsolódó hírek: