Menu

Fiatalok fotói a mester nyomdokain haladva

2005.02.11.

Március elsejéig tekinthető meg Katkó Tamás fotóművész tanítványainak (Balázs Imola, Kenyeres Csilla, Kovács Éva, Pisák Annamária) Nézőképek című kiállítása a Zsókavár Galériában, melyet a napokban maga a tanítómester nyitott meg egy rendhagyó beszéddel. Remélem, hogy már a megnyitó szavak arra ösztönzik az olvasót, hogy a kiállítást nézze meg a helyszínen.

-Kiállítás-megnyitó beszéd, avagy ornitológiai értekezés arról, hogy az is bolond, aki fotográfussá lesz Magyarországon- olvasta fel a megynitó beszéd címét Katkó Tamás, majd a következkkel folytatta:
-Édes, pelyhes fiókáim, Annamari, Csilla, Évi és Imola, gyorsan elmondom, milyen hülyék vagytok a fotográfiához, így, és most, kérlek benneteket, menjetek ki a galériából, mert a jót inkább a hátatok mögött mondanám el rólatok. Látom, meglepődtetek, hát maradjatok, ha akartok, mert nem akarok most magyarázkodni, alpuljatok meg csendesen a sarokban, és ne nagyon hallgatózzatok.
A nem megszokott bevezetőt követően Katkó Tamás beszélt arról, hogy a szakmai fogásokat meg lehet tanítani ugyan, de a képben gondolkodás: adottság.

Ezek után a négy hölgyet mutatta be néhány szóban:
Évi ott tart, ahol ilyenkor – tanulóként tartania kell, az iskolai ujjgyakorlatnak szánt feladatokat autonóm személyiségként, tökéletesen megoldja, de a feneketlenül mély tó vagy sekély tócsa vizéből is elővarázsolja az elmúlt és napról-napra újratermelődő enyészet varázsos, ember nélküli képeit….
Annamari vezstegel valahol a fotográfia és „valami más” mezsgyéjén… Így utólag is meglepeté számomra, milyen könnyed eleganciával, ugyanakkor már-már brutális őszinteséggel fényképezi Juhász Zsoltot a Duna Táncműhely Vendégszerető előadásában…Folytatnia kellene, mert…lenne még dolga.
Csilla a nagy szerelem….Gyűlölte a színházat, mert félt tőle.. Aztán az első alkalommal csodát fényképezett…Döbbenetes volt, hogy egy szolnoki fotózás után ez a „színházgyűlölő” lány Euripidészt vett a kezébe, mert azt játszották….
Imola volt, akit több évre szem elől tévesztettem. Ezt nem tehetem még egyszer, figyelnem kell rá!! Rátkay Endre festőművészről készített felvételei messze túlmutatnak a jó portréfotós ismérvein: képes megnyitni, sőt kissé fel is boncolni modelljét…..
-Ennyi a múltról. A jelen? Évi még tanul, védett állapotban leledzik. Annamari rabosít a rendőrségen és az ügyészségen, de legalább fotósként dolgozik. Imola szabadúszóként próbál talpon maradni. Csilla meg egy sárgán-vörösen csillogó műanyag népkonyhán erősíti a csapatszellemet és építi karrierjét…..
A megnyitó végén pedig a következő szavakat mondta a fotóművész:
-Csibéim, most tollasodtok, próbálgatjátok szárnyaitokat, pár métert már repkedtek is. Fogalmam sincs melyikőtökből milyen madár lesz, azt azonban tudnotok kell, hogy a fészken helye van a szürke varjúnak, a nemes kócsagnak, a buksi bagolynak és a rövid röptű verébne is. És jó, ha tudjátok – bár ez nem rátok, hanem az utánatok következőkre vonatkozik-, a kakukkfiókákat nem tűröm.

-A Nézőképek című kiállítás hétfő, szerda, péntek 10-15 óra között, kedd, csütörtök 10-20 óra között tekinthető meg a Zsókavár utca 15. szám alatti Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériájában.