Menu

Továbbra sincs költségvetés

2019.04.03.

Negyedszerre sem fogadta el a képviselő-testület a XV. kerület költségvetését, noha abba a Fidesz javaslatai is beépültek volna. A városrész rendben működik, Németh Angéla októberi újraválasztása után pedig mindenki januártól visszamenőleg megkapja a neki járó pénzt.

Ismét nem szavazta meg a XV. kerület költségvetését a képviselő-testület kedd esti ülésén. A rendkívüli ülés már a második tanácskozás volt ezen a napon, mert a „rendes” ülést is összehívta Németh Angéla polgármester erre a napra. Arra az ülésre azonban nem került sor, ugyanis a Fidesz-frakció, kiegészülve a volt fideszes képviselőkkel és a független Móricz Eszterrel, nem szavazta meg a napirendet. Azt a napirendet, amely során arról is szavaztak volna, hogy a képviselők illetményét függesszék fel addig, amíg a kerületnek nincs elfogadott költségvetése. A napirendet elutasító képviselők arra hivatkoztak, hogy a polgármester szerintük törvénytelenül – az aljegyző álláspontja szerint teljesen szabályosan – mellőzte több napirendi javaslatukat.

Plusz százmilliók a kerületért

A költségvetést taglaló rendkívüli ülésen immár negyedik alkalommal terjesztette Németh Angéla a 21 fős testület elé a rendelettervezetet. Ebbe mostanra beépültek azok a fideszes módosító javaslatok is, amelyek ugyan késve érkeztek, így nem voltak tárgyalhatók, ám a kerület érdekeit szolgálják. Új elemként került be például a közalkalmazotti bérfejlesztésre és a köztisztaságra fordítható 100 millió, illetve 50 millió forintos céltartalék, 30 millió forint a Sztárai tér felújítására, de megemelkedtek a parkolóépítésre és járdafelújításra szánt pénzek is 45 és fél millió forinttal. Beépült a tervezetbe 90 millió forint az Eötvös utca, 100 millió pedig a Kemény István utca egy szakaszának felújítására, 5 millió forint a Liwa-malom kiviteli terveinek elkészítésére, és több jutna faültetésre is.

A háromórás, személyeskedéstől sem mentes, indulatos vitában Németh Angéla részletesen bemutatta, hogy milyen javaslatokat támogat a Fidesz javaslatai közül. Ezek mintegy 430 millió forint plusz kiadást jelentenek a költségvetésben. A Fidesz-frakcióvezetője elismerte, hogy jobb lett a tervezet, de – konkrétumok megnevezése nélkül – továbbra is azt állította, hogy a DK kifizetőhelyévé tenné a rendelet a XV. kerületet. A közgazdasági főosztály vezetője, Hőrich Szilvia a Fidesz több indítványával kapcsolatban részletesen elmagyarázta, hogy azok a Polgármesteri Hivatal, így a kerület működését veszélyeztetnék. Ugyanis Pintér Gábor és képviselőtársainak javaslatai a Jegyzői Iroda dologi költségeit tizedelték volna meg – azonban ez a költségvetési sor tartalmazza a hivatali épületek rezsi- és működési költségeit is.

Tóth Imre (MSZP) alpolgármester arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz személyi kérdést csinál a kerület költségvetéséből, és a kormánypártiak kijelentették, csak akkor lesz a XV. kerületnek büdzséje, ha Németh Angéla megválik Lamperth Mónika jegyzőtől. A polgármester ahogy eddig is többször, most is világossá tette: a munkatársaival nem lehet zsarolni, ők semmilyen esetben sem képezik alku tárgyát. Az alpolgármester szavai ekkor még a politikai szópárbaj részének tűntek, azonban a később történtek beigazolták állítását.

Csak azért sem

A vita után ugyanis hosszas szavazás következett a tervezethez kedden benyújtott fideszes módosításokról, valamint az alpolgámester, Victorné dr. Kovács Judit, illetve a szintén volt fideszes, jelenleg független Bitvai Nándor javaslatairól. Ennek során a kerület életét javító javaslatot Németh Angéla és a baloldali képviselők is támogatták, míg a polgármesteri kabinet költségeit megnyirbáló indítványokat a fideszes, volt fideszes szavazatok, illetve a független Móricz Eszter támogatása vitte át.

A Fidesz-frakció javaslatai nagy részét tehát viszontláthatta a módosított tervezetben, ennek ellenére a végszavazásnál a teljes képviselőcsoport (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), sem annak egykori tagjai (Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester, Bitvai Nándor, Merk Péter) nem szavazták meg a költségvetést, ahogy ismét tartózkodott az MSZP-ből kizárt Móricz Eszter is. A javaslat így egy szavazat híján most sem kapta meg szükséges, 11 fős többséget. Ugyanilyen szereposztással utasította el a képviselő-testület a költségvetést február 26-án, március 12-én és március 18-án is.

Az élet megy tovább

Németh Angéla korábban azt mondta, ha kell, tovább egyeztet, és újra benyújtja majd a tervezetet, hogy a költségvetési rendelet mielőbb megszülessék, és az önkormányzat pótolja végre mulasztását. A polgármester ugyanakkor több fórumon is hangsúlyozta: a kerület elfogadott költségvetés nélkül is rendben és zökkenőmentesen működik, minden kötelező munkáját elvégzi, és állami források nélkül is teljesíti önként vállalt feladatai nagy részét.

A polgármester az önkormányzati intézmények és cégek dolgozóinak tartott tájékoztatókon arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor októberben újraválasztják, a háta mögött álló erős többség két hét alatt megszavazza majd a kerület költségvetését, így mindenki januártól visszamenőleg megkapja az abban szereplő fizetésemelést, bérpótlékot, cafeteria-kiegészítést, jutalmat és egyéb juttatást, ahogyan az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok is hozzájutnak majd egész éves pénzükhöz.

Következmények

Miután a képviselő-testület a törvény által előírt határidőre nem alkotta meg a XV. kerület költségvetési rendeletét, április 1-jével a belügyminiszter felfüggesztette az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását a mulasztás megszüntetéséig. A törvény szerint a mulasztás megállapítását a fővárosi kormányhivatal kezdeményezi a bíróságnál, amely határidőt szab a rendeletalkotásra. Ha ezek után sem alkot költségvetést az önkormányzat, akkor a fővárosi kormányhivatal vezetőjére hárul a rendelet megalkotása. Az így megszületett költségvetési rendeletet csak a kormányhivatal vezetője módosíthatja, helyezheti hatályon kívül, az önkormányzat minderre csak a következő önkormányzati választást követően jogosult.