Menu

Családias körben a Krúdy Kör íróival

2005.02.06.

Az Eötvös utcai Szabó Ervin Könyvtárban csütörtökön délután lovag Kanizsa József író, költő vezetésével két író volt a vendég a Krúdy Kör irodalmi délutánján: Dedik János és Feinek György.

A programsorozat ezen a napon vette kezdetét, s ezentúl minden hónap első csütörtökén délután három órakor lesz a „házigazda” Kanizsa József vendége egy-két alkotó.
A februári délutánon először Kanizsa József beszélt a Krúdy Kör megalakulásáról, mely 1982.október 28-án volt a Zichy Kastélyban. Céljuk Krúdfy gondolatainak átmentése a mai világba, gondolatainak meőrzése. A Két évtized című antológiát a kör megalakulásának 20. évfordulójára jelentették meg. Ebben minden Krúdy Kör tag egy-két alkotásával bemutatkozik. Programjaik között szerpel néhyán alkalommal egy-egy elismert íróval, alkotóval való talákozás. Így jött létre többek között Pomogáts Bélával, Jókai Annával, Varga Józseffel (Lendva) egy ilyen alkalom. 1989 óta adják át a Krúdy Irodalmi Kör emlékérmét illetve oklevelét azoknak a társaságoknak, szerkesztőségeknek, akik megjelentetik, fogylalkoztatják, bemutatják a kör valmely tagjának, tagjainak alkotásait, magukat az alkotókat. Így kapott elismerést pl. a Kláris című folyóirat. Nagyon soakt járnak a tagok talákozókra, de mindig törekednek arra, hogy más-más mehessen egy-egy helyre, alkalmat adva a megismerésre, megszólalásra. Hajdanában 13 taggal alkultak, jelenleg 37 aktív és 20 pártoló tagjuk van ( képzőművészek illetve újonna felvett írók, költők – kezdők és haladók). Vannak fiatalabb és idősebb tagok az ország különböző pontjáról.
A délután folyamán mindhárom költő,író először önmagáról beszélt, majd saját alkotásaiból adott elő néhányat. Dedik Jánosról megtudhattuk, hogy 1996 óta ír verseket, de főleg novellákat. Több kötete is megjelent már. Három verset adott elő: az Imát, a Hajléktalan dalt és a Mit szeretnék?-et, amely a szeretet beteljesedéséről szól.
Feinek György 1968 óta van Budapesten, idenősült. A Krúdy Kör mellett a Művészetbarátok Egyesületének is tagja. 2002 óta Krúdy emlékérmes. Az előadott versei: „A barázdákból”, a „Csak addig menj haza”, és az „Ülünk a padon ketten”, amely szerelmes vers.
Kanizsa József Zajkon született és ott töltötte az élete egy részét. Nagyon sok kötete van, egyik unokájával, Klaudivál, aki szintén gyakran ír mesét, verset, gyakran megbeszéli, hoyg mit hogyan érdemes írni. 18. éve a Krúdy kör titkára, az Irodalmi Társaságok Szövetségének elnökségi tagja. Több folyóiratban megjelentek versei, meséi itthon és külföldön egyaránt. A délutánon a Könyvhétre megjelenő kötetéből olvasott fel néhányat: „Két öreg”, Titkos küldetés”, „Glóriás fejben”.
Az alkotók bemutatták, hogy más műfajban is tudank alkotni: Dedik „A derékfájás” című humoros novelláját olvasta fel,, Feinek szintén egy érdekes novellát osztott meg a hallgatósággal, míg Kanizsa a Sántalábú vadkacsa meséiből adott elő egyet.
– Büszkeséggel tölt el, hogy 2002-ben a Magyar Kultúra Lovagja lettem és az, hogy ma már hat olyan tagunk van a Krúdy Körben, akik ugyanezt mondhatják el magukról.