Menu

Döntések a szociális területen és a fejlesztés területén

2005.02.02.

A sajtó képviselőit a testületi ülést követően Király Csaba és Gyurcsánszky János alpolgármesterk is tájékoztatták a döntésekkel kapcsolatosan.

-A szociális területről egy rendelet módosításával foglalkozott a testület, amely a kerület lakosságára kihatással van: a lakásfenntartási támogatásokról szóló helyi rendelet és ezzel összefüggésben a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni és természetbeni ellátásáról szóló helyi rendelet módosítása – mondta Király Csaba. Minderre azért került sor, mert az év elején emelkedett a minimálnyugdíj és ezzel összefüggésben emelkedtek a jövedelemhatárok. Így egyedülállók esetében 61.750 Ft-os jövedelemhatárig, a nagykorú családtagokból álló családokat és a kiskorú gyerekeket nevelő családokat 51.870 Ft-os jövedelemhatárig támogatja az önkormányzat meghatározott összeggel. A lakásfenntartási támogatásról szólva a jelentős adósságot felhalmozó családok számára, akik az adósságkezelésben részt vesznek – a hátralék csökkentése mellett rendszeres lakásfenntartási támogatást is megítél az önkormányzat ( 15.000.-/hó a legalacsonyabb jövedelműek számára). 2004-ben 180 millió forintot emésztett ez fel. A testület úgy döntött, hogy az idei évben is folytatja a lakosság ezen rétegének ilyen módon való támogatását. Ez a kétféle támogatási forma közel háromezer családot érint a kerületben.
Ezután Gyurcsánszky János vette át a szót:
-Most készül az önkormányzat stratégiai terve és EU- pályázati koncepciója, mely a 2007-2013 közötti időszakra szól. Azt kértük a kerület lakosságától, a szakemberektől, civil szervezetektől, intézményektől, hogy tegyenek javaslatot a stratégiai elképzelésekre és azokra az elképzelésekre, amely a közeljövőt érintik. Az első eredmények nagyon biztatóak, folyamatosan érkeznek az elképzelések, a javaslatok. Mi ebben a kérdésben a főváros többi kerületével is szeretnénk konzultálni az együttműködés reményében, sőt a kistérségekkel, az agglomerációval is szeretnék közösen dolgozni ezen. A koncepciót szeretnénk áprilisban megtárgyalni, addig szakmai vitákat, lakossági fórumokat szervezünk. Kérjük, hogy a lakosság vegyen részt ebben a munkában!
-Egy másik napirendi pont keretében a testület rendeletet alkotott és határozatot hozott a városépítéssel összefüggő három témakörben: először az észak-nyugati kerületrész Szabályozási Tervét fogadtuk el ( Ajándék utca-Károlyi Sándor utca- Felsőkert utca- Csomád utca). Itt zömében ipari-logisztikai terület található, ez egy munkahelyi zöldövezet.Kijelöltünk egy olyan közlekedési tartalék területet, mely később útépítésre nyújt majd lehetőséget (Megyeri úttól a Felsőkert útig). Ez a Veresegyház vasútvonal felett átívelő felüljáró rendszer lesz. A másik témakör szerint egy módosító indítványt juttattunk el a fővároshoz: a Fővárosi Szabályozási Keretterv módosítására nyújtottunk be igényt, amely a Késmárk utca- Rákospalotai határút – Körvasút sor által határolt terület fejlesztésére nyitná meg a lehetőséget. Azt kértük, hogy a munkahelyi zöldövezetből munkahelyi övezetté sorolja át a főváros, ezzel nyissuk meg az ott található intézményeknek, gazdasági egységeknek a fejlesztés lehetőségét, legyen módjuk a telekingatlanjuk 45%-os beépítésére megtartva a zöldfelületet intenzív zöldműveléssel. A harmadik igen jelentős kérdés a Városközpont Szabályozási Tervet megelőző koncepció elfogadása volt, amelyben szintén kértük a lakosság segítségét. A tervező munkacsoport már hónapok óta készíti elő a Szabályozási Tervet, mely a kerület egészét érinti. Itt működik a polgármesteri hivatal, a rendőrség, három templom, három iskola; közlekedési csomópontok, utak szelik át a központot. A koncepció meghatározta a tervezés irányait különösen kiemelten a közlekedésre, a parkolási lehetőségeire, a városfejlesztés majdani irányaira, a közparkok megóvására, sporintézmény fejlesztésre, kultúrcentrum esetleges megépítésére stb. Egy szellős, átlátható városközpontot tervezünk. A testület néhány módosító javaslattal a koncepciót elfogadta. Abban is döntés született, hogy a terveket, a rajzokat a lakosság is megtekintheti a Városházi Naplóban, a polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálaton, a Czabán Iskolában. A lakossággal és a szakemberekkel folytatjuk a konzultációt és reméljük, hogy az első félévben meg tudjuk alkotni a rendeletet.