Menu

Milyen Főteret szeretnénk?

2005.01.30.

Február 1-jén kedden 18 órától az Újpalotai Közösségi Házban a Nyírpalota Társaság szervezésében kerekasztal beszélgetés lesz szakemberekkel és a lakossággal az újpalotai Főtérről.

A beszélgetés résztvevői: Balázs Zoltán Ádám a XV. kerület főépítésze, László Tamás építész, főiskolai tanár (kerületi lakos), Novák Ágnes építész, főiskolai tanár (kerületi lakos), Siklósi József a kerületi tervtanács tagja, Ybl-díjas és a moderátor, Péterfi Ferenc.
A beszélgetés folyamán többek között a következő kérdésekre keresik a választ a résztvevők a lakosság közreműködésével: Milyen funkciói vannak a tereknek egy városrész életében? Mennyire határozza meg egy település központja, főtere az ott élők közérzetét, kínálja számukra az otthonosság biztonságát? Miért tanítják a várostervezőknek azt, hogy a tér a városokban a helyi közösségek kulturális önazonosságának szimbóluma, szellemi központja, s hogy ez adja a kulcsot a város jellegének és lelkületének megértéséhez? Milyen következményei lehetnek annak, ha mindezek hiányoznak a mi városrészünkből? Mit tehetnénk, hogy hasonló szerepet töltsön be Újpalota Főtere?
Egy kis gondolatébresztőnek pedig álljon itt egy idézet az Itáliai terek című könyv (2003) Élet a tereken című fejezetéből:
„…A tér körül helyezkedik el, épül a város, így a tér lesz a település legjellemzőbb része. Egy közösség sem létezhet, ha hiányoznak azok az alkalmak, amelyeket közösen lehet megélni, ha nincsenek olyan pillanatai, amikor tagjai együtt, mint egy hatalmas kórus ugyanannak az eseménynek a részesei. Ilyenkor, amikor ugyanazon esemény kapcsán ugyanazon érzések töltenek el bennünket, érezhetjük, hogy egy közösséghez tartozunk, valamihez, ami több, mint az egyéni világunk. A terek természetes keretet adnak ezeknek a közösségi eseményeknek, egy keretet, ami kiemeli az eseményeket és ezek révén maga is értékesebb lesz…
A közélet színtere, az egyéni sorsok színpada, a városi élet szimbóluma: ezek lehetnek még ma is a városi élet üzenetei. Az építészet nem mindig befolyásolja kedvezően azokat a feladatokat, amiket egy térnek be kell töltenie. A modern terek olyannak tűnnek, mint ha hatalmas lepusztult parkolók lennének. Mégis, az igény, hogy legyenek helyek, amelyek ellátják a tér feladatait, olyan erős, hogy az emberek időnként még méltatlan környezetekben is, mint amilyenek a külvárosi iparterületek, megpróbálják kialakítani ezeket a helyeket. Emberivé, civilizálttá, élhetővé alakítani, igazi terekké, nem csupán területekké formálni központi helyeiket…”

A program az „Álmodjunk várost, találjuk ki Újpalotát!” sorozat része.